Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. januára 2019, 17:41
Čas čítania 0:00
Daniel Michalík

10 najočakávanejších hororov roka 2019, ktoré ťa poriadne vystrašia

10 najočakávanejších hororov roka 2019, ktoré ťa poriadne vystrašia
Zdroj: A24
FILMY A SERIÁLY HOROR TOP 10
Uložiť Uložené

Výber toho najlepšieho zo sveta duchárčin a krvákov, ktoré nás čakajú nasledujúci rok.

Rok 2018 bol na horory bohatý, čo sme si nedávno zrekapitulovali v našom rebríčku tu. A hoci sme očakávali desať poriadne strašidelných kúskov, štúdiá nás prirodzene prekvapili a priniesli nám oveľa viac duchárčin či psychologických hier s mysľou.

Tak, ako každý rok, aj tentokrát sa pozrieme, čo nás čaká v tom nasledujúcom.  Pripravili sme si pre teba desiatku tých najzaujímavejších a snáď aj najkvalitnejších, ktoré by si si rozhodne nemal nechať ujsť. Poďme na to. 

1. The Prodigy  (réžia: Nicholas McCarthy, 7. február 2019)

Prvým potvrdeným hororom s jasným dátumom premiéry je počin The Prodigy. Príbeh nám priblíži život istej matky, ktorá začne mať obavy o svojho malého chlapca. Ten sa totiž začne správať veľmi zvláštne a vyzerá to, že s ním niečo nebude v poriadku.

Podobných námetov s posadnutím sme tu mali už hromadu, a tak nám neostáva než dúfať, že tvorcovia prídu s originálnymi nápadmi. Prvý trailer už stihol uzrieť svetlo sveta a môžeš si ho zhliadnuť nižšie.

2. Happy Death Day 2U (réžia: Christopher Landon, 28. február 2019)

Štúdiu Blumhouse sa v posledných rokoch neuveriteľne darí, čo dosvedčil aj pôvodný Happy Death Day. Jessica Rothe si v ňom zahrala dospievajúcu tínedžerku, ktorej sa za nejasných okolností opakuje ten istý narodeninový deň dookola. Háčik spočíva v tom, že ju zakaždým zabije maskovaný maniak a dievča z toho začína šalieť.

Film, hoci nebol čistokrvným hororom, pôsobil veľmi odľahčene a celkovo si u nás v recenzii vyslúžil pozitívne hodnotenie. Dej jednotky skončil pomerne uzatvorene, ale vyzerá to, že sa tvorcovia rozhodli pokračovať podobnou cestou a rozšíriť príbeh. Presvedčte sa sami.

 

3. The Turning (réžia: Floria Sigismondi, 28.02.2019)

The Turning produkovaný Stevenom Spielbergom je opäť jedným z hororov, o ktorom si zrejme doteraz ani len nepočul. V hereckom obsadení nebudú chýbať známe tváre ako Mackenzie Davis (Blade Runner 2049) či Finn Wolfhard (Stranger Things). A o čom vlastne bude?

Ide o adaptáciu fikcie s gotickým nádychom z pera Henryho Jamesa.  Dej nám priblíži mladú vychovávateľku najatú starať sa o dve mladé siroty v akomsi obrovskom sídle.  Deťom totiž v minulosti zomreli obaja rodičia a ich nový opatrovateľ k nim nemá vybudovaný žiaden vzťah. 

Udalosti ale skomplikuje fakt, že v panstve nebývajú sami a prítomní sú aj zlomyseľní duchovia. Snímka je mimochodom remake počinu The Innocents režírovaného Jackom Claytonom z roku 1961.  Sme teda zvedaví, či jej to bude sedieť aj v modernom šate.

10 najočakávanejších mrazivých hororov roka 2019, ktoré nás vystrašia do morku kostí
10 najočakávanejších mrazivých hororov roka 2019, ktoré nás vystrašia do morku kostí Zdroj: Universal

4. Us (réžia: Jordan Peele, 28. marec 2019)

Jordan Peele si za svoj debut Get Out vyslúžil štyri nominácie na Oscara, čo je viac než úctyhodné číslo. Snímka bojovala aj v kategórii najlepší celovečerný film, avšak sošku získala len za najlepší pôvodný scenár. Jordan dlho nečakal a pripravuje ďalší mrazivý, nazvime to sociálno-psychologický horor.

Synopsa Us hovorí o rodinke žijúcej v pohodovej atmosfére, ktorú v jeden večer naruší partia nepozvaných hostí. Hlavní protagonisti čoskoro zistia, že ide o ich takmer identické napodobneniny a tie celkom určite nemajú dobré úmysly.

