Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. januára 2019, 10:35
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Apple zarobí o miliardy menej, ako čakalo. Sťažuje sa, že ľudia si opravujú iPhony namiesto toho, aby kupovali nové

TECH APPLE FINANCIE KRYPTOMENY
Uložiť Uložené

Kalifornská spoločnosť nesplní svoj očakávaný plán.

Spoločnosť Apple nezažila najlepší rok. Už pred mnohými mesiacmi sa dostala do veľkých problémov, keď sa po testovaní prišlo na to, že staršie iPhony spoločnosť naschvál spomaľuje.

Keď mali užívatelia vo svojich smartfónoch staršiu batériu, Apple obmedzilo výkon celého mobilu s argumentom o tom, že chce iba predĺžiť životnosť svojich zariadení. Skutočnosť však vyzerala trochu inak a ľudia sa začali búriť, pretože Apple o spomaľovaní iPhonov nikde nikoho neinformovalo a prebiehalo teda v úplnej tajnosti.


Kalifornská značka potom svetu predstavila viacero nových zariadení. Spomedzi nich jednoznačne dominoval iPhone XS Max, oveľa horšie na tom nebol ani jeho menší súrodenec iPhone XS, na trh prišiel aj lacnejší iPhone XR a zákazníkov potešil aj nový iPad Pro.

Nanešťastie, tento rok sa v oblasti záujmu o kúpu týchto zariadení len ťažko porovnával s tými uplynulými. Pred Apple obchodmi už neboli nekonečné rady na iPhony a premietlo sa to samozrejme aj do reálneho výkonu, pretože Apple naozaj predalo menej smartfónov ako v minulosti.

Odporúčané
Vyskúšali sme Apple Vision Pro v uliciach Bratislavy: Ľudia si nás fotili a čudovali sa. Oplatí sa za 3 500 eur? (Recenzia) Vyskúšali sme Apple Vision Pro v uliciach Bratislavy: Ľudia si nás fotili a čudovali sa. Oplatí sa za 3 500 eur? (Recenzia) 13. februára 2024, 9:30

Apple ešte na jeseň odhadovalo, že očakáva tržby vo výške 89 až 93 miliárd dolárov a hrubý zisk približne 38 percent. Momentálne sa však situácia zmenila a oficiálne na to spoločnosť musela zareagovať, keď Tim Cook finančný predpoklad uviedol na správnu mieru. Očakávané tržby klesli z 89 až 93 miliárd na 84 miliárd dolárov.

Šéf spoločnosti Tim Cook preto musel svojim akcionárom vysvetľovať, v akej finančnej kondícii je momentálne Apple. Spoločnosť totiž nesplní svoj očakávaný finančný plán a tržby poklesnú, na čo musel akcionárov pripraviť. Firma však zvolila viacero zaujímavých argumentov.

Keď svet prišiel na to, že Apple naschvál spomaľuje staršie smartfóny, spoločnosť bola nútená poskytnúť ako cenu útechy zákazníkom možnosť nechať si vymeniť starú batériu za novú za zníženú cenu 29 dolárov. Akcia so zníženou cenou skončila na konci decembra, a tak si za novú batériu budeš musieť zase zaplatiť plnú čiastku.

Na druhej strane, Apple nikdy nechcelo, aby si ľudia svoje staršie iPhony opravovali. Tim Cook preto v liste akcionárom zdôrazňuje, že v roku 2018 sa nepredalo toľko nových jabĺčkových smartfónov kvôli tomu, že si ľudia môžu staršie modely jednoduchšie opraviť. Apple sa pritom odjakživa snažilo opravovanie starých iPhonov všemožne znemožniť.


Odporúčané
Na Slovensko prichádza česká investičná platforma. Investovať do nehnuteľností môžeš už od 20 € Na Slovensko prichádza česká investičná platforma. Investovať do nehnuteľností môžeš už od 20 € 6. februára 2024, 17:00

Súdne bojovalo proti rôznym servisom, zabezpečilo si to, že pri recyklácii mnohí spracovatelia odpadu Apple zariadenia zničili namiesto toho, aby mohli byť vystužené novými súčiastkami a znovu uvedené na trh, a predávanie zánovných a opravených iPhonov či Macbookov viackrát stoplo aj na portáloch ako Amazon.

Cook v liste spomína aj faktory ako makroekonomická situácia, slabšia výkonnosť Apple na trhoch ako Čína, ale nezabudol ani na americké sankcie. Čím viac iPhonov si však ľudia opravia, tým menej nových iPhonov si od Apple nakúpia a tržby potom logicky klesajú.

Uvidíme, či Apple zareaguje správnym krokom a v blízkej dobe predstaví nový technologický hit, alebo bude takáto výkonnosť aj naďalej pokračovať.

Domov
Zdieľať
Diskusia