Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. novembra 2018, 12:36
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Vieš rozlišovať tenkú hranicu medzi pravdou, polopravdou a klamstvom?

KULTÚRA UMENIE
Uložiť Uložené

Umelec Aleš Vojtášek prichádza so súborom inštalácií, ktoré budeš môcť zažiť už 29. novembra v priestoroch prezidentského salónika.

Aleš Vojtášek je známym slovenským umelcom, ktorý však k tvorbe pristupuje tak, aby ďalších ľudí inšpiroval ku kritickému mysleniu. Dôkazom je napríklad jeho výstava DICK-tators venovaná svetovým diktátorom či príbehy ľudí, ktorí ostali verní Slovensku napriek cudzím koreňom. Zabudnúť nemôžeme ani na outdoorový projekt 1488 – FATAL ERROR, ktorý priniesol pohľad na dejiny rasizmu, ale aj  na v súčasnosti skloňovaný fenomén migrácie.

Teraz predstavuje ďalší súbor inštalácií, tentokrát inšpirovanú priestorom, historickou skúsenosťou, ale aj pravdou, polopravdou, hoaxom či lžou a tenkou hranicou, ktorá ich v dnešnej dobe rozdeľuje. Výstava na túto tému s názvom Nepoučiteľní sa bude konať už 29. novembra v  priestoroch prezidentského salónika na Bratislavskej hlavnej stanici.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Ales Vojtasek (@ales_vojtasek),

Zo svojej podstaty ide o ideálne miesto na rozohratie fikcie, ktorá však bude aktuálna dobou, miestom a náladou v spoločnosti. Celý projekt inštalácie je zložený zo štyroch častí: Mediatéka, Kopa zemiakov, Inžinier magister zemiak a Cenzúra, pričom každá odkazuje na možnú spoločenskú hrozbu prameniacu zo straty historickej pamäte. „Každé umenie je svojím spôsobom aktívne a jednou z jeho funkcií je podnecovať kritické myslenie a spoločenský dialóg hovorí Aleš Vojtášek.

Odporúčané
Dajana maľuje erotické obrazy: Už na základnej škole som kreslila sexy dievčatá v minisukniach. Učitelia ma hrešili (Rozhovor) Dajana maľuje erotické obrazy: Už na základnej škole som kreslila sexy dievčatá v minisukniach. Učitelia ma hrešili (Rozhovor) 18. marca 2024, 18:00

Tento rok si pripomíname sté výročie našej demokracie, aj napriek tomu akoby sa časť spoločnosti nepoučila, zacyklila. Mladé Slovensko ešte zatiaľ nevyrástlo na dospelácku diskusiu, a tak sú preň niektoré historické témy tabu.

Autor na jednotlivých dielach spolupracoval s množstvom známych osobností ako napríklad  Táňa Pauhofová, Tono S, Ján Gordulič, Laco Ďurkovič či satirická platforma ZOMRI. Po grafickej a hudobnej stránke autor stavil na osvedčenú spoluprácu s producentom Beyuzom a grafickým dizajnérom Tomášom Rybárom.

Vieš rozlišovať tenkú hranicu medzi pravdou, polopravdou a klamstvom?
Zdroj: Ing. Mgr. Zemiak photo by Aleš Vojtášek

Nezabudni, že výstava sa bude konať už 29. novembra. Viac informácií a aktualít ešte nájdeš na oficiálnej facebook udalosti

Domov
Zdieľať
Diskusia