Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. januára 2019, 18:18
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

10 najlepších seriálov roka 2018

10 najlepších seriálov roka 2018
Zdroj: Netflix
FILMY A SERIÁLY NAJLEPŠIE SERIÁLY
Uložiť Uložené

Posledné ohliadnutie za tými najkvalitnejšími projektami minulého roka.

Pomaly, ale isto končíme ako s uzatváraním roka 2018 (a teda to naj, čo sme mali možnosť vidieť – vlákno review 2018), tak aj s jeho predstavovaním (čaká nás ešte pohľad na očakávané horory, animované seriály a komédie – vlákno preview 2019). Dnes ti ukážeme našu top 10 seriálov, ktoré sme videli v minulom roku.

Tie filmy sme si ako-tak napozerať dokázali, no zhliadnuť všetko chválené na poli televíznej tvorby je nemožné asi aj pre veľké zahraničné redakcie. Nakoniec, aby ste o nejakom poradí mohli rozhodnúť, musíte daný počin vidieť viacerí (ideálne všetci). Pri seriáloch je to však nereálne, a tak sme sa pokúsili zhodnúť na desiatke toho najlepšieho, čo sme ako jednotlivci videli.

Bohužiaľ, nezmestili sa ani niektoré shows, hoci mali v našej recenzii aj 8/10 či viac. Buď preto v komentároch slušný a nahoď nám svoju TOP 10 (respektíve top xy, podľa toho, koľko si toho videl). Nezabúdaj, nejde o rebríček, ale o zoznam. V názvoch seriáloch následne nájdeš aj odkaz na naše recenzie.

1. Daredevil (hlavy seriálu: Erik Oleson a Drew Goddard)

Stále, keď vidíme Daredevila, je nám veľmi smutno. Netflix a Marvel ho totiž zrušili a my s tým nenarobíme vôbec nič. Nezáleží ani na tom, že v istých aspektoch ide o televízne majstrovské dielo. Jednoznačne najlepší komiksový seriál vôbec nám v 3. sérii ponúkol zrod Bullseya, vynikajúcu originálnu postavu v podobe agenta FBI Raya Nadeema a v neposlednom rade Kingpina v celej jeho kráse. 

Razom to bolo dramatickejšie a osobnejšie, pričom hrozba doľahla aj na Mattových kamarátov. Nové zrkadlo si nastavila aj Karen, spoznali sme zaujímavú mníšku a v prvom rade si užili vynikajúce bojové scény. 

Choreografi sa naozaj vyšantili, herci sa oproti predošlým sériám ešte viac zlepšili a strety Dexa s Daredevilom sme hltali ako keby to mali byť tie posledné fighty, aké v telke uvidíme. No a potom tu je ešte útek z väznice a ja už zase soplím do vankúša a preklínam rozhodnutie zrušiť tento seriál. 


2. BoJack Horseman (hlava seriálu: Raphael Bob-Waksberg)

Tvrdíme to stále a opakovať sa budeme aj tentoraz. Vzhľadom na fakt, že ide o svet, kde žijú ľudia pokope so zvieratami a je to úplne normálne, je BoJack Horseman paradoxne najľudskejším a najreálnejším príbehom, aký v telke môžeš nájsť.

Chladný, mrazivý, nemiestne vtipný, depresívny a... častokrát aj zrkadlový obraz nášho strachu, životných rozhodnutí a problémov. Vôbec pritom nevadí, ak si niečo z toho nezažil. Tento vynikajúci seriál ti všetko predostrie tak detailne a citlivo, že sa okamžite zžiješ so správnymi pocitmi.

Budúcnosť je pre tento projekt ružová, čo sa asi nedá povedať o žiadnej z postáv. My sa na ich návrat tešíme už teraz a dúfam, že to už tradične bude stáť za to. 


3. Better Call Saul (hlavy seriálu: Vince Gilligan a Peter Gould)

Síce sme spomínali, že nepôjde o rebríček, no zhodli sme sa, že najlepší seriál minulého roka vyhlásiť musíme. Neoficiálne sa ním teda stáva 4. séria stále lepšieho Better Call Saul. Ak sa niekomu v budúcnosti podarí natočiť prequel k uzavretému príbehu bez akýchkoľvek materiálov na čerpanie tak kvalitne, ako Gilliganovi a Gouldovi, osobne im zablahoželám s vínom v ruke. 

