Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. decembra 2018, 16:49
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Po 10 rokoch vymenil iPhone za mobil s Androidom. Už sa k Apple nechce vrátiť späť

TECH IPHONE
Uložiť Uložené

Nové smartfóny od Apple ho presvedčili, aby vyskúšal Android.

Opäť raz sa dostávame k nekonečnej debate. Vo svete existujú mnohé dvojice, medzi ktorými si ľudia buď nevedia vybrať, alebo jednej strane fanaticky nadržiavajú. Diskusia o smartfónoch spoločnosti Apple a mobiloch s Androidom v poslednom období možno mierne utíchla.

Užívatelia prechádzajú z jednej platformy na druhú a porovnávajú, čo jednotlivé operačné systémy dokážu. Občas sa nájdu aj ľudia ako Harrison Jacobs z portálu Business Insider, ktorý viac ako 10 rokov používal výlučne výrobky od Apple.

Vo svojej reportáži spomínal na to, ako v pivnici svojich rodičov ťukal do prvých exemplárov počítačov od kalifornskej firmy, postupne si našetril na prvý iPhone, vlastnil viacer iPodov a svoje smartfóny vymieňal približne každé dva roky. Vlastnil verzie 3GS, 4S, 5S a nakoniec aj 6S.

Po 10 rokoch vymenil iPhone za mobil s Androidom. Už sa k Apple nechce vrátiť späť
Zdroj: Quentin/Youtube

Nedávno si uvedomil, že jeho súčasný iPhone 6S už oslávil tri roky a nefunguje tak, ako by od neho vyžadoval. Harrison sa preto poobzeral po ponuke Apple, kde zistil, že najnovšie vychytávky ako iPhone X a iPhone XS v jednotlivých verziách často prekračovali aj hranicu 1000 dolárov, a tak musel urobiť radikálny krok. Otvoril si články o nových telefónoch s Androidom.

Odporúčané
Nenápadný dizajn, 4 ochranné vrstvy a jednoduchá aplikácia. Tieto kryty účinne chránia objektív pred poškriabaním aj prasknutím Nenápadný dizajn, 4 ochranné vrstvy a jednoduchá aplikácia. Tieto kryty účinne chránia objektív pred poškriabaním aj prasknutím 9. januára 2024, 16:30

Od kolegov v redakcii vedel, že existuje množstvo kvalitných telefónov konkurenčným operačným systémom, ale nikdy v minulosti neurobil krok do neznáma. Tentoraz začal zľahka, objednal si za 230 dolárov dostupný telefón Moto G6.

Za zlomok ceny mal zariadenie, ktoré podľa neho fungovalo lepšie ako iPhone 6S. „Aj keď stál iba 230 dolárov, ten telefón bol oveľa rýchlejší ako môj iPhone a vedel si poradiť s každou aplikáciou, ktorú som nainštaloval. Skutočnosť je taká, že ak sa nesnažíš hrávať graficky náročné hry, prakticky akýkoľvek dnešný smartfón bude fungovať parádne.“

Po 10 rokoch vymenil iPhone za mobil s Androidom. Už sa k Apple nechce vrátiť späť
Zdroj: Isa Marcial/Youtube

O týždeň neskôr ho vrátil, aby zainvestoval do odporúčania jedného kolegu. Aj keď sa mu páčili vychytávky na Moto G6, smartfón mal nekvalitný fotoaparát, a on ako fotograf potrebuje byť vždy v strehu aj s mobilným foťákom.

Veľmi sa mu však zapáčila otvorenosť a možnosti úprav. Vychutnával si widgety s počasím, časom či rýchlym prístupom do aplikácií, zatiaľ čo v iOS sa neustále pozeral na nekonečné rady ikoniek aplikácií. Obľúbil si aj notifikácie, pretože na iPhone ich vraj nazbieral už toľko zbytočných, že už upozornenia ani neotváral.

Na Androide operačný systém pochopil, že ak podobnú notifikáciu zruší tretíkrát, už nechce, aby sa mu zobrazovala. Pomocníka Google Assistant dokonca označil za lepšieho ako Siri.

Odporúčané
V záhyboch AirPods sa usádza špina, pot a baktérie. Toto sú 4 jednoduché kroky, ako si dôkladné vyčistíš slúchadlá V záhyboch AirPods sa usádza špina, pot a baktérie. Toto sú 4 jednoduché kroky, ako si dôkladné vyčistíš slúchadlá 23. decembra 2023, 10:30

Zmena nastala, keď vrátil Moto G6 a zaobstaral si OnePlus 6T. Mobil ponúkal všetky vychytávky, ktoré by si mohol nájsť v najnovšom iPhone XS, zatiaľ čo obsahoval aj funkcie ako skener odtlačkov prstov priamo v displeji. O spoločnosti nikdy predtým nepočul, ale z mobilu zostal nadšený. Stál ho 580 dolárov a zamiloval si fotoaparát.

Po 10 rokoch vymenil iPhone za mobil s Androidom. Už sa k Apple nechce vrátiť späť
Zdroj: MKBHD/Youtube

Nemohol ho označiť za jednoznačne lepší ako pri iPhone XR, ktorý si kúpila jeho priateľka pred tým, ako sa vydali na cestovateľský výlet. V jednotlivých situáciách excelovali jeden aj druhý mobil, ale obidva boli minimálne na rovnakej úrovni.

Harrison však našiel obrovské pozitívum Android komunity. Užívatelia aj vývojári majú vďaka otvorenosti operačného systému možnosť upravovať svoje zariadenia, aktívne diskutovať a navrhovať, čo by pri jednotlivých aplikáciách vylepšili. Páčilo sa mu napríklad to, že vývojári svojpomocne umožnili aj užívateľom OnePlus používať aplikáciu GCam pôvodne určenú pre Pixel.

Reportér skonštatoval, že sa tak skoro k iOS vrátiť neplánuje. Na druhej strane, po prechode k Androidu zaznamenal síce len jeden väčší, ale o to výraznejší problém. Skoro všetci ľudia v jeho okolí používajú iPhone, a teda komunikujú pomocou iMessages.

On s Androidom musí známych presviedčať, aby spolu konverzovali cez WhatsApp či Messenger, a tak by ho chýbajúca aplikácia iMessages možno mohla o pár rokov presvedčiť, aby sa vrátil.

Odporúčané
Máš počas zimy problémy s batériou na iPhone? Takto jednoducho predĺžiš jej výdrž Máš počas zimy problémy s batériou na iPhone? Takto jednoducho predĺžiš jej výdrž 12. decembra 2023, 10:00

Ak ťa reportáž Harrisona zaujala, určite si ju prečítaj celú, pretože my sme z nej vybrali len tie najdôležitejšie časti. Rozpráva v nej do hĺbky o fotoaparáte či maličkostiach v Androide, ktoré mu vyhovujú, ale nezabúda ani na to, čo mu v bežnom živote iOS uľahčoval.

Domov
Zdieľať
Diskusia