Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. novembra 2018, 11:11
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

Rodina zavraždeného Američana odpúšťa kmeňu Sentinelov. Na domorodcov kričal, že ich Ježiš miluje

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Odborníci označujú dobrodružstvo zosnulého za nerozumné. Okrem toho, že riskoval svoj život, mohol ľahko nakaziť celý kmeň.

Nedávno sme ťa informovali, že izolovaný kmeň Sentinelov podľa výpovedí očitých svedkov na svojom území zabil mladého Američana menom John Allen Chau. Reakcia verejnosti rozdelila ľudí na dva tábory. Niektorí vraveli, že zosnulý dobrodruh nemal na cudzom území čo pohľadávať a za agresívnu reakciu členov kmeňa si môže sám.

Ďalší sa Američana zastávali a tvrdili, že napriek odlišnému zmýšľaniu domorodcov, ktoré má s civilizovaným svetom len máločo spoločné, nemôžu predsa len tak niekoho beztrestne zastreliť. A ako na smrť Chaua reagujú jeho rodičia? Vrahom svojho syna odpúšťajú.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa John Chau (@johnachau),

Z nedávnych správ sa verejnosť taktiež mohla dopočuť, že pravým dôvodom, prečo Chau plánoval navštíviť Sentinelov, nebola len číra zvedavosť, ale šírenie kresťanstva. Ako píše BBC, podľa výpovedí misionára sprevádzajúceho 26-ročného Chaua, bolo jeho cieľom priniesť Sentinelom evanjelium.

Reakciu na celú situáciu zdieľala rodina prostredníctvom synovho Instagramu. V nižšie priloženom príspevku jeho rodičia spomínajú, že zodpovedným vrahom svojho syna odpúšťajú a zároveň vyzývajú tamojšie úrady, aby prepustili jeho priateľov, ktorí k snahe ich syna značne pomohli.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa John Chau (@johnachau),

V prípade vraždy nebol zatiaľ určený počet prípadných páchateľov, no polícia zadržiava minimálne päť rybárov, ktorí zosnulému Američanovi pomáhali na ceste k Sentinelom. Príslušníci polície sa zatiaľ od ostrova držia ďalej a údajne ešte môže potrvať nejaký čas, kým pre telo nebohého vyšlú ľudí.

Musíme dbať na to, aby sme členov kmeňa a ich zaužívané návyky nijak nenarušili. Ide o veľmi citlivú oblasť a akcia zaberie nejaký čas,“ prehlásil jeden z vedúcich členov policajného zboru Dependra Pathak.

Ešte predtým, než sa polícia vydá na ostrov, musí celú záležitosť dôkladne prebrať s kmeňovými odborníkmi a antropológmi. Reakcia kmeňových príslušníkov by mohla totiž ľahko priniesť ďalšie obete. A to na oboch stranách.

Rodina zavraždeného Američana odpúšťa kmeňu Sentinelov. Na domorodcov kričal, že ich Ježiš miluje
Zdroj: www.youtube.com

Podľa zdrojov Washing Postu mal Chau k domorodcom prísť s hlásaním kresťanskej viery. „Moje meno je John, milujem vás a Ježiš vás taktiež miluje,“ zvolal na Sentinelov údajne Chau ešte predtým, než po ňom z diaľky vystrelili šípy. Tieto slová si mal zaznamenať do svojho denníka krátku dobu predtým, než opustil loď a vydal sa priamo k ich brehu.

A ako sa na celú situáciu pozerá odborník? IndiaToday spomína vo svojom článku názor P. C. Joshiho, profesora antropológie z univerzity v Delhi. Ten dobrodružstvo Američana označil za pochabé a myslí si, že agresiu kmeňových príslušníkov privolal vlastnou vinou

Zároveň dodáva, že  svoju návštevou neriskoval len svoj život, ale aj život členov kmeňa, ktorí majú oproti nám slabšiu imunitu a môže ich zabiť aj obyčajná chrípka.

Domov
Zdieľať
Diskusia