Čo všetko je pravda o Číne a čo len mýty?

Projekt 22/11, krajina deviata. Kde sme boli, čo ochutnali a zažili za 9 dní najväčším postrachom našej celej cesty, Čínou?

Tak a je to tu.

Najväčšia výzva celej našej cesty.

ČÍNA!!!

Prečo práve Čína bola postrach číslo 1?

1. Aj keď si myslíme že o Číne toho vieme veľa, tak o tejto krajine priemerný Slovák skutočne nič netuší. Ja som nebol výnimkou.

2. Nevedel som, či všetko čo počujem v médiách o Číne je pravda (3 hodinové rady na vlaky a metro, šialené preľudnenie, smog z ktorého až oči štípu a bez ochrannej rúšky na tvár sa nedá vyjsť ani na ulicu alebo skutočnosť, že s internetovými stránkami, bez ktorých si my život predstaviť nevieme sa v Číne môžete rozlúčiť).

3. Netušil som ako veľmi komunistická Čína je a aký veľký rozdiel to bude oproti ostatným krajinám.

A v neposlednom rade, zo všetkého najviac ma trápila myšlienka, že v Číne nikto necekne ani slovo po anglicky, ba dokonca všetko je len v čínštine/mandarínčine.

Ako si môžete typnúť, takmer žiadna z mojich obáv sa nenaplnila.

Zase raz som bol naivný a zase raz, som sa poučil.

Čína nebola nič čo som očakával, v dobrom alebo či už v zlom, možno až na malé výnimky.

Čo taký Hong Kong?

Kde sa vôbec nachádza? A čo to vlastne je Hong Kong?

Je to samostatná  krajina? Autonómne územie? Je pod nadvládou Číny? Alebo to je mesto v Číne?

V prvom rade, Hong Kong nikdy nebol nezávislou krajinou. Do roku 1997 bol britskou kolóniou. Po prevzatí Čínou je Hong Kong oficiálne uznaný ako "Špeciálny Administratívny Región (SAR) Čínskej Ľudovej Republiky"

Celková rozloha je 2,744 km2 s vyše 7,48 milióna obyvateľov (4. najhustejšie zaľudnený región na svete).

Územie Hong Kongu sa rozprestiera na území hlavných 235 ostrovov v oblasti polostrovu Kowloon.

Najväčším ostrovom je Lantau, kde sa nachádza aj medzinárodné letisko.

Druhým najväčším je Hong Kong ostrov, kde na území 78 km2 žije vyše 1,2 milióna obyvateľov.

V Hong Kongu sa taktiež nachádza najviac mrakodrapov na svete.

Tak čo? Už máte pocit že poznáte Hong Kong ako svoje boty?

Či áno alebo nie, pokúsim sa vám priblížiť našu cestu týmto extravagantným územím, taktiež ako najväčšími mestami Číny.

1. deň, 29.7. 2018

Po prílete z Hanoju na medzinárodné letisko v Hong Kongu, (prvý krát po mesiaci cestovania len vo dvojici) sme našli bankomaty ponúkajúce americké doláre, hong kongské doláre, eurá a čínske yuany.

Vidíme že rýchlovlaky do centra mesta sú priamo pred nami. Skvelé!

Ako sme z letiska vyštartovali do mesta tak nás prekvapila ohromujúca príroda okolia.

Veľkomesto, v podstate mestský štát sa rozlieha na pobreží polostrova Kowloon oproti ležiacemu Hong Kong Ostrovu.

Reliance International Guest House (€42 na 2 noci/2 osoby) je jedna z mnohých ubytovní v budove "Chungking Mansion" v úplnom srdci pevninovej časti Hong Kongu, časti Kowloon na ulici Nathan Road, minútu chôdze k "Tsim Sha Tsui East" metro stanici.

Po vstupe do budovy sa vás zmocní zvláštny pocit návratu do Indie, keďže celé prízemie je plné indických a pakistánskych občerstvení, arabských predajcov elektroniky, zmenární a pofidérne vyzerajúcich skupiniek mladíkov z rôznych kútov sveta. Na podiv, ani jeden číňan či "hongkongčan".

No videli sme tu aj nejakých turistov s deťmi tak si myslím že bezpečnosť v centre tejto metropoly bude na dostatočnej úrovni. Táto budova má asi 8 blokov, označených písmenami od A až po H, každý blok má jeden výťah hore, jeden dole.

