Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. decembra 2018, 1:47
Čas čítania 0:00
Tomáš Blahuta

Objavili najstaršiu pyramídu na svete? V Indonézii si vraj pomýlili kopec s historickým unikátom

ZAUJÍMAVOSTI HISTÓRIA
Uložiť Uložené

Nie je všetko na prvý pohľad také, ako sa môže zdať.

Jedno z najhustejšie obývaných miest sveta, indonézsky ostrov Jáva, nie je len plné ľudí a sopiek. Okrem iného totižto ukrýva aj vzácne historické poklady. Nemyslíme však teraz žiadne náboženské chrámy či honosné paláce z minulých storočí, ale čosi oveľa staršie a pre archeológov a historikov zaujímavejšie.

Južne od hlavného mesta Jakarta sa na kopci Padang nachádzajú staré megalitické pamiatky. Čo to znamená? Hlavnou stavebnou jednotkou podobných miest boli v minulosti kamene a tvrdé materiály.

Praveké spoločenská vytvárali za veľkého (a často záhadného) úsilia stavby, ktorých úplne presný účel dodnes poriadne nepoznáme. Najznámejším príkladom je anglický Stonehenge.

Lokalizácia miesta v rámci ostrova Jáva

Objavili najstaršiu pyramídu na svete? V Indonézii si vraj pomýlili kopec s historickým unikátom
Zdroj: Google Earth

Pozostatky po dávnych dobách nájdeme aj v Indonézii. Nájsť ich možno niekoľko kilometrov od stratovulkánu Gede na kopci vo výške vyše 800 metrov nad morom. Pre ľudí z našich končín sveta išlo dlhé stáročia o neznáme miesto.

Ako prví z Európy sa k Gunung Padangu dostali Holanďania ešte len v minulom storočí. Objavili spomínané megalitické pozostatky, o čom sa potom dozvedali aj ostatné národy.

Objavili najstaršiu pyramídu na svete? V Indonézii si vraj pomýlili kopec s historickým unikátom
Zdroj: Beeyan

V roku 2012 tam prebiehali výskumy za účelom datovania jednotlivých vrstiev kopca. Podľa nich najvrchnejšia vrstva siaha najviac 4 metre do zeme je stará 6 500 rokov. Pod ňou je ešte jedna, ktorá sa datuje na 12 500 rokov.

Odporúčané
Fascinujúci príbeh modrej rodiny Fugateovcov: modrá koža sa dedila niekoľko generácií, v Kentucky ich považovali za dôkaz diabla Fascinujúci príbeh modrej rodiny Fugateovcov: modrá koža sa dedila niekoľko generácií, v Kentucky ich považovali za dôkaz diabla 13. apríla 2024, 9:30

Dodnes presne netušíme, čo všetko sa nachádza pod povrchom. Miesto bolo obývané tisícky rokov a ľudia z jednotlivých období po sebe vždy niečo zanechali.

Takto by mal vyzerať vrch pyramídy

Objavili najstaršiu pyramídu na svete? V Indonézii si vraj pomýlili kopec s historickým unikátom
Zdroj: Danny Hilman Natawidjaja

Podľa nového výskumu, na ktorom sa podieľalo viacero osôb, však hora Gunung Padang nemusí byť práve horou. Tvrdia, že starobylé štruktúry nepokrývajú len vrchol, ale nájsť ich možno aj na väčšom území a vo väčšej hĺbke.

Celá vyvýšenina by podľa nich mala byť najstaršou pyramídou na svete. Datovali ju ako vyše 10 000 rokov starú stavbu, ktorá by mala zaberať 15 hektárov rozlohy okolitej krajiny. Výskumnými metódami objavili chodníčky, steny, stĺpy či plôšky. Či však ide skutočne o najstaršiu pyramídu nevieme a zostáva nám počkať si na oficiálne potvrdenie alebo vyvrátenie.

Domov
Zdieľať
Diskusia