Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. novembra 2018, 10:48
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Steve Jobs deťom technológie zakazoval, Bill Gates im dal prvý mobil v štrnástich

TECH BILL GATES STEVE JOBS
Uložiť Uložené

Najväčší technologickí magnáti deťom ich vlastné produkty paradoxne zakazovali a obmedzovali.

Nie je žiadnym tajomstvom, že technológie môžu byť pre ľudský mozog poriadne nebezpečné. Môžu budovať závislosti, postarať sa o rozpad vzťahov či napríklad zvýšiť šancu na psychické choroby.

Článok v The Atlantic hovorí o štúdii, podľa ktorej sa risk na depresiu u študenta zvyšuje o 27 %, pokiaľ pravidelne využíva sociálne siete. A aj keď nejde o priamy dôkaz spojenia technológií so samovraždami, tých je čoraz viac a rok 2011 bol prvým, kedy kvôli samovraždám zomrelo viac tínedžerov než kvôli vraždám.

Steve Jobs deťom technológie zakazoval, Bill Gates im dal prvý mobil v štrnástich
Zdroj: Kuhlmann /MSC

Aj napriek tomu, že nám sociálne siete dokážu skvelo pomôcť, prinášajú viacero rizík, ktoré si ľudia nie vždy naplno uvedomujú. Kto však svoje technológie pozná viac ako tí, ktorí nimi moderný svet ovládli. Ako uvádza Business Insider, Steve Jobs aj Bill Gates svojim deťom obmedzovali prístup k technológiám a mali by sme sa nad tým zamyslieť.

Jobs aj Gates viackrát uviedli, že svoje deti nechávali hrať sa na smartfónoch len zriedkavo. Je však otázne, prečo. Samotné produkty predsa podporujú dlhodobé používanie a až na moderné funkcie ako Screen Time nijako používateľov nezastavujú.

Steve Jobs deťom technológie zakazoval, Bill Gates im dal prvý mobil v štrnástich
Zdroj: Matthew Yohe

Dnes je priemerný vek pre získanie telefónu deťmi 10 rokov, Bill Gates však dal deťom prvé telefóny, až keď mali 14 rokov. Steve Jobs bol pri technológiách takisto zdržanlivý, a to vrátane jeho produktov.

Odporúčané
10 osobností a ich postoj ku koronavírusu 10 osobností a ich postoj ku koronavírusu 24. októbra 2020, 12:00

Počas celého jeho života zakazoval deťom používanie iPadu, ktorý bol vtedy veľkou novinkou. Technológie vraj treba mať vždy pod kontrolou a od takéhoto magnáta si tieto slova môžeš brať k srdcu.

Bolo by zaujímavé predstaviť si, že napríklad na základných školách, kde vyžadujú používanie tabletov, by boli deti Steva Jobsa práve tie, ktoré by sa takéhoto vzdelávacieho programu nemohli zúčastniť.

Domov
Zdieľať
Diskusia