... takže kým sme sa ubytovali prešla dobrá hodina. Recepcia v jednom bloku, izba úplne na opačnej strane v poslednom bloku.

UŽITOČNÉ INFO: Starosta Hong Kongu oficiálne prehlásil že územie sa snaží prilákať viac turistov strednej vrstvy, nielen milionárov, no čelí problému nedostatku ubytovania a hotelových zariadení takéhoto typu. Hong Kong ako "mesto" známe bohatstvom, hemžiace sa milionármi, ponúka širokú škálu najluxusnejších značkových hotelov, no hostely, bed & breakfast alebo nízkorozpočtové ubytovanie tu len ťažko nájdete.

Preto, ak sa chystáte do Hong Kongu, REZERVUJTE UBYTOVANIE ČO NAJVIAC VOPRED!

Naším prvým dôležitým cieľom je vlaková stanica "Hung Hom Station" kde nás čakajú naše lístky na vlaky do Šanghaju a následne do Pekingu. Lístky na vlaky treba kupovať mesiac vopred a na stanicu prísť aspoň hodinu - hodinu a pol pred odchodom vlaku. Tu, to funguje skoro ako na letiskách.

A teraz, mi dovoľte aby som vám predstavil všemohúcu spoločnosť CHINA HIGHLIGHTS, vďaka ktorej nás naše cestovné lístky čakali bezpečne na stanici Hung Hom v obálke s mojim menom. www.chinahighlights.com ponúka 24/7 servis, plynule anglicky hovoriaci pracovníci vám poradia, naplánujú a zrealizujú vašu vysnívanú cestu po celej Číne od obyčajného lístku na vlak až po niekoľko týždňové cesty a exkurzie... samozrejme, ak ste za takýto zájazd ochotný zaplatiť 2 - 3 - 5 alebo až cez $8,000.

Už len 2 lístky na vlaky vyšli každého z nás €243. (lístky boli naozaj drahé + príplatok za doručenie na stanicu. Letenky nie sú o nič lacnejšie, preto sme chceli skúsiť čínske 360km/h "letiace" rýchlovlaky)

Lístky máme, ideme na jediné miesto v Hong Kongu o ktorom viem a túžim odfotiť. "Victoria Peak Sky Terrace" je rozhľadňa z vrchu Ostrova Hong Kong v obytnej časti The Peak.

Cestou k tejto atrakcií ideme metrom a stane sa niečo absolútne nemysliteľné...

4. najzaľudnenejší región na planéte a môže to vyzerať aj takto…

V Hong Kongu, v nedeľu večer a v celom metre sedíme sami 2.

Takže už tu mi bolo jasné že moja obava z 3 hodinových radov na metro a vlaky je nonsens.

No na druhú stranu, sa môže stať aj nasledovné…

... Rada pri svetoznámej lanovke na rozhľadňu Victoria Peak na 2. najväčšom ostrove, Ostrove Hong Kong.

Doteraz najdlhšia rada na jednu atrakciu za celú našu cestu.

Samozrejme... Už nám to docvaklo... je nedeľa večer...

Tak Lukáš navrhuje, "Počuj, kašlime na to, toto nemá význam, prídeme pozajtra ráno pred odchodom z Hong Kongu."

Otáčame sa a smerujeme späť do časti Kowloon, odkiaľ si užijeme nezameniteľný výhľad na "Hong Kong Skyline"

a prechádzame uličkami s vyblískanými výkladmi obchodných centier. Mimochodom, vedeli ste že nakupovanie je najväčšou vášňou, šialenstvom a posadnutím v Hong Kongu?

Je tu jedno luxusné obchodné centrum vedľa druhého a každý sa len preteká kto má extravagantnejšie a aktuálnejšie módne hity a výstrelky.

Peniaze? Haha... tie tu nie sú predmetom...

Ide o prestíž, ide o miesto v spoločnosti a o to aby ste zapadli a boli absolútne "in, cool a fashion".

Nie ste hladní?

Lebo my s Lukášom po celodennom chodení už umierame od hladu ale presne vieme kde zakončíme náš prvý deň v Hong Kongu.

Vitajte v BLT Burger

Adresa:HONG KONG SHOP 301, LEVEL 3, OCEAN TERMINAL, HARBOUR CITY, TSIM SHA TSUI, HONG KONG.

Máte radi poctivé jedlo?

Máte radi mäso?

Máte radi hamburgre?

Počuli ste niekedy o najvzácnejšom japonskom (áno japonskom, ja viem, že sme v Hong Kongu) hovädzom mäse "WAGYU"?

