Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. novembra 2018, 14:40
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Slovensko by malo už o pár dní konečne zasnežiť. Snehová nádielka zastihne východ aj západ

ZAUJÍMAVOSTI SLOVENSKO SNEH
Uložiť Uložené

Prichádzajúca zima začne vystrkovať rožky.

Neobyčajne teplá jeseň začína pomaly ustupovať chladnejšiemu obdobiu. Teploty dosahujúce 15 stupňov Celzia prekvapili v polovici novembra nielen samotných Slovákov, ale začudovali sa aj jahody.

Nedávno si mal možnosť zájsť si obrať čerstvo dozreté jahody úplne zadarmo, a ak si mal pocit, že sa počasie úplne zbláznilo, nebol si ďaleko od pravdy. Ako však informuje portál iMeteo.sk, v najbližších dňoch by sa malo počasie výraznejšie zmeniť. Zmeny počasia sme načrtli už v pondelok, ale momentálne sme zase o trošku múdrejší.

Slovensko by malo už o pár dní konečne zasnežiť. Snehová nádielka zastihne východ aj západ
Zdroj: TASR - Pavol Ďurčo

Slovenské územie si nadpriemerne vysoké teploty užívalo dlhší čas, ale už nás zasiahol studený front. Bratislavčania sa nemusia obávať extrémneho prepadu teplôt, avšak Slováci žijúci na severe krajiny si môžu prichystať lopaty, pretože v nadmorskej výške nad 1200 metrov nad morom začnú padať snehové vločky.

Zatiaľ čo najbližší víkend by sa mal niesť v rovnako príjemnej atmosfére ako doteraz, už od pondelka treba rátať so snehovou nádielkou. Mala by k nám doraziť tlaková níž prichádzajúca z Ruska, ktorá so sebou prinesie chladné počasie a teploty sa začnú veľmi rýchlo prepadávať. Snehu sa nedočkajú len ľudia žijúci vo vysokých polohách, ale aj obyvatelia miest a obcí z nižších polôh.

Odporúčané
Neďaleko Slovenska vystúpi Travis Scott či Nicki Minaj. Na ktoré koncerty a festivaly sa oplatí ísť toto leto? (PREHĽAD) Neďaleko Slovenska vystúpi Travis Scott či Nicki Minaj. Na ktoré koncerty a festivaly sa oplatí ísť toto leto? (PREHĽAD) 16. apríla 2024, 12:30

Snehové prehánky by sa mali sústrediť prevažne na severe a východe, kde treba rátať s niekoľkými centimetrami snehu, pretože budú trvať od pondelka minimálne do stredy.

Slovensko by malo už o pár dní konečne zasnežiť. Snehová nádielka zastihne východ aj západ
Zdroj: TASR - František Iván

Nezabudnú na nás ani tradičné zimné mrazy, takže ak si doteraz pobehoval po uliciach v tenkej vetrovke, nočné teploty dosahujúce -10 stupňov Celzia ťa rýchlo presvedčia, aby si sa prezliekol do teplejšieho oblečenia.

Po prvých troch dňoch budúceho týždňa, keď sneh južné a západné oblasti krajiny výraznejšie nezasiahne, by sa mali Bratislavčania pripraviť na prvú menšiu snehovú nádielku. Tlakovú níž z Ruska vo štvrtok nahradí tlaková níž z Balkánu a zasiahne regióny južného Slovenska.

Už o necelý týždeň by preto Bratislava mohla zažiť prvý sneh prichádzajúcej zimy, čo bude opäť zaujímavé sledovať, pretože doprava v našom hlavnom meste si so snehom veľmi netyká. Netreba sa zbytočne tešiť, že nás hneď o týždeň čaká snehová nádielka ako z rozprávky, ale prvé hanblivé vločky určite prídu.

Domov
Zdieľať
Diskusia