Postavy sa už plne pohybujú na ceste, z ktorej niet návratu, smrť číha na každom kroku a z Jimmyho sa postupne stáva Saul Goodman. Mike ukazuje, ako si získal dôveru a rešpekt kartelu a Kim už len neslúži ako mostík, po ktorom sa príbeh odvíja smerom dopredu. Stále by sme asi privítali aspoň o trošku viac akcie, no veríme, že aj toho sa dočkáme neskôr.

Neuveriteľná práca s kamerou spoločne s celou technickou stránkou robia ruka v ruke s brilantnými hercami a geniálnym scenárom z Better Call Saul umelecké dielo, aké na obrazovkách jednoducho nevídame. Ponor sa do tých dialógov, uži si napätie a modli sa, aby to tak skoro neskončilo.


4. Sharp Objects (hlavy seriálu:  Marti Noxon a režisér Jean-Marc Vallée)

Režisér Jean-Marc Vallée sa po hollywoodskych úspechoch so snímkami, ako Dallas Buyers Club či Wild, presunul aj do vôd seriálu, kde pre HBO natočil skvelú prvú sériu Big Little Lies. Spolupráca s touto stanicou sa mu však očividne zapáčila, pretože sa tiež ujal réžie Sharp Objects, osemdielnej minisérie a zároveň adaptácie knižnej predlohy od Gillian Flynn (Gone Girl).

Samotné tempo síce môže mnoho divákov odradiť, no ak dáš projektu šancu a necháš sa vtiahnuť do príbehu psychicky krehkej reportérky Camille (Amy Adams), ktorá sa vo svojom rodnom mestečku zaoberá vraždou mladých dievčat, budeš odmenený úžasným zážitkom.

Dostaneš kusisko poctivej filmárčiny, pohltí ťa temná atmosféra so skvelým hudobným doprovodom a budeš ohúrený vynikajúcimi hereckými výkonmi. Tie skvelé záverečné sekundy sú potom už iba fantastickou bodkou na záver!

 

5. Atlanta (hlavy seriálu: Donald Glover a režisér Hiro Murai)

Atlanta od multitalentovaného Donalda Glovera (Solo: Star Wars Story, The Martian) je v našich končinách už dlhodobo neprávom ignorovaná. Dennodenné životné príbehy mladého Earna (Glover) sú však netradičnou studňou obrovských možností a tvorcovia to dokázali aj druhou sériou, ktorá nepochybne patrí k tomu najlepšiemu z roku 2018.

Earn sa opäť pretĺka životom po boku rapera Paper Boia (Brian Tyree Henry), svojho čudáckeho kamoša Dariusa (Lakeith Stanfield) či bývalej priateľky Vanessy (Zazie Beetz). Veľkomesto je ale nehostinné a skrýva množstvo tajomných zákutí a príbehov. Seriál je ťažké opísať v pár slovách, no vedz, že keď mu dáš šancu, budeš milo prekvapení.

Disponuje silnými, intímnymi aj emočnými momentami, perfektnou dávkou humoru, inteligenciou či nezabudnuteľnými postavami. Krátke epizódy navyše diváka úplne pohltia, majú perfektnú réžiu a neboja sa narúšať svoj vlastný koncept. 

6. Barry (hlavy seriálu: Alec Berg a Bill Hader)

Pred zhliadnutím by nás možno ani nenapadlo, že by sa tento „maličký“ seriál od HBO vôbec mohol dostať do podobného článku, no opak je pravdou. Skvelé tempo, množstvo čierneho humoru, prekvapivo svižná akcia, charizmatické postavy či jemný a nenásilný myšlienkový presah. Barry to má všetko bezpečne v rukáve a navyše disponuje príbehom, ktorý ťa na 8 polhodinových epizód nenechá vydýchnuť.

Barry (Bill Hader) je totiž vojnový veterán, ktorý si doma privyrába ako nájomný vrah, no jeho znudenému životu chýba cieľ. Jedného dňa dostane objednávku na vraždu od čečenských gangstrov, no pri jej plnení objaví v živote niečo, čo ho konečne napĺňa. Amatérsku hereckú skupinu. Asi netreba vravieť, že je plná čudných indivíduí, že sa tu Barry zamiluje a zákazka sa pokašle a že sa mu život otočí o 180 stupňov.


