Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. decembra 2018, 16:25
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Bratislava bude mať vodnú MHD! Zo Šamorína má v špičke loď plávať každých 15 minút

ZAUJÍMAVOSTI BRATISLAVA MHD
Uložiť Uložené

O niekoľko rokov sa dočkáme revolúcie v bratislavskej doprave.

Doprava do a z Bratislavy je v rannej a popoludňajšej špičke už na neúnosnej a kritickej úrovni. Problémy vznikajú vo viacerých smeroch a kým niektoré má odľahčiť nultý obchvat, smer Šamorín bude odľahčený aj ďalším spôsobom dopravy.

Ministerstvo dopravy a výstavby totiž podpísalo zmluvu o vypracovaní štúdie k vytvoreniu lodného spojenia medzi Šamorínom a Bratislavou. O všetko sa bude s príspevkom 92 200 € starať Združenie obcí pre miestnu dopravu po Dunaji Pro-Danubia, ktoré má v pláne spustiť Dunajbus, teda v podstate lodnú hromadnú dopravu.

Bratislava bude mať vodnú MHD! Zo Šamorína má v špičke loď plávať každých 15 minút
Zdroj: pixabay

Okrem vytvorenia samotného projektu je k existujúcim prístaviskám v Šamoríne, Hamuliakove a Čunove vybudovať šesť ďalších, a to Kyselica, Vojka, Eurovea, Au Café, River Park a Devín. Loď by tak jazdila zo Šamorína pomezi dedinky pri Dunaji až k River Parku, prípadne až k hradu Devín.

Kapacita lode sa odhaduje na 140 pasažierov a v špičke by mala jazdiť každých 15 minút, čím sa očakáva odľahčenie ciest o asi 1 500 áut, teda približne sedminu celkového počtu. Na základe odhadov by cesta zo Šamorína do hlavného mesta mala trvať do 25 minút. Relevantná štúdia, ktorá načrtne presné kroky a podrobnosti, bude hotová vo februári 2019.

Domov
Zdieľať
Diskusia