Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. novembra 2018, 15:44
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Je obrovská ako Veľká Británia. Vedci našli 4 000 rokov starú stavbu viditeľnú z vesmíru, no ľudia ju nepostavili

ZAUJÍMAVOSTI BRAZÍLIA PRÍRODA VESMÍR
Uložiť Uložené

Pri Brazílii sa našli termitie hniezda veľké 230 000 kilometrov štvorcových.

Vedcom sa podarilo objaviť gigantický komplex termitích stavieb. Úchvatný nález pozostáva z až 200 miliónov termitích kopčekov v severovýchodných častiach Brazílie. Obrovská hmyzia stavba pokrýva plochu porovnateľnú s Veľkou Britániou.

O 700 až 4 000 rokov starých termitiskách sa pritom doteraz nevedelo. Ako bolo tento mesiac publikované v magazíne Current Biology, úžasné diela sú síce viditeľné zo satelitných snímok (a nájdeš ich napríklad aj na Google Earth), pri prehliadaní našej planéty si ich nevšimneš a o čo ide si uvedomíš, až keď vieš, čo máš hľadať.

Termitia stavba je totiž ukrytá pod množstvom stepných rastlín, ktoré zakrývajú aj najvyššie časti vysoké 3 metre. Komplex s rozlohou približne 220 000 metrov štvorcových má na svedomí jeden termití druh. Ide pritom o dômyselný počin, v stavbe dokázali termity žiť, no tiež si zabezpečili prístup k spodným vrstvám rastlín, vďaka čomu im nechýbal prísun potravy.

Niektoré časti termitieho komplexu sú stále obývané a pribúdajú nové kopčeky, zatiaľ čo iné regióny boli už dávno opustené a termity sa presunuli pod zem či na iné miesta. Je pritom nesprávne hovoriť o stvbe ako o „hniezde“, skôr ide o obrovskú sieť tunelov, ktorá sa neustále prispôsobovala potrebám termitov.

Domov
Zdieľať
Diskusia