Prvý trailer dokázal poriadne zamraziť a ak sa režisérovi podarí opäť trafiť do čierneho, budeme len radi. Jordan má potenciál a iste ho čaká obrovská budúcnosť. Veď presvedčte sa sami.

 

5. Pet Sematary (réžia: Kevin Kolsch, Dennis Widmyer, 11. apríl 2019)

Po úspechu filmovej adaptácie It z pera Stephena Kinga a vydaní seriálu Castle Rock sa do kín dostane ďalší z jeho príbehov. V ňom budeme sledovať rodinku Creedovcov, ktorá sa presťahuje do malého mestečka v Maine.  Blízko ich domu sa nachádza záhadný cintorín zvierat.

Nejde však o obyčajný cintorín, ale o miesto, z ktorého sa mŕtvi vedia vrátiť späť medzi živých. To si uvedomí Louis Creed, keď na ňom pochová mačku zrazenú autom.  Dôležitý je fakt, že nepôjde o obyčajný remake. Dej by sa mal uberať svojou vlastnou cestou rovnako, ako to bolo v prípade It.

Ukážky pôsobia skutočne atmosféricky a veríme, že sa dočkáme aj poriadnych ľakačiek. V hlavných úlohách uvidíme hercov, ako Jason Clarke, John Lithgow, Amy Seimetz, Naomi Frenette a Alyssa Brooke Levine.

6. The Curse of La Llorona (réžia: Michael Chaves, 18. apríl 2019)

James Wan popri pripravovanom Aquamanovi stíha zastrešiť produkciu nejednému projektu, a podobne je to aj pri La Llorone. Podľa mexických povestí ide o ducha plačúcej ženy, ktorá počas svojho života údajne utopila vlastné deti a následne spáchala samovraždu.

Vo svojej spirituálnej podobe následne unášala iné deti s cieľom nahradiť svoje vlastné. Prvá ukážka nepôsobila veľmi originálne, no dúfame, že nám Wan spolu s režisérom Chavesom prinesie pár kreatívnych nápadov a nebudeme len svedkami omieľaných ľakačiek.

 

7. Annabelle 3 (réžia: Gary Dauberman, 3. júl 2019)

Svet filmového Conjuringu rastie každým rokom a po dvoch hororoch o zrode bábiky nás čaká kapitola s číslom tri. Príbeh spin-offu sa doposiaľ odohrával mimo dosah Warrenovcov, no tentokrát by sme sa mali pozrieť priamo do ich domu. To znamená, že sa vrátia aj Patrick Wilson a Vera Farmiga v role manželov vyšetrovateľov paranormálnych javov.

Annabelle nebude jedným problémom Warrenovcov. Podľa dostupných informácií v ich príbytku narobí zlobu hneď viacero temných artefaktov a v príbehu by sa mala objaviť a ich 10-ročná dcérka Judy.

Dvojka sa kvalitatívne líšila od slabšej jednotky a my sme veľmi zvedaví, ako deju pomôže práve divácky obľúbená dvojica. Otec ságy James Wan na film dohliadne len po producentskej stránke. Ten sa mimochodom vyjadril, že prípadov Warrenovcov je mnoho.

Tretí Conjuring by sa mal dostať na plátna kín v roku 2020. Je takmer isté, že sa Wan postará opäť len o produkciu a dočkáme sa iného príbehu, než o strašidelných domoch. Po The Nun príde na rad aj spin-off Crooked Mana, avšak naňho si ešte počkáme.

10 najočakávanejších mrazivých hororov roka 2019, ktoré nás vystrašia do morku kostí
10 najočakávanejších mrazivých hororov roka 2019, ktoré nás vystrašia do morku kostí Zdroj: Warner Bros.

8. Midsommar (réžia: Ari Aster, 8. august 2019)

Ari Aster sa tento rok postaral o mrazivý horor Hereditary a netrvalo mu dlho, kým ohlásil svoj ďalší projekt.  Jeho režijný debut nemusel sadnúť každému milovníkovi hororov, avšak treba uznať, že ide o kvalitnú záležitosť. A tešíme sa, aký príbeh nám predstaví v Midsommar.

Dej by sa mal sústrediť na mladý zamilovaný pár, ktorý sa vydáva navštíviť istú švédsku dedinku. Dvojica čoskoro narazí na prítomné pohanské rituály v životoch tamojších obyvateľov a napätej atmosfére pridá aj fakt, že jeden z nich si prechádza stratou niekoho blízkeho.

