Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. januára 2019, 13:04
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Slovenský fyzik vyvíja batérie a vo firme spolupracuje aj s Elonom Muskom. Kvôli korupcii však peniaze od štátu nikdy nedostal

ZAUJÍMAVOSTI ELON MUSK SLOVENSKO TESLA (VÝROBCA AUTOMOBILOV)
Uložiť Uložené

Smutná slovenská realita sa opäť ukazuje.

Na slovenskom internete sa pravidelne objavujú inšpiratívne príbehy ľudí, ktorí vo svojej brandži prerazili a dnes sa tešia z obrovských úspechov po celom svete. Niekedy sa však treba zastaviť a pozrieť aj na to, ako v mnohých oblastiach života náš štát jednoducho nefunguje.

Najnovšie sa ľudia chytajú za hlavu, keď si čítajú status Teodora Kuhna, ktorý s maličkým prototypom kondenzátora v rukách odfotil svojho otčima Mirka.

Teodor v príspevku vysvetľuje, že Mirko pracuje ako kvantový fyzik a zaoberá sa aj vývojom batérií. Prototyp jeho batérie by mal mať pri rovnakej hmotnosti ako dnešné batérie dvoj či trojnásobnú kapacitu.

Iný prototyp by vraj zase umožňoval po prejdení 250 kilometrov superrýchle nabíjanie v priebehu 15 minút. Všetko vyzerá fantasticky na papieri, ešte lepšie v realite, keď Mirko s kolegami prototyp batérie naozaj vyrobili, ale ďalej sa vraj posunúť nemôžu.

Aj keď Mirko pracuje pre firmu zo Slovenska, ktorá nielenže vyvíja batérie, ale ešte aj spolupracuje s firmou vyrábajúcou lietajúce autá aj s Teslou vizionára Elona Muska. Pri takýchto spoluprácach by teda mali byť Slováci neustále na popredných stranách svetových denníkov so svojimi revolučnými vynálezmi, lenže opak je pravdou.

Odporúčané
Viac ako 60 % Slovákov nie je spokojných so svojím životom. Ich nespokojnosť súvisí najmä so zdravím, vzhľadom a s voľným časom Viac ako 60 % Slovákov nie je spokojných so svojím životom. Ich nespokojnosť súvisí najmä so zdravím, vzhľadom a s voľným časom 26. marca 2024, 15:30

Firma, kde je Mirko zamestnaný, sa dlhé roky snaží získať dotácie a eurofondy na to, aby mohli svoje prototypy pretaviť na skutočné fungujúce veľkokapacitné batérie, avšak nikdy nič nedostali.

Ako konštatuje Teodor Kuhn, chceli by možno aj menej peňazí, koľko sme vynaložili na rekonštrukciu čakárne na Hlavnej stanici, kde si aj tak cestujúci nesadnú.

Korupcia však dotáciám údajne zabránila. Možno si aj ty nedávno postrehol nový škandál, že eurofondy na výskum sa neušli špičkovým vedcom, ale pofidérne firmy sa môžu tešiť na prísun peňazí.  Viaceré tieto firmy výskum nikdy nerobili, sídlia v rodinnom dome alebo majú jedného zamestnanca.

Na druhej strane, ľudia v komentároch upozorňujú aj na to, že keby boli prototypy batérií také revolučné, firma by zrejme nepotrebovala dotácie či eurofondy od štátu a zbehli by sa k nej mnohí súkromní investori. Aj keď je to možno pravda a batérie nespôsobia revolúciu, samotný spôsob rozdeľovania dotácií v Slovenskej republike to nijak nezmenilo a je potrebné naň upozorňovať aj takýmito konkrétnymi príbehmi.

Domov
Zdieľať
Diskusia