Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. decembra 2018, 17:29
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

Najväčším výrobcom zbraní sú Spojené štáty americké, ktoré zásobujú až 57 % trhu

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

S informáciami prišiel Štokholmský medzinárodný ústav na výskum mieru.

Rusko a Spojené štáty americké síce podľa Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI), alebo teda Štokholmského medzinárodného ústavu na výskum mieru, delí v rebríčku za rok 2017 len jedna priečka, ale percentuálne ide o obrovský rozdiel.

Ako nedávno informovala CNN, Spojené štáty na trhu s výrobou zbraní pokrývajú až 57 %, pričom druhé miesto obsadilo Rusko s podielom 9,5 %. V tesnom závese za ním sa ďalej nachádza Spojené kráľovstvo, ktoré tvorí 9 % trhu. 

SIPRI vo svojom rebríčku 100 zbrojárskych firiem uvádza 10 ruských spoločností, ktoré za rok 2017 predali zbrane za 37,7 miliárd dolárov.

Najväčším výrobcom zbraní je Amerika, ktorá tvorí až 57 % trhu. Rusku na krk dýcha Spojené kráľovstvo
Najväčším výrobcom zbraní je Amerika, ktorá tvorí až 57 % trhu. Rusku na krk dýcha Spojené kráľovstvo Zdroj: www.army.mil

Ruské spoločnosti zaznamenali významný nárast v rámci predaja ich zbraní od roku 2011. Je to v súlade s rastúcimi výdavkami Ruska na obstarávanie zbraní s cieľom modernizácie ozbrojených síl,“ povedal vedúci výskumník SIPRI Siemon Wezeman. V zozname SIPRI sa nenachádza Čína, pretože údaje čínskych spoločností neboli dostupné.

Ďalšie pozície obsadilo po prvej trojici postupne Francúzsko (5,3 %), spoločnosti so sídlom a riadením vo viacerých krajinách Európy (3,7 %), Taliansko (2,6 %), Japonsko (2,2 %), Nemecko (2,1 %), Izrael (2 %), India (1,9 %), Južná Kórea (1,4 %) a ďalšie krajiny, ktoré majú spoločne 3,5 %. Viac informácií sa môžeš dočítať v správe od SIPRI.

Domov
Zdieľať
Diskusia