Hovädzina z japonských býkov, ktorá má svoju nezameniteľnú jemnú a lahodnú chuť vďaka pravidelnému masírovaniu býka a výdatnej strave spočívajúcej zo zelených pastvín Japonska nemá v gastronómii konkurenciu.

A v BLT Burger túto nepredstaviteľne exkluzívnu lahôdku môžete ochutnať za necelých €19 a pridať k tomu jeden z ich neuveriteľných milkshakov.

(JEDNOZNAČNE OCHUTNAJTE TEN S ARAŠIDOVÝM MASLOM, bez debaty, ani nad tým nerozmýšľajte).

(Milkshake s arašidovým maslom a čučoriedkovým želé na ľavo, limetkovo-kokosový na pravo)

2. deň, 30. 7. 2018

O 07:30 vyrážame z prístavu Kowloon smer Macau.

Na začiatok, rovnaká otázka... Čo je to vlastne Macau? Komu patrí a kde spadá toto mesto/územie/krajina alebo nech to je už čokoľvek.

Makau (po portugalsky Macau a po anglicky Macao) je rovnako ako Hong Kong špeciálny administratívny región Čínskej Ľudovej Republiky. Je to autonómne teritórium na západnej strane ústia rieky Perla (Pearl River).

So 650,000 obyvateľmi na rozlohe 30,5 km2 to je najhustejšie zaľudnený región na Zemi.

Makau bolo pod portugalskou nadvládou po takmer 100 rokov, kedy v 1999 toto zvláštne územie bolo navrátené Číne. Makau má vlastný, separátny ekonomický a politický systém mimo pevninskú Čínu.

O ničom z vyššie uvedených informácií sme netušili, jedine tak že Makau je takzvaným "Las Vegas Ázie"

Od roku 2006 má najväčší príjem z hazardu na svete a čo sa týka turizmu je taktiež v špičke.

Lístky na trajekt do Macau sme kúpili cez internet na stránke www.directferries.com od spoločnosti TurboJet a z Hong Kongu do Macau nás dopraví za 1 hodinu. Cena pre 2 osoby, tam a späť je $109.48.

Región sa delí na ostrov Taipa, časť Makau kde sa nachádza väčšina najokázalejších kasín sveta a na hlavný polostrov Makau, kde sme aj my zakotvili. Vchádzame do úzkych uličiek centra, kde sa miešajú pozostatky portugalskej architektúry, gastronómie a kultúry s ultramodernými luxusnými hotelmi, značiek z celého sveta.

Prechádzame na vydláždené námestie "Senado Square" s mnohými butikmi, predajňami suvenírov a tradičnými portugalskými pekárňami.

UŽITOČNÉ INFO:Nenechajte si ujsť svetoznámu portugalskú pochúťku, Pasta de Nata, drobné, zapečené koláčiky z lístkového cesta plnené vanilkovo-mliečnym krémom. Jedna z popredných pekární je "Margaret's Cafe & Nata" schovaná za budovou od ulice sa úspešne vyhýba masám turistov.

Určite nezabudnite navštíviť ruiny katedrály svätého Pavla (Ruins St. Paul's) ktoré sú najznámejšou turistickou atrakciou.

Hneď vedľa pevnosti "Fortaleza do Monte"

Je tu aj múzeum Grand Prix, múzeum vína, námorné múzeum a mnohé ďalšie, z ktorých veľká väčšina má vstup zdarma!!!

Prejdite sa k Makau veži (Macau Tower) odkiaľ sa vám naskytne pohľad na celý región. Odtiaľto, z výšky 233 metrov si môžete vyskúšať bungee jumping alebo "sky jump".

Je to najvyšší komerčný bungee zoskok na svete!

Taktiež môžete nasadnúť na jeden z kyvadlových autobusov a zdarma vás odvezú na ostrov Taipa, kde skutočný život milionárov, najväčších hotelových palácov a nekonečného života hazardu len začína.

Späť do Hong Kongu sa vraciame o 10 večer, cesta trajektom TurboJet znovu trvá necelú hodinu.

3. deň, 31.7. 2018

Odhlasujeme sa z našeho "geta" a aj s batohmi mierime na vytúženú výhliadku Victoria Peak. Dúfame, že tentokrát budeme úspešní.

Je utorok, 11 hodín doobeda a po turistoch ani stopy...

Vidíte, stačí to trochu premyslieť a hneď to ide.

