Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. novembra 2018, 9:33
Čas čítania 0:00
Dušan Šutarík

1. svetová vojna nikdy nepôsobila reálnejšie. Dokumentárny film Petera Jacksona vyráža dych

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Dokument They Shall Not Grow Old vyzerá naozaj fantasticky a nadšení sú z neho aj recenzenti.

Režisér a producent Peter Jackson (Pán prsteňov, Hobit) má celoživotnú vášeň pre históriu, konkrétne pre prvú svetovú vojnu. Tento konflikt, vo svojom čase nazývaný aj Veľká vojna či Vojna, ktorá ukončí všetky vojny, bol do roku 1939 najväčším ozbrojeným konfliktom v dejinách ľudstva.

Vojna sa  začala v roku 1914 a skončila v roku 1918. Padlo v nej približne 9 600 000 vojakov a 7 miliónov civilistov, približne 20 miliónov ľudí bolo zranených. Petera Jacksona tento konflikt vždy zaujímal, takže nie je prekvapivé, že sa podujal na réžiu a produkciu dokumentárneho filmu z tohto obdobia. Jeho spracovanie je však unikátne a zrejme prekoná všetko, čo sme na tomto poli mali možnosť vidieť.

Celý film totiž pozostáva zo 100 ročných archívnych záberov. Pri dokumentárnych záberoch z prvej svetovej vojny sa nám okamžite vybavia nemé čiernobiele postavy a nekvalitný obraz. Jackson však chcel, aby ľudia na záznamoch na moment "ožili", a jeho tím tak každé políčko majstrovsky zreštauroval.

Keď sa teda dívame na tieto zábery z dokumentu, je to takmer, akoby sme cestovali priamo do minulosti. Jackson navyše do týchto záberov pridal rozprávanie asi 120 veteránov, ktorí spomínajú na vojnové roky.

Snímka si už stihla odbiť premiéru na festivale v Londýne a stretla sa s absolútnym nadšením kritikov. Na Rotten Tomatoes má momentálne 97% s ratingom 8.9 a na Metacritic 88%.

Recenzenti dokument popisujú ako dojemný, nesmierne empatický a nezabudnuteľný. Kritici vyzdvihli technickú dokonalosť a označili ho za brilantnú kinematografickú poctu vojnovej generácii a obetiam, ktoré musela priniesť. 

Aj podľa najnovšieho traileru je jasné, že sa môžeme tešiť na unikátny dokument. Spôsobom, akým sa Jacksonovi a jeho tímu podarilo oživiť jednotlivé zábery miestami až berie dych.

Do amerických kín sa They Shall Not Grow Old dostane len na dva dni, konkrétne 17. a 27. decembra (prosinec) tohto roku. Stanica BBC Two ho odvysiela 11. novembra (listopad) 2018.

1. svetová vojna nikdy nepôsobila reálnejšie. Dokumentárny film Petera Jacksona vyráža dych
Zdroj: Warner Bros./BBC

Domov
Zdieľať
Diskusia