Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. decembra 2018, 14:28
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Hudobný festival výlučne pre ženy uznali za diskriminačný. Muži sa podľa organizátorov musia naučiť správať

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Švédsky ombudsman zverejnil svoje rozhodnutie.

Na hudobných festivaloch sa odohrávajú aj sexuálne útoky. Švédka Emma Knyckare preto pred pár mesiacmi vymyslela koncept festivalu, ktorý bude prístupný len pre ženy, non-binárnych a transgender ľudí. Statement festival vyzbieral od ľudí viac ako 50-tisíc eur, vďaka čomu sa mohol úvodný ročník uskutočniť počas uplynulého leta.

Organizátori festivalu vo vyhláseniach a správach na svojej webovej stránke otvorene hovorili, že na festivale nie sú muži vítaní, pretože jeho cieľom je vytvoriť bezpečné miesto, kde sa môžu baviť výlučne vyššie spomenuté skupiny ľudí. Mužov vraj na festival zavolajú až vtedy, keď sa všetci naučia správať.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Hilda (@hildakarinmaria),

Aj keď festival prebehal bez akýchkoľvek problém a komplikácií, švédsky ombudsman zaoberajúci sa diskrimináciou (DO) sa pustil do vyšetrovania.

Výsledok vyšetrovania bol teraz zverejnený, pričom verdikt znie tak, že Statement festival porušil anti-diskriminačný zákon a odrádzal skupinu ľudí od účastí na ňom len na základe pohlavia, čo nie je kompatibilné so švédskou legislatívou.

Úrad ombudsmana vo vyhlásení upresnil, že festival porušil zákon výrokmi a správami pred konaním festivalu, pričom priamo na mieste podujatia nebola odmietnutá účasť žiadneho človeka, ktorý sa chcel dostať dnu.

Aj preto ombudsman nebude organizátorov festivalu nijak postihovať a pokutovať. Úrad podčiarkol aj fakt, že sexuálne násilie na festivaloch existuje a netreba pred ním zatvárať oči, avšak predchádzať mu môžeme len tak, že budeme rešpektovať zákony, nie ich porušovať.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Pärla (@dhaka_pearl),

Domov
Zdieľať
Diskusia