Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. decembra 2018, 15:00
Čas čítania 0:00
Dušan Šutarík

Rami Malek musel kvôli premene na Freddieho Mercuryho podstúpiť intenzívne cvičenie a radikálnu diétu

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Okrem toho si herec nemalý čas posedel v maskérni, aby bola jeho premena dokonalá.

Hudobná dráma Bohemian Rhapsody od Bryana Singera si zaslúžene získala divákov po celom svete. Je síce pravdou, že americkí kritici na film frflali, ale to nič nemení na tom, že pre fanúšikov skupiny Queen a speváka Freddieho Mercuryho ide o parádnu jazdu.

Okrem množstva iných cien sa Bohemian Rhapsody podarilo získať aj dve nominácie na Zlaté glóbusy, a to v kategórii najlepší film – dráma a najlepší herec v hlavnej úlohe pre Ramiho Maleka.

Niet sa čomu čudovať, keďže práve Malek bol s prehľadom tým najlepším na celom filme. Jeho premena na Mercuryho bola naozaj skvelá a právom sa mu za ňu dostalo pochvál. Čo všetko však musel herec podstúpiť, aby sa z neho na plátne stal skutočný Freddie Mercury? Na to sa pozrieme v tomto článku. 

Malek/Mercury
Malek/Mercury Zdroj: 20th Century Fox

Aby bola Malekova premena dokonalá, vzali si ho do parády maskéri. O Maleka sa v tomto ohľade starala Jan Sewell, ktorá pracovala aj na filmoch, ako The Theory of Everything, The Danish Girl či Tomb Raider.

Špecialista Chris Lyons Malekovi vyrobil umelé zuby. Dokonca sa spočiatku uvažovalo, že použijú presne tú istú veľkosť zubov, akú mal skutočný Freddie Mercury. Keď to však vyskúšali, výsledok pôsobil až príliš rušivo.

Rami Malek mal síce s Mercurym niektoré spoločné črty, ako napríklad silnú čeľusť, ale v malých detailoch sa samozrejme odlišoval. „Ramiho oči boli väčšie než Freddieho, trochu viac od seba a nos nemal ten správny tvar,“ poznamenala Jan Sewell.

Malek/Mercury
Malek/Mercury Zdroj: 20th Century Fox

Musel sa teda vyrobiť aj umelý nos. „Ten zároveň trochu priblížil Ramiho oči,“ dodala Sewell. „Potom som v ich rohoch pridala ešte veľa make-upu, čo tiež vytvorilo lepší efekt.“

Celkovo si Malek v maskérni každé ráno posedel dobré dve hodiny. Bolo tiež nutné, aby Malek nosil parochňu. „Som si istý, že všetci si myslia, že na plátne vidia Ramiho vlasy, ale v skutočnosti je to parochňa,“ prezradil Alex Rouse, špecialista na účesy. „Rami sa tu totiž objavil s vlasmi, s akými hrá v seriáli Mr. Robot, takže sme si museli pomôcť týmto spôsobom.“

Koncert Live Aid z roku 1985, ktorý je veľkým finále filmu, sa v skutočnosti nakrúcal hneď ako prvá scéna. Jan Sewell bola trochu znepokojená tým, či budú Malekovi držať fúzy a či nedôjde ku komplikáciám, keď sa herec bude príliš potiť alebo keď bude spievať. Sewell kontrolovala celkový make-up Maleka počas tejto scény vždy, keď nastala prestávka. Ako však už vieme, všetko napokon dopadlo dobre a premena bola stopercentná.

Malek/Mercury
Malek/Mercury Zdroj: 20th Century Fox

No ako pripomína aj samotná Jan Sewell, make-up, parochne a protetické efekty sú len polovicou úspechu. „Môžete ľudí zavaliť make-upom a protetickými vychytávkami, ale nemyslím si, že to je to hlavné. Potrebujete nájsť správneho herca, ktorý to celé posunie ďalej. Keď Rami prvýkrát vstúpil na pódium, pomyslela som si 'Panebože, on to zvládne! Bude to fungovať výborne!'“

Rami Malek sa na úlohu veľmi dôkladne pripravoval. Študoval všetky archívne záznamy s Freddiem a počúval jeho rozhlasové interview. Rozprával sa tiež s ostatnými členmi kapely Queen a s Freddieho sestrou Kashmirou.

Podľa svojich slov chcel o Freddiem vedieť čo najviac, aby ho dokázal hodnoverne stvárniť. Spolu s Williamom Conacherom pracoval na svojom hlasovom prejave, aby zachytil ten správny Mercuryho akcent a dôraz, s akým vyslovoval určité slová. S pohybovým trénerom tiež cvičil Freddieho unikátne a divoké kreácie, ktoré predvádzal na javisku.

Malek/Mercury
Malek/Mercury Zdroj: 20th Century Fox

Keďže Malek podľa svojich slov nikdy nespieval ani nehral na žiadnom hudobnom nástroji, musel absolvovať niekoľko intenzívnych speváckych lekcií a naučiť sa hrať na klavíri. „Najdôležitejšie však bolo zachytiť jeho spontánnosť,“ prezradil v jednom rozhovore. „Ten človek nešiel podľa nejakej dohodnutej choreografie.

Vždy, keď vstúpil na pódium, nikto si nebol istý tým, čo urobí. A to bol práve ten element, ktorý som potreboval zachytiť.“ Dodal, že na rolu sa pripravoval zhruba jeden rok, čo bolo preňho dosť náročné, keďže zároveň nakrúcal 3. sériu seriálu Mr. Robot.

Okrem všetkého vyššie napísaného musel Rami Malek dodržiavať aj prísnu diétu a cvičenie. „Chcel som svoje telo dostať do takej formy, aby som zvládol 22 minútový koncert znovu a znovu počas piatich dní a nevyčerpal sa pri tom,“ podotkol herec.

Malek/Mercury
Malek/Mercury Zdroj: 20th Century Fox

„Niečo také v skutočnosti ani nie je možné, takže boli dni, kedy som len ležal a snažil sa absorbovať toľko vzduchu, koľko som len mohol. A bol som aj na veľmi špecifickej diéte.

Počas prvého týždňa som musel pribrať určitú váhu a následne som musel schudnúť, keďže sme išli točiť Freddieho mladosť, kedy bol veľmi chudý.“

Tento typ diéty je pre hercov mimoriadne náročný (a pravdaže pre telo aj dosť nezdravý) a Malek tiež nebol výnimkou. „Musel som si dávať pozor na to, kedy môžem pribrať a kedy nie. Naozaj to nikomu neodporúčam,“ dodal Malek.

Domov
Zdieľať
Diskusia