Prečo som tak veľmi vlastne túžil po návšteve tohoto obzervatória?

Pre jediný dôvod a tým je tento výhľad…

Nestratili sme tu ani 10 minút a už sedíme v historickej električke späť do mesta. No som maximálne spokojný.

Pred odchodom z Hong Kongu si ale neodpustíme ešte jeden BLT Burger, veď tak skoro sa sem asi nevrátime.

Vyrážame smer Šanghaj, vlakom číslo Z 100.

Nie, toto ešte nie sú tie šialene moderné, vznášajúce sa rýchliky. Preto sme aj cestovali tých 1,000 km cez 17 hodín.

Zo Šanghaju do Pekingu to už bol trošku iný prípad. Rovnakú vzdialenosť sme vlakom prešli za 4 hodiny a 45 minút.

4. deň, 1. 8. 2018

Vychádzame z vlakovej stanice, ktorej bezpečnostné a kontrolné opatrenia sú na vyššej úrovni ako väčšina letísk doteraz.

UŽITOČNÉ INFO: Víza do Číny?

No, takže...

V prvom rade, cestujete do Čínskej Ľudovej Republiky do mesta Hangzhou, Nanjing alebo do Šanghaju na menej ako 144 hodín?

Super! Práve ste vyhrali v lotérií, lebo víza nepotrebujete, iba takzvané "TRANZITNÉ VÍZA" ktoré vybavíte po príchode do Číny na letisku. Podmienkou je neopustiť mesto a neprekročiť povolený časový limit.

Verte mi, v Číne nechcete mať problém so zákonom.

Ostávate v Číne dlhšie, idete do iných miest alebo sa presúvate po krajine?

Práve ste si zarobili €60 za víza do krajiny s viac ako 1,4 miliardy obyvateľmi.

(je to až trochu desivé, keď si predstavíte, že väčšina obyvateľstva žije na východnej časti krajiny vo veľkomestách a veľkú časť územia aj tak tvorí púšť.

Na moment si to skúste predstaviť... 1,4 miliardy ľudí... Viac ako 1 400 miliónov obyvateľov... V jednej krajine...)

Okrem víz potrebujete vyplniť 3-stranovú oficiálnu žiadosť o víza, kópiu pasu, podrobne opísaný váš program v krajine, potvrdenia rezervácií vašich ubytovaní/hotelov, kópiu vstupnej a odletovej letenky, vašu fotografiu pasovej veľkosti a určite som ešte niečo zabudol ale nebojte, tu nájdete všetky ostatné potrebné informácie o oficialitách pri cestovaní do Číny-kliknite sem

VPN Aplikácie na mobily bez ktorých sa tu na Facebook, Instagram, Whatsapp, Youtube, Google, GMail, Google mapy a na ďaľšie tisíce internetových stránok nedostanete. V prvom rade, za žiadnu aplikáciu určite neplaťte, je ich neúrekom na stiahnutie zdarma. Hlavne si ich stiahnite a nainštalujte pred príchodom do Číny. (Osvečili sa nám Inf VPN, Turbo VPN, NordVPN alebo SuperVPN)

ilustračné foto

Práve sme si uvedomili že nemáme jediný čínsky yuan (čínska mena sa označuje ako CNY ale tiež ako RMB = čínsky yuan, 1 EUR = 7,83 CNY/RMB) keďže sme zatiaľ používali iba Hong kongský dolár a makauskú pataku (Macau Pataca - mena v Makau).

Bolo to tak absurdné ako to znie... Hľadáme banku v Šanghaji... Sami dvaja... Peši... V Šanghaji...

Najlepšie na tom je že tu, doteraz z celej našej cesty, po anglicky hovorí najmenej občanov.

A na prvý dojem máme pocit, že úplne všetko tu je v čínštine, teda mandarínčine... Vlastne... Čo ja viem čo je to vlastne za reč...

Vchádzame na verejné toalety, sekuriťákovi do búdky, do garáží... Banka nikde.

Prebiehame trojprúdovú cestu... A hovorím Lukášovi: "Počuj, rozdeľme sa, máme väčšiu šancu, choď doľava a pozri aj to obchodné centrum, ja idem okolo tejto budovy."

A zrazu to zbadám, Bank of Shanghai. S malou dušičkou vchádzame dnu, ochranka na nás zazerá rovnako ako každá jedna osoba v banke. Je mi to jedno, nevšímam si ich. Hneď vidím, že všetky tabuľky, značky a nápisy v banke sú nielen v čínštine ale tiež v angličtine, čo ma naozaj prekvapilo. V banke si nás posunuli asi štyri pracovníčky (každá jedna z nich hovorila v podstate plynule anglicky) a do 10 minút vychádzame s úsmevom na tvári, o niekoľko stoviek yuanov bohatší a o veľký kameň na srdci ľahší.

Tak a teraz môžeme hľadať taxík a náš hostel.

"Nezajeme si ešte niečo predtým?" Navrhujem Lukášovi.

"Jasné, môžeme, pozri tu je nejaké bistro."

A servírka zase na nás prehovorí celkom decentne anglicky. Začínam si uvedomovať, že to tu možno nebude až taká katastrofa. Vôbec nevieme čo sme si objednali, aj tak to bolo diametrálne odlišné od toho obrázku v ponuke.

Ale je to náš prvý pokrm v Číne a po 17tich hodinách bez jedla mi to je fakt jedno, chutí famózne.

Žiadny z taxikárov nás nechce vziať na adresu našeho hostela...

UŽITOČNÉ INFO:V prípade že vaša čínština nie je zrovna na levely nindžu, je nevysvetliteľne dôležité a užitočné mať napísanú/odfotenú vašu cieľovú adresu v čínštine, keďže takmer nikto nehovorí po anglicky, hlavne taxikári nedisponujú touto vzácnou schopnosťou...

"Sú normálni? To čo má ako znamenať?“

Lukášovi pomaly dochádza trpezlivosť.

To sme ešte nevedeli že sa snažíme presunúť len pár stoviek metrov.

Zastavuje nám geniálny šofér tuk-tuku. Čínsky dedko s úsmevom od ucha k uchu, ukecaný, s pupkom až po ridítka. Celý čas ako mu ukazujem adresu na mobile na mňa rozpráva po čínsky a rehoce sa z plného hrdla, cestou sa trikrát pristaví pri okoloidúcich a spýta sa na cestu, stále nám niečo rozpráva a neprestajne sa smeje. On na nás po čínsky, my na neho po anglicky a aj tak sme do 10 minút v našom ciely.

Tours Soho Garden Hostel Shanghai je naším ubytovaním na nasledujúce 3 dni.

€24,50 pre 2 osoby na 3 noci pri centre Šanghaja nie je až taká krádež.

Dneska chceme stihnúť niektoré z hlavných pamiatok.

Šanghajské Národné múzeum (Shanghai Museum)

Šanghajské Národné Divadlo (Shanghai Grand Theater)

Budova vlády v Šanghaji alebo Námestie ľudu (People's Square) je len pár z veľkolepých dominant centra.

Vyvrcholením prvého dňa je nočný pohľad na mrakodrapy finančného centra Lujiazui na opačnom pobreží rieky Huangpu.

Jedna z najznámejších siluet mrakodrapov na svete.

Cestou späť sme narazili na čínsky food court.

Čo vyzeralo len ako pár stánkov, tak bolo v skutočnosti jedno obrovské podzemné podlažie preplnené stánkami s knedličkami miliónov druhov, pekingskou kačicou, polievkami, nudlami, sushi, jarnými rolkami, pečeným mäsom, plnenými žemľami.

V neposlednom rade ponúkali aj sladké, kukuričné guličky, máčané v tekutom dusíku. Táto hovadina tu tomu momentálne kraľovala a rad bol až na ulicu.

Samozrejme, že tento zázrak sme museli ochutnať aj my.

Farebná gulička bez chuti na špajdli, potrepete a začnete chrúmať... Vtedy začala skutočná mágia.

Večer ešte zďaleka nekončí, neďaleko od našeho ubytka sme cestou do mesta narazili na Pivnú Slečnu (Beer Lady)...

Zase raz, obrovská piváreň je to posledné čo by sme čakali v meste ako Šanghaj, tisíce druhov piva a 27 píp je niečo čo sme nemohli nechať bez povšimnutia.

Vďaka jednému talianovi s ktorým sme sa u Pivnej Slečny zoznámili sme ochutnali aj najsilnejšie pivo na svete, "Snake Venom" alebo hadí jed, je pivo s obsahom 67,5% alkoholu.

Ako som už spomínal pri Vietname, kde sa mi Slováci môžeme hrabať na Aziatov s ich 60 percentnými pivami a výdržou...

5. deň, 2.8. 2018

Dnes sa vytrepeme z hostela až poobede, aj tak sme raňajky nestihli. Zaspali sme. Aj to niekedy treba.