7. Castlevania (hlavy seriálu: Warren Ellis, bratia Deatsovci a Adi Shankar)

Splnený sen nielen hráčov, ale aj fanúšikov kvalitnej animovanej tvory pre dospelých. Iste, Castlevaniu si užijú aj mladšie ročníky, no zďaleka ju tak nedocenia. My sme si v nej našli všetko. V prvých dvoch sériách, ktoré skôr pôsobia ako jedna celistvá a rozdelená na dve časti, sme sledovali boj s Draculom.

Tomu cirkev zabila manželku, a tak sa rozhodol, že vyhubí ľudstvo. Proti nemu stojí už len Trevor Belmont, posledný žijúci člen rodiny a klanu zabijakov upírov a netvorov, čarodejnica Sylfa a Draculov syn. Druhá séria si udržala kvalitatívny štandard tej prvej a navyše pridala zaujímavé postavy. Ak ťa trailer dokázal navnadiť, určite tomu daj šancu. Sledovaním všetkých dostupných 12 epizód stráviš niečo cez 10 hodín. 


8. Maniac (réžia: Patrick Sommerville a režisér Cary J. Fukunaga)

Seriál Maniac nepochybne patril k jedným z najoriginálnejších projektov minulého roka. Opäť sa v ňom stretli herci Jonah Hill a Emma Stone, ktorí si zahrali Owena a Annie. Obaja si v sebe nesú jazvy na duši a obaja sa tiež v podivnej retro budúcnosti prihlásia do záhadného experimentálneho liečebného programu. Ten by mal navždy vyriešiť všetky ich problémy. Seriál umne strieda žánre, rôzne rozprávačské postupy a vďaka tomu ostáva veľmi svieži.

Hill a Stone sú navyše vo svojich úlohách perfektní, ale nijako nezaostávajú ani Justin Theroux, Sonoja Mizuno či Sally Field. Všetci dostali veľmi vďačné postavy, ktoré si aj patrične vychutnali. Svojská imaginácia Maniaca pripomína diela Michela Gondryho, Terryho Gilliama či Charlieho Kaufmana. Svojrázna poetika rozhodne nesadne každému, pokiaľ sa ti však podarí naň naladiť, seriál si poriadne užiješ.


9. Legion (hlava seriálu: Noah Hawley)

Prvá séria Legion z dielne FX Networks, ktorá si pod taktovkou talentovaného tvorcu menom Noah Hawley (Fargo) odbila premiéru ešte začiatkom roka 2017, bola veľmi príjemným prekvapením. Ponúkla totiž veľmi odlišný pohľad na svet mutantov, pričom si vďaka bizarným, originálnym a vizuálne unikátnym nápadom takmer okamžite získala množstvo fanúšikov po celom svete.

Druhá, tentokrát už nesmierne očakávaná séria dorazila približne po roku a Hawley si mohol pripísať ďalšiu skvelú trefu do čierneho. Nová várka epizód bola neuveriteľne vypiplaná, plná šialene geniálnych momentov a oproti debutovej sérii nestratila zo svojho čara ani štipku. Po technickej stránke bol seriál opäť mimoriadne precízny a po tej hereckej zasa strhujúci. Mohla by už teda doraziť séria s poradovým číslom tri? Akosi sa nevieme dočkať. 

10. Patrick Melrose  (réžia: Edward Berger)

Rok 2018 priniesol okrem zaujímavých filmov aj viacero vydarených seriálov, či už pokračovania rozbehnutých peciek alebo nové projekty, ktoré nás prekvapili svojou kvalitou. Rozhodli sme sa, že medzi 10-tku najlepších zaradíme aj minisériu Patrick Melrose, natočenú podľa série románov spisovateľa Edwarda St. Aubyna.

S každou jednou epizódou sa nám odkrývala časť príbehu zničeného muža z bohatej rodiny, ktorý sa utápal v alkohole a prepadol drogám. Vo flashbackoch sme sa vracali do rodinného sídla vo Francúzsku, kde prežil traumatizujúce detstvo s nešťastnou matkou a krutým otcom.

