Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. novembra 2018, 19:31
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Stredná škola zakázala žiakom nosiť luxusné značky zimných búnd ako Moncler. Bojuje tak proti nerovnosti

ZAUJÍMAVOSTI ŠIKANA ŠKOLSTVO
Uložiť Uložené

Do tejto strednej školy v drahej bunde neprídeš.

Šikana v dnešnej spoločnosti predstavuje stále výrazný problém. Zrejme najlepšie si to uvedomuje riaditeľka britskej strednej školy Woodchurch High School v meste Birkenhead Rebekah Phillips. Približne 46 percent miestnych žiakov pochádza zo sociálne znevýhodnených rodín, a tak nemajú dostatok peňazí na vyhadzovanie za drahé oblečenie.

V škole musia žiaci nosiť povinné uniformy, čím sa sociálne rozdiely zmazávajú, ale v zimných mesiacoch vstupuje do hry problém, pretože škola nijak nereguluje bundy, v ktorých deti školu navštevujú.


Uplynulé obdobie poukázalo na to, že časť študentov do školy prichádzala v bundách a kabátoch od značiek ako Canada Goose či Moncler. Za podobné kúsky by si mohol vysoliť pokojne cez 1000 eur, čo je suma, ktorú si bežný človek ani v Spojenom kráľovstve nemôže dovoliť zaplatiť za bundu pre svoje neplnoleté dieťa.

Odporúčané
KFC alias kapustové fliačky s cukrom: Ktoré jedlá zo školskej jedálne sú najhoršie a ako by ich vylepšil foodbloger Čoje? KFC alias kapustové fliačky s cukrom: Ktoré jedlá zo školskej jedálne sú najhoršie a ako by ich vylepšil foodbloger Čoje? 14. apríla 2024, 12:30

Strednú školu navštevujú žiaci vo veku od 11 do 16 rokov a bundy v minulosti spôsobili vznik nerovnosti, pretože deti zo sociálne slabších rodín vytvárali po sledovaní oblečenia bohatých spolužiakov tlak na svojich rodičov. Chceli od nich, nech investujú a kúpia im drahú bundu, aj keď na to financie jednoducho nezostávali.

Viaceré deti si len povzdychli, že 1000 eur platia rodičia mesačne za nájom, nieto za drahú bundu. Väčšina rodičov na list od riaditeľky zareagovala pozitívne. Ozvala sa aj bývalá žiačka, ktorá jej iniciatívu veľmi chváli, pretože študenti by sa v škole mali sústrediť len na vzdelávanie. 

Domov
Zdieľať
Diskusia