Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Obsah vznikol v spolupráci s Prvou penzijnou.
3. decembra 2018, 16:07
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Ako zarobiť milión eur investovaním?

ZAUJÍMAVOSTI FINANCIE INVESTOVANIE PENIAZE
Uložiť Uložené

Šikovným investovaním môžeš byť raz milionárom.

Milión eur znie zo začiatku ako nedosiahnuteľné číslo. Pri pravidelnom a dlhodobom investovaní to však vôbec nemusí byť nereálne. Zarobiť milión eur by chcel každý z nás, a to čo najrýchlejšie.

Miesto nebezpečného hazardu či riskantného nakupovania kryptomien však začni rafinovaným spôsobom investovať. Chce to dávku trpezlivosti a disciplíny, ale z dlhodobého hľadiska to môže priniesť želané ovocie.

Ako na to?  

V žiadnom prípade by si však nemal investovať všetko naraz. Peniaze treba vkladať po častiach a pravidelne, čím znižuješ riziko nesprávneho načasovania. Trafíš tak obdobia, keď sú akcie na vrchole aj na dne, čím sa nákupná cena za celý čas spriemeruje.  

Ako zarobiť milión eur investovaním?

Najlepšie je preto investovať automaticky, pravidelne, a to rovno na základe trvalého príkazu. V čase najvýhodnejšej investície mnoho ľudí zaváha, pokiaľ je všetko ponechané na ich rozhodnutí. 

Navyše, niektoré podielové fondy dokážu zarábať aj na poklese akciových trhov, preto nie sú klesajúce krivky nikdy jednoznačným dôvodom na neinvestovanie.

Do čoho investovať?

V prvom rade potrebuješ aktívum, ktoré dokáže v dlhodobom horizonte efektívne zvyšovať svoju hodnotu. Z dlhodobého hľadiska je dôležité zobrať do úvahy aj vplyv inflácie. Tá každým rokom rastie približne o 2 %, preto by mal výnos z investície výrazne presahovať 2 %, inak ti tvoj zisk inflácia vynuluje.

Na milión eur potrebuješ vysoké tempo rastu investícií. Mal by si teda zvoliť investíciu do akciového fondu.

Akciové investície dokážu v dlhodobom horizonte prinášať výnos až na úrovni 10 % ročne, vrátane možných prepadov a nárastov počas dobrých aj zlých ekonomických období
Ako zarobiť milión eur investovaním?

Samozrejme, dosiahnuť vysnívaný milión eur zaberie čas a aj peniaze. Nemôžeme ti tu napísať najlepší scenár s postupom, čo robiť, pretože jednoducho jeden neexistuje. Pokiaľ je tvoj mesačný príjem okolo 1000 €, možno dokážeš mesačne na pravidelné investovanie odložiť len okolo 100 €, pri iných príjmoch môžu byť sumy niekoľkonásobne vyššie.

Nezabúdaj ani na počiatočnú investíciu, ktorej výška dokáže cestu k miliónu skrátiť o niekoľko rokov. Nasporené peniaze môžeš správnym investovaním niekoľkonásobne rozmnožiť.

6 spôsobov nasporenia cieľovej sumy v podielovom a dôchodkovom fonde

Ako zarobiť milión eur investovaním?

(zdroj: Ing. Matej Varga, PhD., CFA)

Hoci v príklade nepočítame s navýšením o infláciu, v reálnom živote sa mzda zvykne pred vrcholom kariéry zvýšiť aj dvoj- až trojnásobne oproti nástupnému platu. V každom prípade bude počas aktívnej fázy života rásť aspoň o infláciu, a tak umožní sumu sporenia v čase zvyšovať. Tým sa skráti aj doba sporenia.

Mať na účte 1 milión eur bude úžasným pocitom a splneným snom, na ktorý sa už určite veľmi tešíš. Mysli však na to, že s takýmto kapitálom sa ti bude investovať omnoho jednoduchšie a pri rozumných rozhodnutiach budú peniaze pribúdať omnoho rýchlejšie ako na začiatku.

Ako zarobiť milión eur investovaním?

Upozornenie: 

S investíciou do podielových fondov je spojené riziko. Hodnota investície môže rásť, stagnovať alebo môže aj klesať a návratnosť pôvodne investovanej sumy nie je zaručená.
Štatúty, predajné prospekty a kľúčové informácie pre investorov podielových fondov PRVEJ PENZIJNEJ SPRÁVCOVSKEJ SPOLOČNOSTI POŠTOVEJ BANKY, správ. spol., a. s. (Prvej penzijnej) sú k dispozícii v slovenskom jazyku na internetovej stránke a v písomnej forme alebo na trvalom médiu v sídle spoločnosti Prvej penzijnej, v sídle depozitára a na obchodných miestach Prvej penzijnej. 
Národná banka Slovenska vykonáva dohľad nad činnosťou dôchodkovej správcovskej spoločnosti. S uzatvorením zmluvy o starobnom dôchodkovom sporení s dôchodkovou správcovskou spoločnosťou je spojené aj riziko a doterajší alebo propagovaný výnos majetku dôchodkového fondu nie je zárukou budúceho výnosu majetku dôchodkového fondu.
Domov
Zdieľať
Diskusia