Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. novembra 2018, 10:21
Čas čítania 0:00
Tomáš Macho

PPPeter: V Afrike sa pije veľa, kde nemajú možnosť kultúrneho vyžitia, tak sa stretávajú v krčme a chľascú (Rozhovor)

REFRESHER PPPETER
Uložiť Uložené

Afrika je v skutku zaujímavý kontinent, ktorý si zaslúži tvoju pozornosť.

Jeden z našich najobľúbenejších youtuberov, hoci toto označenie príliš neobľubuje, PPPeter, nám po dlhom čase opäť raz zodpovedal pár zaujímavých otázok. Ďalší z rozhovorov je tentokrát zameraný na samotnú Afriku a veríme, že i v tebe prebudí cestovateľského ducha a rozhodneš sa navštíviť niektorý z exotických afrických štátov. Keď už nijak inak, aspoň prostredníctvom cestovateľských projektov na RTVS alebo Red Bulle.

V tomto rozhovore sa dozvieš:

• Ako sa PPPetrovi darí s knihou a projektmi
• Čo si myslí Afrika o Európe
• Ako je to s hudbou, pitím či kultúrou v Afrike
• Na čo sa pripraviť pri výlete do Afriky
PPPeter: V Afrike sa pije veľa, kde nemajú možnosť kultúrneho vyžitia, tak sa stretávajú v krčme a chľascú (Rozhovor)
Zdroj: PPPeter

Začnime snáď najviac klišé otázkou, avšak veríme, že je na mieste. Ako sa máš?

Mám sa výborne, pravdupovediac som dlho necítil takúto radosť asi z každého aspektu života.

Nedávno ti vyšla skvelá publikácia Kde všade som (ne)zomrel. Ako sa jej darí?

Ďakujem za lichôtku. Knihe sa darí nad očakávania, nie som z toho prekvapený len ja, ale aj vydavateľstvo. Vyzerá to na tretiu dotlač za necelé 2 mesiace. Je to veľký zdroj mojej neutíchajúcej radosti.

PPPeter: V Afrike sa pije veľa, kde nemajú možnosť kultúrneho vyžitia, tak sa stretávajú v krčme a chľascú (Rozhovor)
Zdroj: PPPeter

Čo ťa viedlo k použitiu zaujímavého kresleného vzhľadu zdanlivo pripomínajúceho detskú knižku?

Chcel som, aby obálka a ilustrácie napovedali ľudom, že sa nejedná o vážnu knihu. V každej z poviedok sa odohráva nejaká dráma, mieria na mňa samopalmi alebo umieram, no kniha je písaná skôr humorným štýlom. Má hrozivý názov Kde všade som (ne)zomrel a ak by nebola obálka nakreslená týmto šialeným farebným spôsobom, mohli by si nezainteresovaní ľudia myslieť, že si kupujú knihu, pri ktorej im budú padať slzy smútku a bláznivo biť srdce. Tomu som sa chcel vyhnúť, mojím zámerom bolo, aby človek hneď pri pohľade na ňu videl, že pôjde o humornú oddychovku.

Presmerujme otázky na samotnú Afriku. Ako je to v krajinách s internetovým pripojením?

Za posledné roky urobila Afrika celoplošne veľký pokrok, čo sa internetu týka. Operátori predávajú SIM karty s dátami na každom kroku a pripojiť sa dá už aj v dedinách. Síce vám niekedy Google načítava pol dňa, ale nakoniec ho načíta.

PPPeter: V Afrike sa pije veľa, kde nemajú možnosť kultúrneho vyžitia, tak sa stretávajú v krčme a chľascú (Rozhovor)
Zdroj: PPPeter

Nakoľko sú v Afrike rozšírené sociálne siete?

Mnoho mladých ľudí v mestách má aktívny profil na Facebooku a občas sa nájde aj raritný jedinec s Instagramom. Prirodzene, čím viac sa od miest vzďaľujete, tým menej ľudí vie, čo sú sociálne siete. Výnimkou je Whatsapp, ten tam využívajú hojne takmer všetci.

Pre Ameriku je východná Európa čosi menej ako západná. Aký postoj k Európe a jej častiam majú Afričania? 

Väčšina Afričanov nedelí Európu na západnú a východnú, pre nich je to jednoducho Európa. Zasľúbený kontinent, kde sa ľudia majú dobre, život je ľahší, sú tam možnosti a peniaze. Mnohí Afričania sa chcú do Európy dostať a ostať tam žiť, vidiac skvelý život.

Odporúčané
PPPíter: Nie som rasista, mám rád nekorektný humor (Rozhovor) PPPíter: Nie som rasista, mám rád nekorektný humor (Rozhovor) 30. novembra 2019, 13:01

Stretol som Libérijčana, ktorý si niekoľko rokov šetril na cestu cez celú Saharu, len aby sa mohol dostať do Talianska. Niektorí ľudia žijú v tak tragických podmienkach, že sú ochotní opustiť rodinu, rozpredať všetko, čo majú. Následne riskovať život na nafukovačkách v Stredozemnom mori, aby potom mohli žiť vo francúzskom ghette na periférii mesta a spoločnosti a umývať záchody v kebabárni, a to hovorím o tých šťastnejších jedincoch.

Domov
Zdieľať
Diskusia