Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. decembra 2018, 16:31
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

Uber sa vráti na Slovensko. Taxikári budú oslobodení od nadbytočnej administratívy

ZAUJÍMAVOSTI UBER
Uložiť Uložené

Slováci sa môžu tešiť na návrat obľúbenej aplikácie.

Podnikanie v taxislužbe bude od nového roku značne odlišné. Štvrtkovým hlasovaním plénum Národnej rady prijalo novelu zákona o cestnej doprave. Účinnosť by mala nadobudnúť už 1. apríla 2019. Ministerstvo dopravy novelizáciu zákona odôvodňuje tým, že rámec podmienok stanovený v roku 2012 bol už zastaralý.

Zákon po novom stanovuje odlišnú definíciu prevádzkovania dispečingu. Pod ním sa rozumie sprostredkovanie služieb prepravy osôb vozidlami s obsaditeľnosťou najviac deväť osôb vrátane vodiča. Napríklad prostredníctvom telefónu, digitálnej platformy alebo iným spôsobom. Uber nebude klasifikovaný ako taxislužba, ale ako prevádzkovateľ dispečingu.

Ide o prispôsobenie podmienok s ohľadom na trend, pretože budúcnosť spočíva v elektronizácii služieb a je potrebné sa prispôsobiť nielen súčasným podmienkam, ale aj trendom,“ odôvodňuje túto modernizáciu ministerstvo dopravy.

Uber sa vráti na Slovensko. Taxikári budú oslobodení od nadbytočnej administratívy
Zdroj: FOTO TASR - Štefan Puškáš

Taxikári taktiež nebudú musieť po novom spĺňať množstvo povinností. Od 1. apríla 2019 bude od nich zákon požadovať vlastníctvo vodičského preukazu či auta, prípadne budú musieť preukázať, že dané auto môžu používať. Medzi povinnosťami sa nachádza bezúhonnosť a získanie koncesie na prevádzkovanie taxislužby.

Zmení sa aj kontrola taxislužieb. Doposiaľ mohli kontrolu vykonávať iba samosprávy, no v rámci novelizácie budú kontrolu oprávnení vykonávať aj mestskí či štátni policajti. Vnímaš túto zmenu pozitívne?

Anketa:
Poteší ťa návrat Uberu?
Áno
Nie
Áno
94 %
1689 Hlasov
Nie
6 %
102 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia