Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. decembra 2018, 16:21
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

10 najočakávanejších animovaných filmov roka 2019: Ako si vycvičiť draka 3, Toy Story 4 a mnohé ďalšie

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Rok 2019 ponúkne viac než tucet animákov. My sa pozrieme na tie vôbec najočakávanejšie.

Do konca tohto kalendárneho roka síce ostáva ešte necelý mesiac, redakcia Filmkultu sa už ale pomaličky začína obzerať po tom nasledujúcom. Aj preto ti, tak ako po minulé roky, opäť predstavíme množstvo očakávaných filmov a seriálov, na ktoré sa v roku 2019 tešíme.

A túto nálož projektov znova rozdelíme do viacerých, nielen žánrovo odlišných článkov (všetky ich nájdeš vo vlákne s názvom Preview 2019). Dnes sa teda budeme venovať animovaným celovečerným snímkam, pričom nás čaká hneď viacero kúskov, pri ktorých jedno oko nezostane suché. Poďme teda na to.

1. How to Train Your Dragon 3/Ako si vycvičiť draka 3 – 22. február

Zrejme najočakávanejší a pravdepodobne aj najambicióznejší animák roka dorazí už 22. februára. The Hidden World ukončí celú trilógiu a zároveň príbehy zo sveta drakov a Vikingov. Žiadne ďalšie animáky, seriály ani spin-offy už potom nedorazia. Čaká nás teda emotívna rozlúčka a my sme zvedaví, ako to tvorcovia vymysleli. 

V centre snímky sa teda znova predstaví Hiccup/Štikút spoločne so svojím drakom menom Toothless/Bezzubý/Bezzubka. No zatiaľ čo prvý menovaný pokračuje v naplnení svojho sna o mierumilovnej dračej utópii, jeho Nočnému besovi sa podarí objaviť ďalšieho člena svojho druhu.

Samička je však divoká, nepolapiteľná a Toothless kvôli nej opustí vikinský domov. Na scéne sa tiež objaví nový záporák, a to konkrétne lovec práve tohto druhu drakov. Keď bude teda nebezpečenstvo na dosah ruky a Hiccupova vláda začne byť podrobovaná skúške, drak aj jeho jazdec musia učiniť nemožné rozhodnutia, aby zachránili svoj druh.

2. Toy Story 4/Príbeh hračiek 4 – 20. jún  

Pravdepodobne posledný film pod dohľadom Johna Lassetera (režisér prvých dvoch častí Toy Story) a posledný sequel na dlhú dobu. Pixar sa už dávnejšie vyjadril, že po roku 2019 už bude chcieť zase produkovať len originálne počiny, čo nás teší. Hľadá sa Dory či Cars 3 dieru do sveta predsa len nespravili a Rodinka úžasných môže prísť o ďalších pár rokov. 

Toy Story 4 režíruje Josh Cooley, ktorý už pracoval na animovaných hitoch, ako The Incredibles či Ratatouille. Do príbehu sa samozrejme vrátia všetky známe hračky, ako Woody, Buzz Lightyear, kovbojka Jessie, Rex, Ken, Barbie a mnohí ďalší.

Menšie obavy spomedzi štábu vytvára málo skúsená scenáristka Stephany Folsom, ktorá má na svojom konte jednu epizódu z kritizovanej animovanej novinky Star Wars Resistance. O príbehu štvrtej časti toho zatiaľ príliš veľa nevieme, no podľa portálu IMDb by sa mohol dej snímky točiť okolo romantickej zápletky medzi Woodym a krehkou slečnou Bo Peep. Nižšie sa môžeš pozrieť na prvé dva promo teasery.

3. Frozen 2/Ľadové kráľovstvo 2 – 28. november

Najväčší animák histórie sa vráti do kín. Mimo krátkych príbehov a rôznych iných odbočiek sme pokračovanie doteraz nevideli, no už dlhšie sa na ňom pracuje. Vieme, že sa dočkáme množstva nových originálnych skladieb. Nahlas sa hovorilo aj o tom, že Elsa môže byť lesbička, čo by rozhodne bolo zaujímavé. O príbehu inak ale nevieme prakticky nič.

Jennifer Lee, spolu-režisérka očakávaného animáku Frozen 2, ale potvrdila, že druhý diel bude oveľa epickejší než jeho predchodca. Dodala tiež, že v ňom opustíme kráľovstvo Arendelle a pozrieme sa aj do iných kútov tohto zaujímavého sveta.

10 najočakávanejších animovaných filmov roka 2019: Ako si vycvičiť draka 3, Toy Story 4 a mnohé ďalšie

4. The Lego Movie 2/Lego príbeh 2 – 7. február

Emmet a spol. sa vracajú a my z toho máme veľkú radosť. Doteraz sme videli len veľmi málo prezentovaných záberov, no aj podľa nich môžeme konštatovať, že sa znova bude na čo pozerať. V prvom rade prežijeme dobrodružstvá v celkom nových priestoroch. Čaká nás napríklad vesmír či púšť z Mad Maxa. 

Čo sa samotného príbehu týka, nevieme toho veľa. Snáď iba toľko, že by mal nadviazať priamo na koniec jednotky a ukázať nám aj následky útoku mimozemšťanov z planéty Duplo. Navyše hlavný hrdina menom Emmet (Chris Pratt) bude údajne riešiť existenciálnu krízu a hľadať svoje miesto v spoločnosti.

Za réžiou stojí Mike Mitchell (Trolls, Shrek Forever After) a o pôvodný návrh scenára sa postaral prevažne Phil Lord spoločne s Chrisom Millerom (The Lego Movie, 21 Jump Street). Neskôr ho ešte upravoval Raphael Bob-Waksberg (seriál BoJack Horseman).

5. Stop motion animáky Missing Link (jar) a Rodina Addamsovcov (18. október)

V zábavne vyzerajúcom animáku Missing Link uvidíme postavy nadabované hercami, ako Hugh Jackman, Zach Galifianakis, Zoe Saldana, Timothy Olyphant, David Walliams, Emma Thompson, Matt Lucas a Stephen Fry. Režíruje Chris Butler.

Snímku nám doručí štúdio Laika, ktoré je zodpovedné napríklad za výborný animák Kubo and Two Strings. Nejaká záruka kvality by tam teda mala byť. Americká premiéra je stanovená na 12. apríla (duben) 2019.

O stop-motion animáku Rodina Addamsovcov veľa nevieme. Réžiu pôvodne odmietol Tim Burton (a natočil Dumba pre Disneyho). Podľa posledných informácií na réžiu dohliadne Conrad Vernon (Sausage Party). Vernon bude snímku aj produkovať a scenár napíše Pamela Pettler (Corpse Bride).


6. Spies in Disguise – 19. september

V tomto animáku budeme sledovať dobrodružstvá dvojice agentov. Prvým z nich je slávny špión Lance Sterling (Will Smith), označovaný za najlepšieho vo svojom odbore. So svojou neodolateľnou charizmou a profesionálnymi schopnosťami sa vysporadúva so svetovými problémami ľavou zadnou.

Po jeho boku bude v snímke pracovať menej výrazný člen tímu menom Walter Beckett (Tom Holland). Ten dozaista nie je ani zďaleka tak okúzľujúci a fyzicky stavaný ako Lance. Tieto nedostatky ale vynahrádza svojou geniálnou mysľou, vďaka ktorej špióni môžu využívať množstvo špeciálnych vynálezov.

Lákavý animák režírujú Nick Bruno (Epic, The Peanuts) a Troy Quane (Ice Age: Collision Course) a svoje hlasy okrem Smitha a Hollanda prepožičali Ben Mendelsohn, Rashida Jones, Karen Gillan, DJ Khaled či Masi Oka.


7. The Secret Life of Pets 2/Tajný život maznáčikov 2 – 20. jún

Illumination Entertainment (Despicable Me, Minions) konečne k divákom prichádza s pokračovaním ich úspešného hitu Tajný život maznáčikov. Ten od našej redakcie dostal len mierne nadpriemerné hodnotenie, no štúdiu zarobil veľkú sumu peňazí, a tak pri rozhodovaní o pokračovaní jednoducho neváhalo.

Ak patríš medzi „psíčkarov“ či milovníkov iných domácich zvierat, tvoja návšteva kina by mala byť v tomto prípade povinnosťou. Už len samotná upútavka zanecháva v divákovi naozaj úsmevné dojmy a podobných roztomilých scén bude azda snímka obsahovať ešte omnoho viac. Réžia filmu pripadla na Chrisa Renauda (Despicable Me 1 a 2) a scenár napísal Brian Lynch (The Minions). 


8. Minecraft (22. máj), Sonic (15. november) a Angry Birds (16. august)

Scenár k Minecraftu zastreší filmový/televízny herec Jason Fuchs, ktorý sa okrem jedného televízneho filmu postaral iba o scenár pre Dobu Ľadovú: Zem v pohybe a PAN: Cesty do Krajiny-Nekrajiny. 

Film by mal produkovať Roy Lee (The LEGO Movie), ktorý sa pokúsi zopakovať podobný úspech, aký sa mu podarilo dosiahnuť aj s najznámejšou detskou skladačkou na svete, na režisérskej stoličke bude sedieť Rob McElhenney, tvorca seriálu It’s Always Sunny in Philadelphia. O deji nevieme nič.

Čo sa Sonica týka, uvidíme v ňom klasický súboj Sonica s Robotnikom, ktorého si zahrá Jim Carrey. Okrem kanadského herca vo filmovom spracovaní uvidíme napríklad aj herca Jamesa Marsdena, známeho zo seriálu Westworld. Na miesto režiséra bol dosadený Jeff Fowler z filmového štúdia Blur. Produkovať bude režisér Deadpoola (2016), Tim Miller, spolu s Nealom H. Moritzom (séria Rýchlo a zbesilo).

10 najočakávanejších animovaných filmov roka 2019: Ako si vycvičiť draka 3, Toy Story 4 a mnohé ďalšie

Adaptácia populárnej mobilnej hry Angry Birds s názvom The Angry Birds Movie k nám vtrhla v roku 2016. Film to bol skôr priemerný, avšak dokázal zarobiť, takže prečo sa nepokúsiť o sequel? O deji toho veľa nevieme, ale poznáme aspoň mená hercov, ktorých hlasy začujeme.

Vrátia sa samozrejme Jason Sudeikis, Bill Hader, Josh Gad, Danny McBride aj Peter Dinklage. Tých doplnia nováčikovia Rachel Bloom, Sterling K. Brown, Eugenio Berbez, Awkwafina, Zach Woods, Lil Rel Howery, Dove Cameron, Leslie Jones a Brooklynn Prince. Réžie sa chopia Thurop Van Orman (Marvelous Misadventures of Flapjack) a John Rice (Rick and Morty). 

10 najočakávanejších animovaných filmov roka 2019: Ako si vycvičiť draka 3, Toy Story 4 a mnohé ďalšie

9. Wonder Park – 15. marec

Zaujímavo vyzerajúci animák Wonder Park rozpráva príbeh zábavného parku a mladého dievčaťa menom June. Tá je nadaná mimoriadnou fantáziou, a práve jej predstavivosť je to, čo ju zavedie na strhujúcu dobrodružnú cestu. Americká premiéra sa uskutoční 15. marca (březen) 2019, nie je isté, či a kedy sa dočkáme tej našej.


10. Call of the Wild – 25. december

O tomto filme toho vieme najmenej. Režírovať ho má Chris Sanders, talentovaný disneyovský scenárista zodpovedný za mnohé skvelé animáky. Niektoré z nich aj režíroval, ako napríklad Lilo a Stitch, Ako si vycvičiť draka či Croodovci. Nepochybne teda od neho môžeme očakávať veľké veci. Vo svojom najnovšom počine sa pozrie na zatúlaného psa, ktorý sa snaží prežiť na Aljaške.

Anketa:
Na ktorý animák sa v roku 2019 tešíš najviac?
Ako si vycvičiť draka 3
Toy Story 4
Stop motion animáky
Sonic
Angry Birds 2
Minecraft
Tajný život maznáčikov 2
Spies in Disguise
Lego Movie 2
Wonder Park
Call of the Wild
Ako si vycvičiť draka 3
44 %
1064 Hlasov
Toy Story 4
18 %
431 Hlasov
Stop motion animáky
2 %
39 Hlasov
Sonic
3 %
74 Hlasov
Angry Birds 2
4 %
90 Hlasov
Minecraft
3 %
78 Hlasov
Tajný život maznáčikov 2
15 %
355 Hlasov
Spies in Disguise
3 %
82 Hlasov
Lego Movie 2
4 %
86 Hlasov
Wonder Park
4 %
93 Hlasov
Call of the Wild
2 %
43 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia