Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. januára 2019, 13:27
Čas čítania 8:00
Dominik Vetrák

10 najlepších filmov roka 2018

10 najlepších filmov roka 2018
Zdroj: Sony
FILMY A SERIÁLY FILM NA VEČER NAJLEPŠIE FILMY TIP NA FILM TOP 10
Uložiť Uložené

Vybrali sme to najlepšie, čo sme tento rok mohli vidieť v kinách a na Netflixe.

Po včerajšom pohľade na najhoršie filmy, aké sme videli minulý rok, sa dnes budeme na toto médium pozerať z opačnej stránky. Z tej najpozitívnejšej. Aj tentoraz nám pripadla povinnosť dať dokopy naše top desiatky a nejakým spôsobom sa rozumne dohodnúť na finálnom poradí toho najlepšieho, čo sme za rok 2018 videli. 

Rátali sme pritom všetky snímky zo širokej kinodistribúcie (takže aj snímky z roku 2017, avšak na Slovensku premietané až od roku 2018) a taktiež originálne počiny z Netflixu. Ten behom niekoľkých rokov dokázal, že má záujem produkovať filmy hodné Oscarov (a že ich do budúcna bude viac ako doterajší jeden).

V prípade, že kvalitné snímky neboli v kinách, mali šancu bojovať o miesto v top desiatke nezávislých/artových/nemedializovaných počinov. Tak, a teraz už na finálnu top 10. V nej hlasovala celá redakcia až na Bashku, ktorá si nestihla dopozerať resty. 

10. Zrodila sa hviezda (A Star is Born, réžia: Bradley Cooper)

Štvrtá verzia tohto nadčasového príbehu sa okamžite po premiére zaradila medzi najpríjemnejšie prekvapenia roku a zároveň najvýraznejšie režisérske debuty za poslednú dobu. Z filmu má radosť ako kritika, tak aj obecenstvo, čo je vzácny prienik.

Bradley Cooper si zasadol do režisérskeho kresla s nevídanou suverenitou a jeho počin najviac pripomína sústredené a elegantné kúsky Clinta Eastwooda (teda tie lepšie z nich). Lady Gaga ukázala, že z nej môže vyrásť prvotriedna herečka a hit Shallows brázdi rádiami s pravidelnosťou tých najtupších letných hitov (myslené ako pochvala).

Silný oscarový kandidát dokáže chytiť za srdce veľkou dávkou ľudskosti aj temnými podtónmi. Možno nie je masovo tak chytľavý ako Bohemian Rhapsody, no svojou citlivosťou je omnoho silnejší a zadrie sa viac pod kožu.

9. Prekliate dedičstvo (Hereditary, réžia: Ari Aster)

Možno je pre teba minuloročným hororovým kráľom Tiché miesto, možno úplne iný film, ale je nutné dodať, že debut Ariho Astera poriadne rozvíril žánrové vody. Mladý režisér nám totiž doručil poriadne temnú, depresívnu a znepokojivú snímku, ktorá bola technicky premakaná, myšlienkovo podnetná a herecky brilantná. Toni Collette v hlavnej úlohe predviedla zrejme jeden z najlepších výkonov kariéry, rovnako špičkový bol aj mladý Alex Wolff a výrazne nezaostávali ani Gabriel Byrne či nádherne znepokojivá Milly Shapiro.


Prekliate dedičstvo patrí k línii ambicióznych a artovo ladených hororov, podobne, ako napríklad Čarodejnica, It Comes at Night či Babadook. Je preto asi očakávateľné, že diváci, ktorí očakávali ľakačky, tony krvi a prehľadné klišé schémy, ostali sklamaní a otrávení. Pre fanúšikov žánru, ktorí chcú nad filmom aj premýšľať, však Aster pripravil hotovú hororovú hostinu a právom sa umiestnil v našom rebríčku.