10 najočakávanejších mrazivých hororov roka 2019, ktoré nás vystrašia do morku kostí
10 najočakávanejších mrazivých hororov roka 2019, ktoré nás vystrašia do morku kostí Zdroj: A24

9. IT: Chapter Two (réžia: Andy Muschietti, 5. september 2019)

Filmová adaptácia It z pera Stephena Kinga bola minulý rok veľmi príjemným prekvapením. Klaun Pennywise sa už stihol predstaviť na fotkách z natáčania sequelu a dôležitou informáciou je, že sa v príbehu posunieme o 27 rokov dopredu.

Ako si zrejme pamätáš, členovia Losers' Club na konci jednotky prisahali, že ak sa Pennywise vráti, vrátia sa aj oni a záhadné monštrum navždy zničia. Podľa slov režiséra Muschiettiho by mala byť dvojka ešte desivejšia a intenzívnejšia, pričom ľuďom radí, aby si do kina priniesli aj plienky.

V It: Chapter 2 sa okrem detských hercov objavia aj ich dospelé verzie na čele s Jessicou Chastain, Jamesom McAvoyom a ďalšími.

10 najočakávanejších mrazivých hororov roka 2019, ktoré nás vystrašia do morku kostí
10 najočakávanejších mrazivých hororov roka 2019, ktoré nás vystrašia do morku kostí Zdroj: New Line Cinema

10. The Lighthouse (Réžia: Robert Eggers, ?.2019)

Meno režiséra Eggersa ti zrejme napadne v spojitosti s hororom Witch, ktorý sa uberal podobnou žánrovou cestou ako vyššie spomenuté Hereditary. Jeho nasledujúci počin bude čiernobiely a zatiaľ o ňom vieme len minimum. Podľa slov hercov Roberta Pattisona a Willema Dafoa ide o horor plný morských legiend.

Snímka je taktiež opisovaná ako originálna a ambiciózna jazda plná napätia a divov. Dátum premiéry je zatiaľ neznámy, ale niečo nám hovorí, že sa Eggers opäť zviditeľní medzi hororovými režisérmi predovšetkým vďaka svojmu netradičnému prístupu.

10 najočakávanejších mrazivých hororov roka 2019, ktoré nás vystrašia do morku kostí
10 najočakávanejších mrazivých hororov roka 2019, ktoré nás vystrašia do morku kostí Zdroj: A24

Bonus: Child's play (réžia: Lars Klevberg, 21. jún 2019 - USA)

Kultová bábika Chucky sa vráti na filmové plátno vo forme rebootu - a spolu s ňou v rovnaký dátum aj nový Grudge. V originálnom počine bola bábka ovládaná dušou sériového vraha, no v modernom poňatí, ktoré by malo ísť svojou vlastnou cestou, bude Chucky obeťou hackera.

Viac o projekte zatiaľ nevieme. Okrem celovečerného filmu sa však pripravuje aj seriál a my sme zvedaví, ako to napokon dopadne. Lars by mal niekedy v najbližšej dobe vydať aj horor s názvom Polaroid, ale ten doposiaľ nemá ani dátum premiéry.

10 najočakávanejších mrazivých hororov roka 2019, ktoré nás vystrašia do morku kostí
10 najočakávanejších mrazivých hororov roka 2019, ktoré nás vystrašia do morku kostí Zdroj: Universal

Podotýkame, že sa do zoznamu nedostali filmy ako remake The Grudge, Jacob's Ladder, Eli a snímka s názvom Ma. Okrem prvého menovaného je dôvodom až príliš málo informácií a len zopár špekulácií, ale je pravdepodobné, že to počiny napokon zvládnu a dostanú sa aj na plátno.

Otázny je aj fakt, či ich vôbec uvidíme v roku 2019. Grudge je síce v štádiu postprodukcie, ale vy sami zrejme dobre viete, ako to môže dopadnúť s remakeom remakeu japonského originálu. 

Anketa:
Na ktorý z pripravovaných hororov sa tešíš najviac?
The Prodigy
Happy Death Day 2U
The Turning
Us
Pet Sematary
The Curse of La Llorona
Annabelle 3
Midsommar
It: Chapter 2
The Lighthouse
Child's Play
The Prodigy
5 %
110 Hlasov
Happy Death Day 2U
3 %
68 Hlasov
The Turning
1 %
23 Hlasov
Us
7 %
162 Hlasov
Pet Sematary
5 %
114 Hlasov
The Curse of La Llorona
3 %
78 Hlasov
Annabelle 3
29 %
656 Hlasov
Midsommar
3 %
66 Hlasov
It: Chapter 2
36 %
818 Hlasov
The Lighthouse
3 %
70 Hlasov
Child's Play
4 %
89 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia