Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. januára 2019, 16:03
Čas čítania 0:00
Tomáš Blahuta

Afrika sa rozpadne na 2 časti a narazí do Európy. Ako zmení tvár neustále sa transformujúceho sveta?

Afrika sa rozpadne na 2 časti a narazí do Európy. Ako zmení tvár neustále sa transformujúceho sveta?
Zdroj: unsplash.com
ZAUJÍMAVOSTI AFRIKA EURÓPA
Uložiť Uložené

Časť kontinentu sa vydá vlastnou cestou. Doslova.

Stačí sadnúť do lietadla a o pár hodín si na území tretieho najväčšieho kontinentu zemegule. Jedinou veľkou prírodnou prekážkou je len Stredozemné more oddeľujúce od seba Európu a Afriku. Avšak, ak by sme mali k dispozícii stroj času a dokázali by sme sa presunúť o niekoľko storočí do budúcnosti, zostali by sme v šoku.

Afrika sa rozpadne na 2 časti a narazí do Európy. Ako zmení tvár neustále sa meniaceho sveta?
Afrika sa rozpadne na 2 časti a narazí do Európy. Ako zmení tvár neustále sa meniaceho sveta?
Afrika má rozlohu približne 30 000 000 kilometrov štvorcových, žije tu 15 % svetovej populácie (vyše 1,2 miliardy ľudí) a bežní ľudia si ju spájajú najmä s mimoriadne rozmanitou prírodou.

Zem je v neustálom pohybe

Celá naša planéta je pokrytá tektonickými doskami. Sú ich desiatky. Od väčších až po menšie. Z pohľadu veľkého časového horizontu sa pohybujú a menia tvár sveta. Keďže ľudstvo existuje pomerne krátko, pohyby pôdy pod nohami absolútne nevníma. Aspoň nie obyčajní ľudia, ktorí majú kopu iných starostí a horizonty stoviek tisíc rokov ich nezaujímajú.

Záujem o ne však prejavujú skôr nadšenci, vedci, geológovia a najrôznejší špecialisti. Vďaka pokročilým technológiám a doposiaľ získaným poznatkom dokážu odhadnúť, ako môže Zem vyzerať v budúcnosti. Ako si možno ešte pamätáš zo školy, pred 250 000 000 rokmi existoval len jeden superkontinent - Pangea.

Domov
Zdieľať
Diskusia