Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. februára 2019, 18:51
Čas čítania 0:00
Tomáš Blahuta

Slovensko patrí k najvyspelejším krajinám na Zemi. Žije sa u nás lepšie ako vo väčšine štátov sveta

Slovensko patrí k najvyspelejším krajinám na Zemi. Žije sa u nás lepšie ako vo väčšine štátov sveta
Zdroj: Matt Collamer
ZAUJÍMAVOSTI SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Ak prižmúriš oči, nemáme sa vôbec zle.

Šomranie je jedným z našich národných športov. Stretávame sa s ním denne. Najmä však na internete. V diskusiách, komentároch či rôznych príspevkoch. Potom v krčmách, pri debatách či ďalších príležitostiach. Frfleme, najmä ak sme v spoločnosti.

Žiaľ, Slováci si svoje srdcia radi vylievajú a nie vždy majú na svoju vlastnú krajinu pozitívny názor. Čo je v istom ohľade dobré, no často si neuvedomujú, ako dobre sa majú v porovnaní s celým svetom. A nemyslíme ním len Európu a Severnú Ameriku.

Ak by sme mali vyhotoviť obraz našej krajiny na základe pomyselných štatistík vytiahnutých z diskusií, asi by sme sa dostali na úroveň Konga, Paraguaju, Bhutánu či inej menej rozvinutej krajiny. Realita je však odlišná. Hoci Slovenská republika je ešte len na polceste ku svojej polstoročnici, stihla si počas svojej krátkej existencie vo svete  získať rešpektované postavenie. 

Keď však započuješ, ako sa dôchodkyne vo vlaku rozprávajú o tom, ako si jedna z nich kúpila ozdôbky za 70 €, len lebo boli pekné, tak si hlboko vstúpiš do hlbín mysle. A premýšľaš. Tak stále tu ktosi hromží, ale zároveň existujú aj takéto prípady.

Áno, nie v každom kúte republiky sa majú všetci rovnako. Nie je nám cudzia ani chudoba, zlé životné podmienky či nízke mzdy. Poďme sa teda pozrieť na oficiálne štatistiky a zistime, aké máme vo svete postavenie.

Poloha a medzinárodný rešpekt

Naša krajina môže vďačiť fantastickej lokalite. Nachádzame sa v strede Európy a máme všade blízko. Hneď za hranicami máme niekoľko veľkých miest, či už Viedeň, Budapešť, Prahu alebo Krakov. Samozrejme, trošku dlhšia cesty prinášajú ovocie v podobe najznámejších miest zemegule. Mníchov, Berlín, Paríž, Londýn, Miláno, Rím, Ženeva a ďalšie.

Slovensko patrí k najvyspelejším krajinám na Zemi. Žije sa u nás lepšie ako vo väčšine štátov sveta
Zdroj: maps-slovakia.com

Európa je pomerne malá, no jej neveľkú plochu zaberajú mimoriadne atraktívne miesta. Zároveň sme členmi Európskej únie, používame euro a nachádzame sa v Schengene. Týmito  vecami sme v stredobode svetovej veľmoci a užívame si výhody, o ktorých milióny ľudí len snívajú. Bez problémov prekročíš hranice, odídeš na nákupy do Viedne, na výlet do maďarských kúpeľov alebo na pivný festival do Mníchova. Možnosti sú extrémne široké.

Slovensko patrí k najvyspelejším krajinám na Zemi. Žije sa u nás lepšie ako vo väčšine štátov sveta

A čo je viac super, ak pôjdeš do krajiny eurozóny, nemusíš si lámať hlavu so zmenárňami a ich kurzami, pretože platíš presne tou istou menou, akú používaš doma. Navyše, všetci sme Európania, tak sa málokedy stretneš s nevraživosťou alebo nenávisťou. Zober si, aké majú vzťahy Ukrajinci a Rusi, Indovia a Pakistanci, Kórejčania, Gréci a Turci, Srbi a Albánci a to nehovoríme o Afrike a ďalších kútoch sveta.

Príležitosti pre obyvateľstvo

Býva zvykom, že v menej rozvinutých krajinách je prírastok obyvateľstva vyšší ako v tých rozvinutejších. Muži aj ženy v krajinách prvého sveta myslia (okrem iného samozrejme) aj na kariéru. Môžu dosahovať úspechy, významné pozície, usmerniť si život, ako chcú a našťastie stále nechýba chuť si zakladať rodiny a plodiť potomstvo. Aj keď v menšej miere ako kedysi.

Naopak, keď si prestavíš žienku žijúcu kdesi v juhoamerickej rovine, ktorá býva od najbližšieho významného mesta hoc aj 600 kilometrov, tu sa o veľkých kariérach príliš nesníva. Predsa, je potrebné zaobstarať jedlo, strechu nad hlavou a ďalšie základné potreby, ktoré nie sú vždy ľahko dostupné. Preto je trendom smerovanie obyvateľstva do miest a nie bývanie vo vzdialených sídlach.

Členské štáty OECD (Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj), ktorá združuje 35 najvyspelejších ekonomík sveta. Sme v nej aj my

Slovensko patrí k najvyspelejším krajinám na Zemi. Žije sa u nás lepšie ako vo väčšine štátov sveta
Zdroj: reddit.com

Zároveň, 99 % obyvateľov Slovenska je gramotných, máme prístup ku zdravotníctvu, vzdelaniu, žijeme v bezpečí a tiež, ak sa ti nepáči, môžeš odísť do hocijakého členského štátu Európskej únie a bývať tam, pracovať či vzdelávať sa. Možnosti sú široké. Niekde inde by boli radi čoby len za základnú školu vo vzdialenosti 20 kilometrov od bydliska. Nedajbože nemocnicu.

Sloboda, demokracia a mier

Nech si každý vraví čo chce, Slováci sa ešte nikdy nemali tak dobre ako teraz.  Žijeme v dobe, kedy je vojna pre nás čímsi cudzím a vzdialeným, nemáme s nikým žiadne otvorené a veľké konflikty. V štáte funguje demokracia, môžeme si voliť koho chceme a obmieňať našich zástupcov v pravidelných intervaloch. Taktiež plebiscitmi, petíciami a referendami dávame najavo naše názory.

Sú desiatky krajín, kde je slobodná voľba svojho zástupcu takmer utópiou. Severná Kórea, Saudská Arábia a podobne. Taktiež majú voľný priestor aj rôzni aktivisti, mimovládne organizácie, spolky a združenia. Môžeš sa angažovať aj ty, nič ti nebráni.

Späť
Zdieľať
Diskusia