Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. januára 2019, 1:25
Čas čítania 0:00
Karin Filkaszova

Dievčatám v Kamerune vlastné matky násilne žehlia prsia, aby ich ochránili pred sexuálnym zneužívaním

ZAUJÍMAVOSTI AFRIKA ZNÁSILNENIA A SEXUÁLNE ZLOČINY
Uložiť Uložené

Matky v Kamerune násilne žehlia prsia dcéram, aby sa nestali terčom pre znásilnenie, dokončili svoje vzdelanie a nepoškodili dobré meno rodiny

Žehlenie pŕs je tradícia, ktorá sa vykonáva na dennom poriadku vo všetkých desiatich regiónoch afrického Kamerunu. Už hneď na prvé počutie to je neľudská a bolestivá praktika, ktorá sa môže svojím permanentným zmrzačením mladých dievčat zaradiť do kategórie absurdností  zarovno so ženskou obriezkou.

Avšak, na rozdiel od ženskej obriezky, žehlenie dievčenských pŕs nenachádza svoj pôvod len čisto v kultúrnych tradíciách, ale aj v niečom omnoho šokujúcejšom. Matky žehlia prsia svojim dcéram, aby im poskytli lepšiu budúcnosť. Akokoľvek kontroverzne tento výrok môže znieť, jeho podstata je pravdivá a o to viac trpkejšia.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Fran Asemota (@themustardseedng),

Mladé dievčatá podstupujú bolestivú procedúru, aby zastavili rast svojich pŕs a tým pádom neprilákali pozornosť mužov v príliš mladom veku. Takto sa môžu vyhnúť nechcenému obťažovaniu či dokonca znásilneniu. V Kamerune je totižto zaužívaným chýrom, že ak dievčaťu začnú rásť prsia, je to znakom dospelosti a pripravenosti na sex

Odporúčané
Suka z Buchenwaldu: dekorácie si vyrábala z kože židovských väzňov, organizovala sexuálne orgie pre veliteľov tábora Suka z Buchenwaldu: dekorácie si vyrábala z kože židovských väzňov, organizovala sexuálne orgie pre veliteľov tábora 18. apríla 2024, 12:30

Matky sa preto snažia mrzačením dcér vyhnúť príliš skorým návrhom na manželstvo, chcú aby dievčatá dokončili vzdelanie, alebo sa chcú vyhnúť poškodeniu reputácie rodiny kvôli nechcenému tehotenstvu či znásilneniu. Podľa tvrdenia ministra školstva v Kamerune 65 percent dievčat, ktoré nedokončili svoje vzdelanie, odišlo kvôli tehotenstvu

Kvôli stigme, ktorá obklopuje slobodné matky v Kamerune, sa väčšina mužov vyhýba takýmto ženám, a tie sa preto často krát ocitnú opovrhnuté na okraji spoločnosti.

Kamerun je krajina, v ktorej je nedostatočný prístup ku vzdelaniu a sexuálnej výchove, antikoncepčné prostriedky tam nie sú rozšírené a potraty sú ilegálne.  Preto je  žehlenie pŕs  spôsobom, akým sa vraj dievčatá môžu vyhnúť podobným nechceným situáciám. 

Irónia žehlenia pŕs

Praktika žehlenia pŕs sa vykonáva matkou alebo príbuznými hneď, ako sa dievča dostane do puberty, avšak niekedy ju podstupujú  už od ôsmich rokov života.

Domov
Zdieľať
Diskusia