8. Tiché miesto (A Quiet Place, réžia: John Krasinski)

John Krasinski nám taktiež ukázal, že v ňom drieme obrovský režijný talent. A Quiet Place bolo originálne, osviežilo žánrové brehy a navyše nás neuveriteľne bavilo. Zaujímavý koncept pracoval s kvalitným remeselným prevedením a dobrými hercami, z čoho vznikol jeden z najmenej očakávaných adeptov na tie najlepšie priečky v rebríčkoch za minulý rok. 

Vzhľadom na to, že pokračovanie uvidíme už budúci rok, máme všetci veľké očakávania. Taktiež sa ale bojíme, aby to tvorcovia neuponáhľali. Pravdepodobné je aj to, že si na režisérsku stoličku sadne niekto iný a príbeh bude sledovať úplne inú rodinu. Minimálne na tej režisérskej stoličke by sme ale asi radi znova videli Krasinskiho.

Sequel má veľký potenciál a my veríme, že sa z neho dá vyžmýkať ešte o čosi viac. A pokojne to môže byť ešte hororovejšie, citlivejšie a podobne ladené ako jednotka. V tomto prípade nikto akčný sci-fi výplach nepotrebuje, čo prvý film dokázal na jednotku.


7. Spider-Man: Paralelné svety (Spider-Man: Into the Spider-Verse, réžia: B. Perischietti, P. Ramsey, R. Rothman

Existujú filmy, na ktoré sa tešíš hneď, ako sú oznámené. A tak trochu vieš, že to budú pecky. Nejako takto sme v redakcii vnímali animovaného Spider-Mana. Ten mal priniesť netradičnú animáciu a navyše sa oň malo postarať duo Lord-Miller. Následne prišiel prvý trailer a my sme tušili, že tu máme dočinenia s niečím veľmi špeciálnym.

Sme veľmi radi, že Spider-Man dorazil ešte v minulom roku. Môžeme ho tak jednoznačne označiť ako najlepší animák, s čím by mal v aktuálnom roku problém, keďže nás čaká Ako si vycvičiť draka 3. Traja režiséri dokázali poňať Spideyho príbeh originálne, nebáli sa vyjsť zo zabehnutých mantinelov a spoločnými silami dokázali, že tento projekt sa robil s neuveriteľnou láskou. 

Zamiluješ si tak všetky postavy (lepšie spracovaného Prowlera už asi nikdy neuvidíme), scény a nápady, s akými tvorcovia prišli. Ignorovať tento film v kinách je hriechom, tobôž, keď si ho vďaka Itafilmu môžeš užiť s originálnym znením a titulkami. Pokračovania sú už na ceste a my z toho máme radosť, pretože na tak úžasného Spider-Mana sme čakali od Raimiho dvojky.

6. BlacKkKlansman (réžia: Spike Lee)

Spike Lee má ako černošský aktivista veľkú výhodu. Môže sa so svojimi názormi vyjadrovať cez masové médium, akým kinematografia bezpochyby je. Komédia a dráma sú tu vo vzácne funkčnej symbióze a výsledok je tak rovnakou mierou zábavný aj pôsobivý. Nadčasové otázky rasizmu vie Lee predať s gráciou skúseného profesionála, ktorý má stále čo povedať.

BlackKkKlansman je silný nielen v remesle, ale aj príbehu. Navyše sa môže oprieť o skvelé herecké výkony Johna Davida Washingtona a Adama Drivera. Je škoda, že si černošská komunita vlani vybrala za svoju vlajkovú loď Black Panthera a nie tento parádny joint (ako Lee svoje filmy nazýva).

5. Roma (réžia: Alfonso Cuarón)

Alfonso Cuarón je šikulka. Na jeho snímky väčšinou treba dlho čakať, no väčšinou stoja za to. Po veľkofilmoch, ako Harry Potter, Potomkovia ľudí alebo Gravitácia (Oscar za réžiu) sa rozhodol pre osobnejšiu tému.

