Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. decembra 2018, 6:42
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Luxembursko legalizuje marihuanu na rekreačné účely a zavedie bezplatnú verejnú dopravu pre všetkých obyvateľov

ZAUJÍMAVOSTI DOPRAVA MARIHUANA
Uložiť Uložené

Malá európska krajina sa dopredu posúva míľovými krokmi.

Luxembursko si v nedávnych voľbách zvolilo staronovú vládu na čele s premiérom Xavierom Bettelom. Nový premiér v parlamente sformoval trojkoalíciu, ktorá v nasledujúcich rokoch plánuje posunúť maličkú európsku krajinu míľovými krokmi dopredu.

Vo svojich spoločných vyhláseniach členovia koalície potvrdili viacero reforiem a zmien legislatívy, ktoré plánujú zavádzať v blízkej budúcnosti.

Zrejme najradikálnejším krokom bude legalizácia marihuany na reakreačné účely. Nová luxemburská vláda sa vyjadrila, že marihuana by v krajine mala byť legálna pre všetkých dospelých obyvateľov.


Ak si vraj človek môže bez problémov kúpiť alkohol, marihuana by tiež nemala byť zakázaná. Pred samotnou legalizáciou však bude vláda diskutovať s odborníkmi a konzultovať celý proces licencovania budúcich pestovateľov, distribútorov a predajcov. Inšpirovať sa môže v Kanade.

Odporúčané
Toto je 5 dôvodov, ktoré ťa prinútia zvážiť kúpu e-kolobežky. Je to lacnejšie, než si možno myslíš Toto je 5 dôvodov, ktoré ťa prinútia zvážiť kúpu e-kolobežky. Je to lacnejšie, než si možno myslíš 19. apríla 2024, 14:00

Keby legalizácia marihuany na rekreačné účely uspela, Luxembursko by vyslalo silný signál ostatným členom Európskej únie. Krajina by sa stala prvým členským štátom, ktorý by marihuanu legalizoval, a tak by sme sa čoskoro mohli dočkať širšieho trendu marihuanových reforiem v krajinách únie.

Vláda vidí v marihuane aj obrovský turistický potenciál, takže kanabisoví nadšenci možno už onedlho získajú novú dovolenkovú destináciu.

Okrem toho vláda predstavila svoj plán, po ktorého zavedení by v krajine zmizli akékoľvek poplatky za využívanie verejnej dopravy.


Luxembursko plánuje už od začiatku roku 2020 zaviesť bezplatnú verejnú dopravu pre všetkých svojich obyvateľov, pričom štátny rozpočet síce príde o príjmy z cestovných lístkov, ale strata nebude taká veľká, pretože zase ušetrí na revízoroch a predajcoch.

Vláda zatiaľ nepredstavila, ako by chcela vyriešiť rozdiely medzi prvou a druhou triedou vo vlakoch, obidve sa s najväčšou pravdepodobnosťou zlúčia a diferencovanie prestane existovať. Všetky verejné autobusy aj vlaky preto budú pre obyvateľov premávať bezplatne.

Domov
Zdieľať
Diskusia