Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. novembra 2018, 14:12
Čas čítania 0:00
Daniel Mikolášik

Počas novembra nás čaká úchvatné nebeské divadlo. Okrem meteorického roju zažiari aj Bobrí mesiac

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Predposledný mesiac v roku prinesie roj Leonidov, Severných Tauridov či oranžový spln mesiaca.

Každoročne sa počas novembra na nočnej oblohe striedajú nádherné nebeské úkazy a inak tomu nebude ani tento rok. Kedysi sa tieto javy objavovali omnoho častejšie, no v súčasnosti je málo pravdepodobné ich vidieť na bežnej báze, za čo môže najmä svetelný smog miest.

Predposledný mesiac v roku však tentokrát prináša hneď tri úchvatné nebeské divadlá. Čakajú nás rôzne meteorické roje v podobe Severných Tauridov či Leonidov a navyše sa bude dať pozorovať aj unikátny spln mesiaca. Ak tieto astronomické udalosti nechceš zmeškať, nezabudni si do kalendára zaznačiť konkrétne dátumy, ku ktorým sa viažu.

Severné Tauridy: 12. november (dnes v noci)
Leonidy: 17. november
Bobrí mesiac: 23. november

Severné Tauridy

Ako väčšina meteorických rojov, aj tieto majú svoj pôvod v kométe. Severné Tauridy, rovnako ako aj Južné, sú v podstate úlomky kométy Encke, ktorá spôsobila známu Tunguskú katastrofu v roku 1908. Tá obehne okolo Slnka len raz za tri a štvrť roka a je zostatkom väčšieho astronomického objektu, ktorý zanikol pred približne 30-tisíc rokmi.

Tieto hviezdy padajú už od 19. októbra až do 10. decembra, pričom najlepšie ich má byť vidno práve dnes v noci. Podľa všetkého by sa mal úkaz na oblohe odohrávať až sedem hodín. Pomenovanie dostal po súhvezdí Býka.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa nis (@nis182),

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa JazmineStarr♊ (@gemini_tarot),

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa がど (@gado2011z),

Leonidy

Pravdepodobne najočakávanejším novembrovým nebeským divadlom je meteorický roj Leonidy. Svoje maximum dosiahnu práve v sobotu 17. novembra a najviditeľnejšie budú po polnoci. Tento roj je pozostatkom z kométy 55P/Tempel-Tuttle, ktorá bola objavená v roku 1865.

Ak by si ich chcel vidieť, mal by si sa pozerať na súhvezdie Leva, odkiaľ pochádza jeho radiant, a teda miesto, kde meteory zdanlivo vychádzajú. Priemerná rýchlosť roja je asi 71 kilometrov za sekundu, preto nechávajú na oblohe jasné stopy.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Vitamin See (@yidography),

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa aj (@darkskyph),

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Jonathan Warner (@warnervision.tv),

Bobrí mesiac

Konkrétne osem dní pred koncom novembra ťa čaká ešte jeden zaujímavý jav, a to unikátny spln Mesiaca. V piatok 23. novembra by si mal na nočnej oblohe vidieť naozaj špecifický Mesiac zafarbený do oranžova, ktorý získal prívlastok Bobrí.

Ak sa pýtaš prečo práve tento názov, tak to bude tým, že v Spojených štátoch sú v tomto čase bobry najaktívnejšie a v minulosti sa práve koncom novembra lovili. Indiáni však mesiac nazvali mesiacom mrazu, keďže počas jeho žiarenia začína padať prvý sneh.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Vanessa M. (@vanessa_monzali),

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Cole Ippoliti (@colecoldwater),

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa @m.saleitao,

Domov
Zdieľať
Diskusia