Dnes je na pláne starý Šanghaj.

Ulica Zihua, v časti Huangpu, kde nájdete autentické aj menej originálne až vyslovene gýčové čínske suveníry, mnoho predajní šperkov z nefritu, ten je tu v Číne jeden z najvzácnejších drahokamov a okrem toho, že krajina je veľmi bohatá na tento vzácny nerast, je s ním národ a kultúra spätá už po tisícročia.

Staré obchodíky so soškami Budhu, mýtických hrdinov a kráľov; čínskych paličiek; vejárov sa tu striedajú s butikmi digitálnych hračiek alebo tradičných čajovní.

No hlavný dôvod prečo sme tu my, je "Shanghai Lao City God Temple Snack Square" len si to hoďte do máp a trpezlivo kráčajte na koniec ulice.

Vojdite do budovy...

Tak, práve ste vstúpili do dvojposchodového chrámu čínskej gastronómie na spôsob samoobsluhy.

Väčšina pokrmov boli zase raz čistou improvizáciou...

Jednoznačne iné ako včerajší "Food Court", teraz ochutnávame pokrmy v časti starého Šanghaju, jedlo tomu aj zodpovedá, je omnoho tradičnejšie, žiadne moderné barbecue alebo zapekané kuracie stehná plnené ryžou.

Je tu mnoho morských plodov, kraby kráľovské, polievky, hnedá ryža, knedlíky dim sum, dusená kapusta (aspoň to tak chutilo) A rôznorodé ryžové koláčiky.

6. deň, 3.8. 2018

9 hodín ráno, taxík nás vykladá na Shanghai Hongqiao vlakovej stanici.

Jediný spôsob ako vám opísať veľkosť tejto jednej z jedenástich vlakových staníc Šanghaju je ukázať vám ju...

Je to skôr letisko ako vlaková stanica (vždycky si pri tejto fotke spomeniem na našu ultramodernú, luxusnú, hlavnú vlakovú stanicu v Bratislave...).

No rozloha tejto stanice nebolo to, čo nás zaskočilo najviac... Boli ním plechovky českého piva Zubr v chladiacom boxe... Na vlakovej stanici... V Šanghaji!!! V Číne!!! Zubr!!!

Zdravím bratov Čechov.

Cesta zo Šanghaju do hlavného mesta Číny, Pekingu je dlhá asi 1,200km. Autom by nám to trvalo cez 13 hodín cesty.

No čínska ekonomika a ich vývoj by určite nebol tam kde dnes, pokiaľ by sa presúvali takúto "krátku" vzdialenosť pol dňa... Namiesto toho vytvoria obrovskú železničnú sieť, ktorá spája v podstate celú Čínu a 2 najhlavnejšie mestá nie sú výnimkou. Takže namiesto 13 hodín, cestujeme 4 hodiny 30 minút rýchlovlakom o priemernej rýchlosti 270 - 350 km/h.

Po dorazení na vlakovú stanicu v Pekingu berieme metro, keďže taxikári sa s vami samozrejme snažia vykašľať a pýtajú si absurdné sumy za odvoz do centra vo výške v prepočte 50$ až 70$.

No, aspoň sme si mysleli že hneď sadneme do metra...

Vyšli sme z vlakovej stanice a? Nikde nič... Ako, vôbec nikde nič.

Prázdne budovy, žiadny ľudia, ledva nejaké auto a metro nedohľadne.

"Toto je ten Peking? Hlavné mesto Číny a najrýchlejšie sa vyvíjajúcej sa ekonomiky na svete?“... Nahlas premýšľam.

Trvalo nám 45 minút nájsť stanicu metra, už toho máme fakt dosť, nálada nie je nič moc.

Príjemné prekvapenie bola mapa metra celého Pekingu tiež v angličtine, rovnako ako všetky nápisy a navádzacie tabule.

(Ďalšia z mojich predčasných obáv, že v Číne je všetko len v domácom jazyku, bola vyvrátená.)

Ešte sa chvíľu motáme v šedých, pochmúrnych uličkách Pekingu kým nájdeme náš hostel. Začínam si uvedomovať, že Šanghaj ani Hong Kong, o Makau ani nehovorím, neboli ani z ďaleka to, čo je Peking a Peking nie je ani z ďaleka to, čo boli tieto úžasné, farebné, prepichové metropoly.

