Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
2. januára 2019, 15:52
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Našej planéte v roku 2019 najviac pomôžeš tak, že prestaneš jesť toľko mäsa, tvrdia odborníci

GASTRO MÄSO VEGÁNSTVO
Uložiť Uložené
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo

Produkcia, distribúcia a konzumácia mäsa našu Zem poriadne zaťažuje.

Klimatické zmeny sa týkajú každého z nás. Čoraz viac štátov aj jednotlivcov už pochopilo, že netreba zbytočne strácať čas a je nutné zmeniť svoj životný štýl, aby sme si našu planétu mohli užívať čo najdlhšie.

Zem je pod obrovským tlakom, pretože rozsiahlejšia recyklácia, nákup elektromobilov či zakázanie používania jednorazových plastov nebudú stačiť na to, aby ľudstvo zabránilo planéte otepliť sa o viac ako 2 stupne Celzia, čo je hraničná hodnota, na ktorej sa dohodli takmer všetky krajiny sveta.

Našej planéte v roku 2019 najviac pomôžeš tak, že prestaneš jesť toľko mäsa, tvrdia odborníci
Zdroj: Cunningchrisw/Wikimedia Commons

V periodiku The Guardian preto zhromaždili viacero dôležitých faktov a informácií o tom, ako funguje mäsový priemysel a aký dopad má na naše životné prostredie. Pri niektorých bodoch sa človek naozaj musí na chvíľu zastaviť a porozmýšľať, či už ľudstvo nemá lepšie možnosti obživy.

Odborníci upozorňujú, že produkcia, distribúcia a konzumácia mäsa má na planétu obrovský dopad, ktorý nesmieme podceňovať. Populácia by mala do roku 2050 narásť o 2 miliardy ľudí, a tak jednoducho nebudeme mať k dispozícii dostatočný priestor na to, aby si mohol každý z nás vychutnávať nekonečné hovädzie a bravčové pochúťky.

Odporúčané
Týždeň som bola frutariánkou: Po rokoch som mala nonstop ploché brucho. Zmohla ma však frustrácia a neustály hlad Týždeň som bola frutariánkou: Po rokoch som mala nonstop ploché brucho. Zmohla ma však frustrácia a neustály hlad 20. marca 2024, 9:30

Chov hovädzieho dobytka a ošípaných zaberá na našej planéte drvivú väčšinu vhodnej farmárskej plochy, ale pritom tvorí len 18 % všetkých kalórií, ktoré ľudstvo spotrebuje. Zároveň predstavuje iba tretinu všetkých globálne skonzumovaných bielkovín, čo v praxi znamená, že chov hovädzieho dobytka a ošípaných je mimoriadne neefektívny.

Našej planéte v roku 2019 najviac pomôžeš tak, že prestaneš jesť toľko mäsa, tvrdia odborníci
Zdroj: Pixabay

Obrovským argumentom je aj fakt, že deforestácia spojená s vytváraním novej plochy na chov dobytka v kombinácii s používaním hnojív a vylučovaním metánu vytvára toľko skleníkových plynov, čo všetky autá, kamióny a lietadlá dohromady.

Ako upozornili odborníci už v októbri, najmä ľudia v západnom svete by museli znížiť svoju konzumáciu mäsa o približne 90 %. Namiesto mäsa by mohli jedálniček našej civilizácie vyplniť napríklad fazule a strukoviny.

Výskumníci tvrdia, že väčšina z nás bude musieť prejsť na takzvanú flexitariánsku diétu, pričom mäso nebudeš musieť vylúčiť úplne, ale výrazne ho obmedziť. Počet vegetariánov by preto mal stúpať a rovnako aj vegánov. Nevinné však nie sú ani mliečne výrobky a vajcia.

Našej planéte v roku 2019 najviac pomôžeš tak, že prestaneš jesť toľko mäsa, tvrdia odborníci
Zdroj: Pixabay

Zatiaľ nie je jasné, či bude prechod na flexitariánsku stravu akokoľvek podporovaný aj zo strany štátov. Ako pri produkcii emisií, kde vlády zvažujú zavedenie uhlíkovej dane, čiže dane na základe obsahu uhlíka vo fosílnych palivách, aj nákup červeného mäsa by mohol byť zaťažený novou daňou, zatiaľ čo strukoviny by mohli byť zo strany jednotlivých krajín cenovo zvýhodnené.

Odporúčané
Aj vegáni konzumujú mäso, svoje vlastné: Sú moderné stravovacie alternatívy skutočne zdravé? Aj vegáni konzumujú mäso, svoje vlastné: Sú moderné stravovacie alternatívy skutočne zdravé? 30. januára 2024, 12:30

Štátny tajomník ministerstva životného prostredia Norbert Kurilla pritom nedávno spomenul, že uhlíková daň je jednou z možností pri obchodovaní s emisiami, takže ani dodatočné poplatky za mäso by nemuseli byť v budúcnosti príliš vzdialené od reality. Štáty si postupne začínajú uvedomovať, že Zem jednoducho nemá nevyčerpateľné zdroje, priestor a životnosť.

Na druhej strane, veda dnes pokročila natoľko, že ľudstvo už dokáže vyrobiť chutné umelé mäso aj v laboratóriách. Keby ľudia dokázali prejsť na laboratórne mäso, uvoľnila by sa časť farmárskej pôdy a pestovať by sme mohli viac rastlinných zdrojov potravy, čím by sa zase o trochu znížilo zaťaženie našej planéty.

Čo zo všetkých vyššie spomenutých faktov vyplýva? Odborníci ti odkazujú, že to najlepšie, čo pre planétu Zem môžeš v roku 2019 urobiť, je konzumovať čo najmenej mäsa.

Domov
Zdieľať
Diskusia