Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. decembra 2018, 18:43
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Narkobarón El Chapo zarobil 500 000 000 dolárov na drogovom vlaku. Z Mexika šiel priamo do New Yorku

ZAUJÍMAVOSTI DROGY EL CHAPO MEXIKO
Uložiť Uložené

Súd s legendárnym mexickým narkobarónom pokračuje.

Notoricky známy narkobarón El Chapo sedí už viac ako rok v americkej väznici. Momentálne prebieha súd v newyorskom Brooklyne, kde Joaquinovi Guzmanovi, ako znie skutočné meno šéfa kartelu Sinaloa, hrozí až doživotie. V posledných týždňoch sa na súde vystriedalo viacero svedkov, medzi ktorými nechýbal ani bývalý člen kartelu Tirso Martinez Sanchez.

Kedysi sa dlhé roky venoval pašovaniu drog cez hranice Mexika so Spojenými štátmi americkými, ale napokon sa mu podarilo ujsť z chápadiel kartelu. Z tejto organizovanej skupiny pritom ľudia zvyčajne neodchádzajú zaživa, takže môže ďakovať všetkým svojim anjelom strážnym, že sa na stranu polície pridal v tom najlepšom čase.

Sanchez na súde svedčil, že približne od roku 2000 začal Sinaloa kartel prevádzkovať drogový vlak z Mexika priamo do New Yorku. Aj keď sa už dlhé roky Američania snažia drogový biznis zničiť alebo obmedziť, fakt, že kartel dokázal zásobovať New York pomocou obyčajného vlaku mnohých negatívne zaskočil.

Narkobarón El Chapo zarobil 500 000 000 dolárov na drogovom vlaku z Mexika až priamo do New Yorku
Narkobarón El Chapo zarobil 500 000 000 dolárov na drogovom vlaku z Mexika až priamo do New Yorku Zdroj: TASR/AP

Samotný El Chapo rozhodoval o tom, kto bude môcť vlak využívať. V praxi fungoval tak, že z New Yorku dorazil do Mexika naplnený kuchynským olejom, čo kartel využil. Olej vyliali, nádrže naplnili kokaínom a olej napokon doliali len na vrch, aby tak zmiatli policajtov aj policajných psov.

Odporúčané
Timothée Chalamet je agresívny narkoman a Gary Oldman zase punkáč na heroíne. Toto sú najdesivejšie filmy o drogách (Rebríček) Timothée Chalamet je agresívny narkoman a Gary Oldman zase punkáč na heroíne. Toto sú najdesivejšie filmy o drogách (Rebríček) 25. marca 2024, 12:30

Sanchez sa pritom na čelo skupiny zodpovednej za vlak dostal náhodou. Dvaja predchádzajúci členovia prevádzkujúci vlak skončili mŕtvi, jeden spáchal samovraždu a druhý zase zomrel pri plastickej operácii.

Vlak vždy dorazil do skladov v New Jersey, nákladné autá potom drogy prevážali po rôznych prevádzkach rýchleho občerstvenia v okolí, kde sa stretávali s distribútormi a dílermi. Odovzdali im kľúče a kokaín napokon putoval pouličným dílerom, ktorí ho predávali v meste. Odhadol, že kartel vďaka vlaku zarobil od 500 do 800 miliónov dolárov, pričom on samotný získal približne 15 až 20 miliónov.

Naspäť do Mexika putovali peniaze pomocou viacerých metód, najčastejšie vo forme drahých šperkov. Sanchez však stratil dôveru kartelu po tom, čo kokaínové sklady niekoľkokrát prehľadali policajti a časť newyorskej skupiny zatkli. Stal sa preto policajným informátorom, ktorým zostal až dodnes.

Domov
Zdieľať
Diskusia