Peking je totálny komunizmus! Všetci hnedé alebo šedé odevy, rovnaké autá, rovnaké budovy, ponuré farby. Bohužiaľ, iba chrámy a slávne "Zakázané mesto" sú útechou pre oko turistu.

Naším posledným hniezdočkom lásky v Číne je Hostel Lianlian Hutong Guest House, kde cena bola citeľne vyššia v porovnaní so Šanghajom a dokonca aj s Hong Kongom. 114 eur za 3 noci pre 2 osoby. A nebola to žiadna sláva. Okrem faktu, že to bola súkromná izba, bez cudzích ubytovaných, tam bola iba poschodová posteľ a kúpeľňa s WC a sprchou.

Lukášovou najväčšou túžbou bolo ochutnať pravú pekingskú kačicu v Pekingu.

Zapli sme VPN apku, otvorili Google náš všemohúci a poď ho...

"Mám to! Siji Minfu reštaurácia a nie je to ani tak ďaleko, iba 4,5 km od našeho hotela", oznamuje mi Lukáš.

Reštaurácia "Siji Minfu" je toľko krát ocenená svetovými a ázijskými kulinárskymi magazínmi, portálmi a kritikmi, že si už vybudovala svoje renomé.

Patrí medzi 50 najlepších reštaurácií celej Číny.

45 minút si poseďte v rade na schodoch pred reštauráciou. Zatiaľ čo čakáte, sa môžete zdarma obslúžiť orieškami a limonádou z reštaurácie a ani sa nenazdáte a už kričia vaše číslo.

UPOZORNENIE !!! Nebezpečne chutná kačica a kuracie mäso na spôsob Kung Pao... Môže vám zdvihnúť nároky na kačacinu & kuracinu na úroveň "nebíčko v papuli level extrém", takže si to dobre premyslite predtým než sa zakusnete do tohto kulinárskeho zážitku.

Asi vás najviac zaujíma cena takejto večere, však?

6x tradičné pekingské predjedlá,

1x porcia Kung Pao pre 2 osoby,

1x celá kačica pre 2 osoby,

8x palacinky/lokše

= cca. €60

Bol to náš jediný pokrm v tento deň, takže €30 na celý deň pre jedného v Pekingu nie je až taký hriech.

UŽITOČNÉ INFO: Chcete ušetriť pri cestovaní? Jeden z najjednoduchších spôsobov je nekupovať nápoje v reštauráciách. Cestujete do krajiny s pitnou vodou? (napr. Škandinávia) perfektné, vezmite si vlastnú fľašu a dopĺňajte si vodu.

Ste v reštaurácií? Dobrú chuť, teraz jedzte, tú colu, pivo alebo aj len vodu si potom kúpite vonku na ulici za $2 a nie za $8 len preto, že vám to niekto položí pred nos!

Idete do klubu a máte chuť na nejaký ten drink? Zase, kúpte si radšej fľašu v supermarkete a zložte sa s partiou alebo ešte lepšie, rovno na letisku v predajni Duty Free, kde ceny môžu byť naozaj výrazne lacnejšie.

7. deň, 4.8. 2018

Dneska je deň D.

ČÍNSKY MÚR!!!

Sníval som o tomto mieste od mojich 5 rokov keď som si spísal môj prvý zoznam miest, ktoré chcem v živote navštíviť.

Dnes, po takmer 20tich rokoch sa mi to má splniť.

Priznám sa vám, že Čína bola krajina pri ktorej som strávil najviac času počas plánovania Projektu 22/11.

Snažil som sa vyriešiť jazykovú bariéru, problém s blokovaním všetkých webových stránok, vyriešiť prepravu a taktiež ako sa vyhnúť obrovským masám turistov na mojom celoživotne vysnívanom čínskom múre. Ako sa dostanem na čínsky múr aby som ho mal celý pre seba a bez dlhého cestovania ďaleko od Pekingu?

Ani som netušil aké jednoduché riešenie v skutočnosti bude.

www.beijingprivatedriver.com je firma založená dvomi turistickými sprievodcami, Hanom a Kellym, ktorý ponúkajú široké portfólio výletov v okolí Pekingu, nie len na rôzne oblasti čínskeho múru.

My sme si vybrali cestu na Huang Hua Cheng časť (vzdialenú necelé 2 hodiny od centra Pekingu), takzvaný “Wild Wall of China” “divoký čínsky múr” práve preto, že táto časť múru je neudržiavaná a je oficiálne uzavretá pre verejnosť. Celodenný výlet so súkromným šoférom nás dokopy vyšiel $100.