Roma nie je diváckym filmom. Je výrazne autorským dielom, kde tvorca točí predovšetkým pre seba. Pomalé tempo je plné skvostných (mimoriadne komplikovaných) záberov a postavám sa pod kožu dostávame postupne. Toto prenikanie do obyčajného života jednej rodiny je každou minútou strhujúcejšie a v kľúčových momentoch emočne zdrvujúcejšie.

Je to titul, ku ktorému si treba nájsť cestu, no ak na ňu natrafíš, čaká ťa mimoriadne intenzívny zážitok. Úžasný fajnšmekrovský kúsok je jedným z najhorúcejších kandidátov na ceny Akadémie a ak si nejaké sošky odnesie, tak budú rozhodne zaslúžené.

4. Tri billboardy kúsok za Ebbingom (r. Martin McDonagh)

Tri billboardy kúsok za Ebbingom si svoju premiéru síce odbili na festivale v talianskych Benátkach ešte v roku 2017, no do našej širokej distribúcie sa dostali až začiatkom minulého roka. Čierna komédia z malomestského prostredia sa sústreďuje na príbeh Mildred Haynes (Frances McDormand), ktorej dcéra bola znásilnená a zavraždená, no jej vrah sa stále nenašiel. Mildred sa rozhodne bojovať s miestnou lenivou políciou rafinovaným spôsobom.

Prenajme si tri billboardy na opustenej ceste za mestom, na ktorých kritizuje šéfa policajtov Willoughbyho (Woody Harrelson). Rozpúta sa tak vojna medzi drsnou matkou a hrubými policajtmi. Snímka Martina McDonagha (V Brugách, Sedem psychopatov) si prestížne ocenenia odniesla nielen zo Zlatých glóbusov (kde sa stala najlepším filmom), ale aj z Oscarov.

Frances McDormand sa stala najlepšou hlavnou herečkou a Sam Rockwell najlepším hercom vo vedľajšej úlohe. Coenovský motív zostal zachovaný a právoplatne ide o jeden z najlepších filmov roka 2018.

3. Mission: Impossible – Fallout (réžia: Christopher McQuarrie)

Filmová séria Mission: Impossible je tu s nami už vyše dve dekády. Každá z častí ma unikátny režisérsky rukopis svojho tvorcu. No v šiestej časti sa vôbec po prvýkrát vrátil režisér, ktorý predtým už nejaký diel natočil. A nebolo to na škodu.

Christopher McQuarrie do nás napálil absolútne špičkový blockbuster, v ktorom nechýbajú dychberúce atrakcie, šialené kaskadérske kúsky ani intenzívne akčné scény. Všetko sa strieda v rýchlom tempe a v pokojnejších okamihoch si dianie na plátne kradnú herecké hviezdy.

V časoch komiksových adaptácií ide o veľmi príjemnú pripomienku toho, že veľký komerčný film môže byť mimoriadne zábavný aj bez prehnaného nánosu CGI (aj keď sa tu triky samozrejme vo veľkej miere vyskytujú). Tom Cruise si proste vie svoje projekty z producentského aj hereckého hľadiska parádne ošéfovať.

2. Ready Player One (réžia: Steve Spielberg)

Bitka o titul najlepšieho filmu za rok 2018 mala od začiatku redakčného hlasovania dvoch hlavných hráčov. Strieborná priečka sa však nakoniec ušla Stevenovi Spielbergovi a jeho úžasnému sci-fi Ready Player One. Snímka je rovnomennou adaptáciou populárneho románu od Ernesta Clinea a ako už bolo naznačené v predchádzajúcich slovách, legendárny režisér nás týmto počinom totálne odzbrojil.

Ide totiž o pravdepodobne najgeekovejšiu filmovú jazdu v dejinách, pričom Ready Player One má jednoducho všetko, čo si fanúšikovia Spielberga a znalci knižnej predlohy mohli priať. Svižný, hravý a zábavný príbeh s podmanivým vizuálom, ktorému nechýbajú emócie, krásna hudba, sympatickí hlavní hrdinovia ani srdiečko. A čo je azda najdôležitejšie, to obrovské množstvo easter eggov vôbec nepôsobí samoúčelne.

