Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. decembra 2018, 12:48
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

Zviera zbijú do bezvedomia a uvaria ho zaživa. Šupinavcom hrozí vyhynutie

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Ich smrť je navyše bezpredmetná, pretože údajné priaznivé medicínske účinky šupín neboli dokázané.

So šupinavcami sa obchoduje už dlhú dobu a podľa výskumníkov z World Animal Protection (WAP) dokáže predajom častí mŕtveho šupinavca indický lovec získať jeden ročný plat. Motivácia je teda jasná.

Šupiny čo len z jedného manisa (šupinavca) môžu ľudom z tých komunít zabezpečiť sumu, ktorá im zmení život. Nejde však o naďalej udržateľný smer, pretože počty manisov vo voľnej prírode ubúdajú,“ vyjadril sa profesor z Oxfordskej univerzity David Macdonald.

Nedávno publikované video od World Animal Protection navyše poukazuje na kruté praktiky, s akými sa tieto ohrozené zvieratá musia neustále potýkať. Zábery natočil jeden z výskumníkov vydávajúci sa za indického pytliaka.

Zviera vo videu sa snažilo skryť v kmeni stromu, no pytliaci manisa vďaka dymu dostali von, pričom ho následne bili, až kým nezostal ležať bezvládny. Žijúceho manisa hodili do kotla s vriacou vodou, kde ho už čakal definitívny koniec.

Nasledujúce zábery nie sú vhodné pre citlivejšie povahy.

Predaj manisov za účelom zisku je v Indii zo zákona nelegálny, ale napriek tomu veľmi bežný. Pytliakov neodradí ani to, že za svoje skutky môžu byť odsúdení na jeden až šesť rokov väzenia, k čomu navyše musia zaplatiť pokutu.

Sumy za ich predaj sú však pre chudobné komunity natoľko výrazné, že vraždenie a predaj manisov pokojne riskujú naďalej. Podľa štúdie malo byť medzi rokmi 2000 až 2013 zavraždených a predaných približne milión týchto šupinavcov.

Ak nepočítame mäso z manisa, hodnotnou časťou tohto zvieraťa majú byť najmä jeho šupiny, ktoré v ázijských krajinách považujú obyvatelia za liečivé. Údajne ich šupiny dokážu liečiť rakovinu či impotenciu, tieto účinky však neboli nikdy vedecky potvrdené.

Výskumníci naopak upozorňujú, že existujú správy, podľa ktorých môže užívanie šupín vážne poškodiť zdravie. Medzi nežiaducimi účinkami sa spomína nadúvanie, žltačka a poškodenie pečene.

Domov
Zdieľať
Diskusia