Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. januára 2019, 18:39
Čas čítania 7:29
Viktor Kniš

Profesionálny vojak Denis: Pravicoví extrémisti nemajú v armáde čo robiť, ani povinná vojenská služba nie je nutná (Rozhovor)

Profesionálny vojak Denis: Pravicoví extrémisti nemajú v armáde čo robiť, ani povinná vojenská služba nie je nutná (Rozhovor)
REFRESHER RIMAVSKÁ SOBOTA
Uložiť Uložené

Denis kedysi študoval farmáciu, ale dnes je profesionálny vojak.

Bežný Slovák toho o fungovaní v profesionálnej armáde veľa nevie, keďže spravodajské média nás najčastejšie informujú len vtedy, keď sa objaví problém. Aj preto sme sa rozhodli osloviť nášho kamaráta Denisa, s ktorým sme sa mohli otvorene porozprávať o tom, čo vlastne jeho práca vojaka obnáša. 

Samozrejme, veľa informácií je pred verejnosťou utajených, no aj napriek tomu ti rozhovor ponúkne konkrétnosti od človeka, ktorý všetko zažil na vlastnej koži. 

 Čo sa v rozhovore s profesionálnym vojakom dozvieš? 

  • Čo všetko musíš absolvovať, aby si sa stal vojakom
  • Ako vyzerá bežný deň slovenského vojaka
  • Dá sa skĺbiť vojenská služba a súkromný život?
  • Ako nás klamú filmy s vojenskou tématikou
  • Aký je Denisov názor na povinnú vojenskú službu pre mladých
  • Je uniforma v móde? 
Profesionálny vojak Denis: Armáda nie je pre pravicových extrémistov, povinná vojenská služba nie je nutná (Rozhovor)
Profesionálny vojak Denis: Armáda nie je pre pravicových extrémistov, povinná vojenská služba nie je nutná (Rozhovor) Zdroj: Denis Petrus

Ahoj, Denis. Tvoj príbeh je trochu netradičný, poďme ale rovno k veci. Ako sa zo stokára v Rimavskej Sobote stane profesionálny vojak?

Nazdar, ono to zas tak netradičné asi nie je, keď si akčný odmalička a s vyštudovaným gymplom ťa po troch rokoch vyhodia z farmácie. Zrazu začneš žiť bohémsky život v Bratiske, ale kdesi v hĺbke cítiš, že takto to nejde a potrebuješ  zmeniť smer o 180 stupňov.

Ešte predtým, ako sa vrhneme na otázky o tvojej práci, prezraď nám, čomu si sa venoval po skončení strednej školy.

Odpoveď som načrtol už v tej predošlej. Po gymnáziu som študoval farmáciu na Univerzite Komenského, no od prvého dňa mi bolo jasné, že tam nepatrím a po cca 3 rokoch strávených nad knihami ma odtiaľ vyhodili. College dropout ako Kanye.

Čo všetko musí človek ovládať a absolvovať, keď sa chce prihlásiť do služby?

V prvom rade musíš byť zdravotne aj psychicky v poriadku, mať nejakú tú kondičku, byť bezúhonný a v neposlednom rade aj čistý na drogových testoch. Ak náhodou sympatizuješ s radikálnou pravicou (či ľavicou), ani sa nehlás.

Samotný proces od podania žiadosti až po zaradenie na útvar zahŕňa okrem množstva zdravotných a fyzických prehliadok či psychotestov aj trojmesačný výcvik v Martine a celý proces môže trvať aj pol roka. Nakoľko sa požiadavky často menia, odporúčam prípadným záujemcom informovať sa v regrutačnom centre.

Profesionálny vojak Denis: Armáda nie je pre pravicových extrémistov, povinná vojenská služba nie je nutná (Rozhovor)
Profesionálny vojak Denis: Armáda nie je pre pravicových extrémistov, povinná vojenská služba nie je nutná (Rozhovor) Zdroj: Ilustračná fotografia: Rota základného vojenského výcviku - Martin

Mal by som mať aj nejaké konkrétne fyzické predpoklady a vlastnosti, aby som to zvládol, alebo sa dá všetko naučiť?

Samozrejme, musíš byť fit a zdravotne spôsobilý. Nezáleží na tom, či máš 2 metre alebo 150 centimetrov. Veľký chlap sa napríklad do tanku nezmestí, ale ľahšie sa mu nabíja delo 50-kilovými granátmi. Pre každého sa nájde funkcia.

Musíš sa vedieť postarať sám o seba a splniť fyzické normy, teda hlavne vládať behať. Ja som presvedčený o tom, že každý mladý zdravý človek sa dokáže dostať na úroveň, kedy by fyzické testy zvládol, ak to naozaj chce. Konkrétne normy si nájdeš na webe Ozbrojených síl SR.

Predpokladám, že ide o vyčerpávajúcu záležitosť po fyzickej aj psychickej stránke. Je bežné, že to niekto vzdá?

Väčšina ľudí, ktorí sa v zdajú, to urobia už počas základného výcviku v Martine. Konkrétne čísla ti nepoviem, ale napríklad počas môjho turnusu to bolo cca 15 %. Musím sa priznať, že asi tretí deň som sa aj ja takmer rozplakal.

Martin je pre rozmaznaného chlapca z mesta dosť hardcore, ale poznám ľudí, ktorí tvrdili opak. Po zaradení na útvar sa podpisuje zmluva na 3 roky, takže po tých 3 rokoch ešte zopár ľudí odíde, ale to už je mizivé percento.

Aké podmienky podľa teba Slovensko poskytuje vojakom? Či už je to výcvik alebo následná služba.

Toto je asi príliš všeobecná otázka. Podmienky by som klasifikoval ako vojenské.

Profesionálny vojak Denis: Armáda nie je pre pravicových extrémistov, povinná vojenská služba nie je nutná (Rozhovor)
Profesionálny vojak Denis: Armáda nie je pre pravicových extrémistov, povinná vojenská služba nie je nutná (Rozhovor) Zdroj: Denis Petrus

Rozumiem. Keďže ide o fulltime job, asi je na mieste otázka, či sa dá z toho platu slušne vyžiť. 

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 62123 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Domov
Zdieľať
Diskusia