Práve naopak, je to v prvom rade príjemný bonus pre všetkých tých herných a filmových priaznivcov. Papierovo dlhých 140 minút tu ubehne neuveriteľne rýchlo, no šanca vypestovať si na filme závislosť je takmer okamžitá. A nami vysoko odporúčaná.

1. Prvý človek (First Man, réžia: Damien Chazelle)

Damien Chazelle patrí k najlepším mladým režisérom súčasného Hollywoodu a aj v prípade Prvého človeka nám doručil majstrovské dielo. Strhujúci skutočný príbeh astronauta Neila Armstronga a jeho cesty na Mesiac poňal hlavne ako intímnu rodinnú drámu. Prvé husle tak hrajú postavy, brilantne stvárnené Ryanom Goslingom a Claire Foy. Zábery z tréningu astronautov v sebe majú neuveriteľnú intenzitu, ktorej ešte napomáha nepokojne rozklepaná kamera a famózna zvuková, resp. hudobná zložka.

Vďaka tomu a Chazellovej réžii tak máš pocit, že sedíš v štartujúcom raketopláne. Snímka ani na sekundu nestráca napätie (hoci vieš, ako to dopadne) a pripomína ti, aká náročná táto misia bola a ako množstvo obetovania všetkých zúčastnených stála. Chazelle dokáže byť silno emocionálny, nikdy však neskĺzne k prehnanému pátosu či sentimentu.

Práve naopak, často mu stačí decentný náznak, aby na diváka na sto percent zapôsobil. Prvý človek je nepochybne jedným z najlepších filmov minulého roka a nás veľmi mrzí, že sa mu na poli tržieb príliš nedarilo. Vynechať by si ho však určite nemal.

Nižšie sa môžeš pozrieť na hodnotenia jednotlivých autorov. Po sčítaní hlasov sme sa ešte dohadovali a hlasovali o jednotlivých priečkach, až sme nakoniec dospeli k rebríčku, s ktorým sme spokojní všetci, prípadne veľká väčšina. 

Dominik V. (fanboy)
1. Ready Player One
2. First Man
3. Mission: Impossible - Fallout
4. Spider-Man: Into the Spider-Verse
5. Three Billboards Outside Ebbing, Missouri
6. A Quiet Place
7. The Guilty
8. Coco
9. A Star is Born
10. Roma

Oskar A. 
1. First Man
2. Ready Player One
3. Mission: Impossible - Fallout
4. Three Billboards Outside Ebbing, Missouri
5. Spider-Man: Into the Spider-Verse
6. BlacKkKlansman
7. Molly's Game
8. Widows
9. Coco
10. Isle of Dogs

Jakub P.
1. Ready Player One
2. Coco
3. First Man
4. The Post
5. Blackkklansman
6. The Guilty
7. A Star is Born
8. Mission: Impossible - Fallout
9. Outlaw King
10. Deadpool 2

Dušan. Š (Avathar)
1. Hereditary
2. First Man
3. Under the Silver Lake
4. Roma
5. Three Billboards Outside Ebbing, Missouri
6. BlacKkKlansman
7. Phantom Thread
8. Spider-Man: Into the Spider-Verse
9. Annihilation
10. The Ballad of Buster Scruggs

Šimon K. 
1. First Man
2. Three Billboards Outside Ebbing, Missouri
3. Ready Player One
4. BlacKkKlansman
5. Mission: Impossible – Fallout
6. A Quiet Place
7. The Ballad of Buster Scruggs
8. Roma
9. A Star is Born
10. Spider-Man: Into the Spider-Verse

Peter P. (Pepo)
1. Ready Player One
2. Mission: Imposible - Fallout
3. Utøya: July 22
4. First Man
5. A Quiet Place
6. Roma
7. Three Billboards Outside Ebbing, Missouri
8. The Post
9. Coco
10. A Star is Born

