Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. januára 2019, 0:57
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Turistka veselo jazdila na kriticky ohrozenej korytnačke v Malajzii. Znechutila tisícky ľudí, už ju začali vyšetrovať

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Korytnačka v súboji s človekom ťahá za kratší koniec.

Na sociálnych sieťach v tejto chvíli rezonuje virálna fotografia z ďalekej Malajzie. Našiel by si na nej niekoľko turistov v záchranných vestách, dievčatko, vzácnu korytnačku a bezohľadného turistické sprievodcu na lodi.

Majiteľ lode chcel podľa všetkého pripraviť turistom čo najlepší zážitok, a tak chytil korytnačku, položil ju medzi nich a dovolil dievčatku, aby si na ňu sadla a zajazdila si na nej. Korytnačky samozrejme nie sú stavané na takéto kúsky a turistka mohla zvieraťu ublížiť, čo hneď prízvukovali tisíce užívateľov pod samotným príspevkom.

Odvtedy už bola korytnačka identifikovaná ako kareta pravá, čo situáciu len zhoršuje. Samozrejme, chytať nesmieš žiadne korytnačky, už v žiadnom prípade na nich nesmieš jazdiť.

Kareta pravá je zaznamenaná v zozname organizácie Medzinárodná únia na ochranu prírody a prírodných zdrojov (IUCN) ako kriticky ohrozený druh, čo je doplnené slovami o tom, že pri týchto karetách hrozí extrémne vysoké riziko vyhynutia vo voľnej prírode.

Užívatelia pod fotkou medzitým upozornili na týranie zvieraťa miestne úrady. Malajzia už začala vyšetrovanie, pričom zástupkyňa šéfa štátu Sabah už nariadila úradu na ochranu prírody, aby zistil, kto loď prevádzkuje, prečo korytnačku chytil a ako dopadla po tom, čo si ju turisti užili. Nečudo, že nám vo voľnej prírode miznú živočíšne druhy, keď sa k nim správame takto.

Domov
Zdieľať
Diskusia