Miniseriál nás očaril hlavne vďaka famóznemu výkonu Benedicta Cumberbatcha. Počas piatich epizód predvádzal herecké umenie, akoby si sám prešiel závislosťou na drogách, odvykačkou alebo sa vyrovnával s bolestivými spomienkami na minulosť. Dramatická cesta nabitá silnými emóciami na čele s vynikajúcim Cumberbatchom jednoznačne patrí medzi najlepšie seriálové topky roka 2018.


Bonus: Who is America? (hlava seriálu: Sacha Baron Cohen)

Sacha Baron Cohen znova dokázal, aký je génius. Napálil množstvo politikov a významných ľudí, pričom svetu dokázal, akých primitívnych, rasistických a obmedzených ľudí má USA nielen vo vláde. Padali hlavy, obvinenia, vrecia plné hanby, no a my sme pri sa pozeraní na to, čo sa Cohenovi podarilo, len neveriacky krútili hlavami.

Behom niekoľkých epizód vystriedaš všetky škály emócií, kedy sa v priebehu pár minút nechápavosť zmení na údiv, šok, smiech, smútok a niekedy možno aj plač. A samozrejme znechutenie. Cohen sa prezliekol a vytvoril pre seba ďalšie úžasné alter egá, no je to práve plukovník Erran Morad, ktorý dokázal neuveriteľné. Nebudeme ti nič prezrádzať. Jednoducho si pusti prvú epizódu a pochopíš. 

Honorable mentions: Godless, Ash vs Evil Dead, Glow, Killing Eve, Marvelous Ms. Maisel, Narcos, Yellowstone, My Brilliant Friend, Kidding, Haunting of Hill House, Handmaid´s Tale, The Terror, Man in the High Castle, Babylon Berlin, The Deuce, Westworld, Final Space.


Nevideli sme:
Billions, The Good Eight, Succession, Ozark, The Good Place, Counterpart, Homecoming, The Americans, Pose, Lodge 49, Very English Scanda, Big Mouth či Adventure Time.

Anketa:
Najlepším seriálom roka 2018 je podľa teba
Better Call Saul
Daredevil
Maniac
Legion
Sharp Objects
Castlevania
Barry
Who is America?
Patrick Melrose
BoJack Horseman
Atlanta
Handmaid´s Tale
Killing Eve
Yellowstone
The Man in the High Castle
Narcos
The Terror
Billions
Glow
My Brilliant Friend
The Good Place
Lodge 49
Very English Scandal
The Americans
Adventure Time
Final Space
Counterpart
Homecoming
The Succession
Ozark
The Good Eight
Haunting of Hill Hous
Ash vs Evil Dead
Big Mouth
Godless
Marvelous Ms. Maisel
Better Call Saul
11 %
81 Hlasov
Daredevil
20 %
138 Hlasov
Maniac
2 %
11 Hlasov
Legion
1 %
10 Hlasov
Sharp Objects
4 %
27 Hlasov
Castlevania
1 %
9 Hlasov
Barry
1 %
5 Hlasov
Who is America?
3 %
23 Hlasov
Patrick Melrose
3 %
21 Hlasov
BoJack Horseman
3 %
19 Hlasov
Atlanta
4 %
25 Hlasov
Handmaid´s Tale
4 %
31 Hlasov
Killing Eve
2 %
13 Hlasov
Yellowstone
1 %
7 Hlasov
The Man in the High Castle
2 %
13 Hlasov
Narcos
15 %
108 Hlasov
The Terror
1 %
10 Hlasov
Billions
2 %
13 Hlasov
Glow
0 %
3 Hlasy
My Brilliant Friend
1 %
4 Hlasy
The Good Place
0 %
3 Hlasy
Lodge 49
0 %
2 Hlasy
Very English Scandal
0 %
2 Hlasy
The Americans
0 %
2 Hlasy
Adventure Time
0 %
3 Hlasy
Final Space
2 %
12 Hlasov
Counterpart
1 %
4 Hlasy
Homecoming
0 %
1 Hlas
The Succession
0 %
0 Hlasov
Ozark
2 %
13 Hlasov
The Good Eight
0 %
0 Hlasov
Haunting of Hill Hous
6 %
42 Hlasov
Ash vs Evil Dead
2 %
13 Hlasov
Big Mouth
1 %
9 Hlasov
Godless
1 %
8 Hlasov
Marvelous Ms. Maisel
3 %
20 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia