Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. decembra 2018, 17:02
Čas čítania 0:00
Daniel Mikolášik

Slovenské vlaky plné luxusu a futuristického dizajnu. Návrh ukazuje, ako by sme sa raz mohli voziť so ZSSK

KULTÚRA DIZAJN ZSSK
Uložiť Uložené

Realita je však momentálne úplne odlišná.

Národný dopravca ako ho nepoznáme. Dizajnérska spoločnosť Aufeer Design už pred nejakým časom vytvorila nový, modernejší návrh interiéru pre Železničnú spoločnosť Slovensko (ZSSK), ktorý spája luxus a futurizmus s tradičnými slovenskými prvkami ako napríklad čičmanskými vzormi či riekou Dunaj inšpirujúcou jednotlivé línie.

Veľkú rolu v modernom návrhu zohrala aj naša príroda, kultúra či história Slovenska. Tradičný a veľmi populárny slovenský vzor z dedinky Čičmany by mal vo vlakoch skrášľovať poťahy sedadiel. Ten totiž podľa dizajnérov v rámci medzinárodnej prepravy kladie dôraz na naše kultúrne dedičstvo.

Individuálny prístup pri navrhovaní si zaslúžil aj reštauračný vozeň, v ktorom sa nachádzajú prvky inšpirované dynamikou rieky Dunaj. „Dynamickú líniu rieky, tiahnucu sa krajinou, dopĺňajú luxusné materiály. Koža a drevené dekorácie prepožičiavajú tomuto priestoru prémiový vzhľad,“ tvrdia na svojich stránkach dizajnéri zo spoločnosti Aufeer Design.

Slovenské vlaky plné luxusu a futuristického dizajnu. Návrh ukazuje, ako by sme sa raz mohli voziť so ZSSK
Zdroj: Aufeer Design

Celý návrh spoločnosti vyzerá naozaj skvostne a rozhodne je hodný 21. storočia. Či sa ho však dočkáme je však zatiaľ otázne. Realita je totiž momentálne úplne odlišná.

Odporúčané
Z betónovej maštale vznikol dovolenkový dom na londýnskom vidieku. Takýto výhľad z vane je sen (FOTO) Z betónovej maštale vznikol dovolenkový dom na londýnskom vidieku. Takýto výhľad z vane je sen (FOTO) 1. apríla 2024, 11:00

Pozitívnou správou však zostáva, že už čoskoro nás predsa len čaká istá modernizácia slovenských vlakov, o čom sme ťa samozrejme už pred nedávnom informovali. Návrh by sa mal aplikovať do roku 2021 na linkách Bratislava – Košice a Žilina – Praha, ktoré patria medzi najvyťaženejšie linky nášho dopravcu a vynovených by malo byť až 85 vozňov.

Domov
Zdieľať
Diskusia