Jeden pán farmár tu postavil schody a pristavil železný rebrík na múr a za sprístupnenie vyberá symbolický poplatok $1.

Vďaka tomu, že táto časť múru nie je ešte tak komerčná (ako v porovnaní s Ba Da Ling časťou Čínskeho múru), tak sme mali možnosť si užiť múr akoby tu bol len pre nás dvoch a zhotoviť aj takéto fotografie…

8. deň, 5.8. 2018

Dnes máme na pláne “pobehať” viacej centrum Pekingu.

Prvá zastávka je poctivá, miniatúrna kaviareň, ktorú sme tu vôbec nečakali. O skutočnoti, že tu ochutnáme poctivú kávu by sa nám ani nesnívalo… Možno aj preto ten príhodný názov podniku, “Dreamland Coffee Shop”

Prioritou dneška je Zakázané Mesto a Tiananmen Námestie, ktoré boli aspoň pre mňa 2. najdôležitejším miestom v Pekingu.

Pravda je taká, že už cestou k tejto okázalej stavbe som sa necítil najlepšie a v žalúdku som pociťoval podozrivé pochody.

“Lukáš aj Martin si tým už prešli, že by som bol na rade ja? Práve teraz? Tu, v centre Pekingu?” ...premýšľal som.

Po vstupe do komplexu som sa už potil a dobre som vedel čo nasleduje.

Vidím prvého strážnika a zbesilo na neho vybehnem, “toilets???!!!! “ on len niečo zamrmle a naznačí smer mojej spásy.

Vďaka bohu…

… To si robia srandu a kde je papier???!!!

Ešte že vždy a všade nosíme nejaké servítky so sebou.

Na druhú stranu, kto z vás sa môže pochváliť že os*al Zakázané Mesto?

Strážnik pri vstupe do vnútra Zakázaného Mesta mi to asi videl na tvári a oznámil nám že lístky sú dávno vypredané.

“Tak teraz naozaj neviem, kto vys*ral s kým viacej.”

Jedinú rušnejšiu časť Pekingu s obchodnými centrami, kaviarňami a reštauráciami nachádzame v oblasti Dongcheng Qu na ulici Donghuamen.

Aj čínsky inžinieri sa môžu niekedy prepočítať.

Dnešným uzavretím našej čínskej kapitoly má byť “The Nest”/ “Hniezdo”, olympijský štadión postavený špeciálne pre letné olympijské hry, ktoré sa odohrali v Pekingu v roku 2008.

Z kaviarne od obchodných centier berieme metro a kráčame možno 20 - 25 minút, no štadión stále nevidno. GPS mi ukazuje že sa už pomaly od štadiónu vzďaľujeme.

“Ako je to možné? Kde je?”

Až neskôr sme si všimli v diaľke, v tme, cez šesťprúdovú diaľnicu vrch štadiónu. Bez osvetlenia, bez prístupu pre chodcov. Bez nejakého označenia alebo tabule.

Ideme na metro, je 22:43, to ešte stíhame, aj keď už nikde nikto nie je. Iba dvaja strážnici, tí nám okamžite vysvetlili že metro je už zavreté.

“Aha, v pohode, takže ideme na prechádzku hovoríš? “

Sarkasticky sa na mňa obráti Lukáš.

Čo iné nám ostáva… Pred nami 10 kilometrov, 11 hodín večer a poviem vám, že to bol jeden z najlepších zážitkov. Prechádzať sa nočnými ulicami Pekingu sami, pozorovať hviezdy v centre tejto metropoly? V skutku jedinečný večer.

Na hostel sme prišli niečo po pol druhej ráno už 6.8. 2018. Náš záverečný 9. deň v Číne, kde trávime najviac času zo všetkých 22 krajín.

Na letisko v Pekingu sa prepravíme metrom.

Na koniec, zase raz zdôrazňujem, buďte obozretní!!! V minulej krajine, vo Vietname sme stratili Martina a teraz? Lukáš nechal na letisku pri kontrole svoje vrecko plné originálnych suvenírov ešte z Kambodže a zo Šanghaju, no na to sme prišli až na hostely v našej nasledujúcej destinácií.

Asi bol mimo z čínskeho banánového kefíru a sochy Krtečka a Pandy, (bratia Česi nezaotálali ani tu).

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
30
Poslať správu

Chceš vedieť, keď Dobrodruhovia MYSB pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.