Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. januára 2019, 18:08
Čas čítania 0:00
Vl Mi

Vyskúšal som prežiť v Bratislave s minimálnou mzdou. Na jedlo mi zostalo len niečo vyše 100 €

Vyskúšal som prežiť v Bratislave s minimálnou mzdou. Na jedlo mi zostalo len niečo vyše 100 €
Zdroj: <a rel="nofollow noopener" target="_blank" href="https://pixabay.com/sk/peniaze-geldscheine-bill-euro-2991837/" onclick="gaTrack('article', 'bottom', 'source');">pixabay.com</a>
ZAUJÍMAVOSTI FINANCIE PENIAZE
Uložiť Uložené

Rok 2019 je už tu a spolu s redaktormi som sa dohodol na netradičnej výzve: Dá sa s minimálnou mzdou v Bratislave dôstojne žiť?

Na Slovensku to máme s platmi pestré. To, že v Bratislave je výrazne vyšší plat ako kdekoľvek inde na Slovensku, nie je tajomstvom. Priemerná mzda sa v hlavnom meste v roku 2018 oficiálne pohybovala na úrovni okolo 1350 €, slovenský priemer bol tesne nad hranicou 1000 €.

V roku 2019 máme vyššiu minimálnu mzdu

Ak sa rozprávame o minimálnej mzde, musíme z priemernej slovenskej mzdy strhnúť takmer polovicu. V roku 2019 sa zvýšila o 40 € na 520 € mesačne. Zamestnávatelia tak od nového roka musia rešpektovať nárast minimálnej mzdy o 8,33 %.

Zákonník práce ustanovuje, že mzda zamestnanca nesmie byť nižšia ako je minimálna mzda ustanovená nariadením vlády SR (2,989 € za každú hodinu odpracovanú zamestnancom, čo je hodinová minimálna mzda).  Na Slovensku dostávajú minimálnu mzdu približne 4 % pracujúcich.

Suma 520 € je ale hrubá minimálna mzda. Po odpočítaní dane z príjmov a odvodov nám na účet pristane 430,35 € (čistá minimálna mzda). A to bola suma, ktorá mi musela stačiť na jeden mesiac v Bratislave (stravné lístky sme do budgetu nezarátali).

Vyskúšal som prežiť v Bratislave s minimálnou mzdou. Na jedlo mi ostalo len niečo vyše 100 eur
Vyskúšal som prežiť v Bratislave s minimálnou mzdou. Na jedlo mi ostalo len niečo vyše 100 eur Zdroj: TASR - Martin Turanovič

Vytiahol som kalkulačku

V hlavnom meste sú náklady na život vyššie v porovnaní s ktorýmkoľvek väčším mestom na Slovensku. Pochádzam z Ružomberka a už takmer štyri roky žijem v Bratislave, takže viem, o čom hovorím. Už pred začatím experimentu som teda vedel, že s minimálnou mzdou budem musieť obracať každý cent.

Najskôr som sa pozrel na výdavky, ktoré jednoducho musím zaplatiť. V mojom prípade to je len bývanie – strechu nad hlavou musím mať, bez ostatného sa zaobídem. Keďže bývam v širšom centre v byte s mojou priateľkou (bez ďalších spolubývajúcich), platíme 300 € na osobu. Na zvyšok mesiaca mi teda ostáva 130,35 €.

Na mesiac som sa rozlúčil so Spotify, internetom do mobilu, predplatným niektorých denníkov, permanentkou do fitka a zrušil som paušálne mesačné investície. Električenku mám len do 24. decembra, čiže posledných 6 dní v mesiaci si budem musieť kupovať lístky na autobus.

Vyskúšal som prežiť v Bratislave s minimálnou mzdou. Na jedlo mi ostalo len niečo vyše 100 eur
Vyskúšal som prežiť v Bratislave s minimálnou mzdou. Na jedlo mi ostalo len niečo vyše 100 eur Zdroj: unsplash.com

December má 31 dní, čiže na jeden deň mám presne 4,20 € (130,35 : 31). Tento peniaz mi musí vystačiť na stravu, zábavu a všetko ostatné, čo budem potrebovať.

Prvý deň som sa oťukával

Rozpočítať si 4,20 € tak, aby som dokázal prežiť bez ujmy na psychickom alebo fyzickom zdraví, nie je jednoduché. Prvý deň som si ráno spravil čaj, kávu a dojedol piškóty, ktoré som našiel v skrinke. S kávou či raňajkami mimo bytu som sa dopredu rozlúčil. To by som už ráno bol mimo denného budgetu.

Domov
Zdieľať
Diskusia