Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. novembra 2018, 12:11
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

V slovenských Poloninách zabili zubricu menom Entre. Na svete žije len 3 000 jedincov chránenej zvery

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Išlo o náhodný odstrel alebo cielenú snahu páchateľa?

Podľa informácií portálu SME sa mala v Poloninách nájsť zastrelená 7 až 8-ročná samica zubra menom Entre. Jej telo našli poľovníci Poľovníckeho združenia Laz v nedeľu, pričom mŕtva už mala byť podľa odhadov približne týždeň.

Zubricu niekto pravdepodobne usmrtil strelnou zbraňou. Podľa zistených znakov dostala ranu z guľovej zbrane,“ prehlásil pre SME riaditeľ Správy Národného parku (NP) Poloniny Mário Perinaj.

Riaditeľ Perinaj pripúšťa, že nemuselo ísť o úmyselné zastrelenie. Zvažuje sa taktiež možnosť, že strelec si mohol zubricu pomýliť s inou zverou, pretože k streľbe malo dôjsť pravdepodobne v noci. 

Ilustračná fotografia, stádo zubrov počas kŕmenia (Topoľčianky)

V slovenských Poloninách zabili zubricu menom Entre. Na svete žije len 3 000 jedincov chránenej zvery
Zdroj: FOTO TASR - Henrich Mišovič

Ďalej dodáva, že na svete žije iba posledných 3 000 zubrov, z čoho v slovenských Poloninách chováme len 1,5 % ich celkovej populácie. Ďalšie zubry na Slovensku by si však našiel napríklad v Topoľčiankach (na fotografii vyššie).

Spoločenská hodnota zubra bola vyčíslená na 4 610 €. Zubor je na červených zoznamoch ohrozených živočíchov vo viacerých krajinách Európy, ako napríklad Rusko, Bielorusko, Ukrajina či Poľsko.

V prípade sa už začalo trestné stíhanie vo veci trestného činu porušovania ochrany rastlín a živočíchov spáchaného v súbehu s trestným činom pytliactva. V prípade, že páchateľovi dokážu vinu, bude mu hroziť trest odňatia slobody na dva roky

Domov
Zdieľať
Diskusia