Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. decembra 2018, 13:34
Čas čítania 0:00
Tomáš Blahuta

Sonda pristála na asteroide a ukázala jeho povrch

ZAUJÍMAVOSTI NASA VESMÍR
Uložiť Uložené

Podobnými vecami sa nemôžeš pokochať každý deň.

Najvyspelejšie technológie, ktoré v súčasnosti máme k dispozícii, nám umožňujú robiť a vidieť čoraz viac zaujímavejšie veci. Kedysi bolo úspechom, keď sa aspoň nejakej rakete podarilo vyniesť hocijaký triviálny predmet čoby len na obežnú dráhu Zeme. Dnes už pravidelne dostávame zábery z takých miest, o ktorých sa našim starým rodičom ani len nesnívalo.

NASA ako najznámejšia inštitúcia zaoberajúca sa vesmírnym výskumom pridáva do svojej zbierky úspechov ďalší triumf. Sonda OSIRIS-REx sa úspešne dostala k asteroidu s názvom Bennu. Po dlhých mesiacoch letu je tak ďalšiemu ľuďmi vytvorenému zariadeniu umožnené skúmať cudzie teleso. Cieľom je zistiť viac informácií o vzniku nášho solárneho systému.

Sonda pristála na asteroide a ukázala jeho povrch
Zdroj: dailymail.co.uk

Hlavnou úlohou OSIRIS-REx je teda získať vzorku povrchu telesa a bezpečne ju dopraviť na Zem. Podariť by sa jej to malo do roku 2023. Čo však najviac zaujíma verejnosť sú obrázky z priebehu priblíženia sa k samotnému objektu.

Sonda pristála na asteroide a ukázala jeho povrch
Zdroj: NASA/Goddard/University of Arizona

Už teraz sa tešíme na ďalšie podobné úspechy.

Domov
Zdieľať
Diskusia