Jakub H. (benne)
1. First Man
2. Mission: Impossible - Fallout
3. Hereditary
4. Ready Player One
5. Roma
6. Three Billboards Outside Ebbing, Missouri
7. Spider-Man: Into the Spider-Verse
8. Phantom Thread
9. Blackkklansman
10. Widows


Daniel M. (wormi)
1. Thelma
2. Ready Player One
3. First Man
4. Coco
5. Bohemian Rhapsody
6. Mission: Impossible - Fallout
7. A Star is Born
8. Upgrade
9. Annihilation
10. Three Billboards Outside Ebbing, Missouri


Adam S. (smetyl)
1. Roma
2. BlacKkKlansman
3. First Man
4. Under the Silver Lake
5. The Shape of Water
6. Three Billboards Outside Ebbing, Missouri
7. Ready Player One
8. Spider-Man: Into the Spider-Verse
9. A Quiet Place
10. A Star Is Born

Martin Š. 
1. Hereditary
2. First Man
3. A Quiet Place
4. A Star is Born
5. Three Billboards Outside Ebbing, Missouri
6. Mission: Impossible - Fallout
7. Spider-Man: Into the Spider-Verse
8. Ready Player One
9. Blackkklansman
10. The Shape of Water

Barbara L. (basha)
1. Bohemian Rhapsody
2. Three Billboards Outside Ebbing, Missouri
3. A Star Is Born
4. Ready Player One
5. Coco
6. Utøya: July 22
7. First Man
8. The Guilty
9. A Quiet Place
10. Upgrade


Honorable mentions: Bohemian Rhapsody, Coco, Widows, Isle of Dogs, The Guilty, Utøya: July 22, Phantom Thread, Under the Silver Lake, The Post, Annihilation, The Ballad of Buster Scruggs, Molly´s Game, Outlaw King, Deadpool 2, Upgrade, The Shape of Water, Thelma

Anketa:
Najlepší film roka 2018 je
First Man
Ready Player One
Mission: Impossible - Fallout
Tri bilboardy kúsok za Ebbingom
Roma
Blackkklansman
Spider-Man: Into the Spider-Verse
A Quiet Place
Hereditary
A Star is Born
Bohemian Rhapsody
Widows
Thelma
Molly´s Game
The Ballad of Buster Scruggs
Coco
Guilty
Utoya
Phantom Thread
The Post
Annihilation
Isle of Dogs
Under the Silver Lake
Deadpool 2
Outlaw King
Solo: A Star Wars Story
Avengers: Infinity War
First Man
6 %
94 Hlasov
Ready Player One
11 %
171 Hlasov
Mission: Impossible - Fallout
4 %
68 Hlasov
Tri bilboardy kúsok za Ebbingom
5 %
82 Hlasov
Roma
1 %
13 Hlasov
Blackkklansman
1 %
11 Hlasov
Spider-Man: Into the Spider-Verse
2 %
38 Hlasov
A Quiet Place
2 %
36 Hlasov
Hereditary
2 %
28 Hlasov
A Star is Born
9 %
148 Hlasov
Bohemian Rhapsody
24 %
386 Hlasov
Widows
0 %
1 Hlas
Thelma
0 %
5 Hlasov
Molly´s Game
1 %
19 Hlasov
The Ballad of Buster Scruggs
0 %
5 Hlasov
Coco
5 %
80 Hlasov
Guilty
0 %
5 Hlasov
Utoya
1 %
9 Hlasov
Phantom Thread
0 %
3 Hlasy
The Post
0 %
3 Hlasy
Annihilation
0 %
4 Hlasy
Isle of Dogs
0 %
5 Hlasov
Under the Silver Lake
0 %
6 Hlasov
Deadpool 2
5 %
83 Hlasov
Outlaw King
1 %
13 Hlasov
Solo: A Star Wars Story
1 %
9 Hlasov
Avengers: Infinity War
17 %
271 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia