Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. novembra 2018, 14:20
Čas čítania 0:00
Dušan Šutarík

Režiséri Čarodejnice a Prekliateho dedičstva pre nás na rok 2019 chystajú ďalšie temné horory. O čom budú?

FILMY A SERIÁLY MIDSOMMAR ROBERT EGGERS THE LIGHTHOUSE
Uložiť Uložené

Robert Eggers a Ari Aster už pilne pracujú na svojich ďalších projektoch. A zatiaľ vyzerajú mimoriadne lákavo.

Sme mimoriadne radi, že sa aj do našich kín čoraz častejšie dostávajú kvalitné hororové diela. Tento žáner vôbec v posledných rokoch zažíva veľkú renesanciu. Najlepšie je, že okrem tradičných mainstreamových hororov založených na ľakačkách, sa konečne začínajú tvoriť aj ambicióznejšie diela.

Medzi tie náročnejšie festivalové kúsky patrí jednoznačne Čarodejnica (naša recenzia tu), ktorú režíroval Robert Eggers, ako aj Prekliate dedičstvo (naša recenzia tu), pod ktorým je podpísaný Ari Aster.

Obe snímky nám doručilo pozoruhodné štúdio A24, kritici ich prijali s veľkou slávou a išlo aj o finančné úspechy. Divácke reakcie však boli zmiešané a rozpačité. Niet divu. Tí, ktorí očakávali lacné ľakačky a prvoplánovú zábavu, museli byť nutne sklamaní.

Režiséri Čarodejnice a Prekliateho dedičstva pre nás na rok 2019 chystajú ďalšie temné horory. O čom budú?
Zdroj: A24

Čarodejnica aj Prekliate dedičstvo stavili na postupne budovanú atmosféru, psychologickú prekreslenosť postáv, premyslenosť a myšlienkovú podnetnosť. Na Filmkulte považujeme tieto snímky za najlepšie horory posledných rokov a rozhodne nie sme sami.

Iste, masy ich nedocenili, ale to nás nemusí príliš trápiť. Dôležité bude, aby Eggers aj Aster ostali verní svojmu jedinečnému štýlu a doručili nám ďalšie skvelé filmy.

Pokiaľ patríte k tým ľuďom, ktorí Čarodejnicu a Prekliate dedičstvo milujú, iste vás poteší, že ich tvorcovia rozhodne nemárnia čas. Ich nové projekty nám opäť doručí štúdio A24. O čom ale budú?

Meno Roberta Eggersa sa síce spočiatku skloňovalo s remakom kultovej klasiky Nosferatu z roku 1922, ale prednosť napokon dostal jeho originálny projekt The Lighthouse.

Pôjde o čierno-biely dark fantasy horor a momentálne sa nachádza v post-produkcii. Vieme, že hlavné úlohy si zahrali Willem Dafoe a Robert Pattinson, avšak o príbehu samotnom je toho známe málo.

Režiséri Čarodejnice a Prekliateho dedičstva pre nás na rok 2019 chystajú ďalšie temné horory. O čom budú?
Zdroj: A24

Hlavnou postavou bude starnúci strážca majáku menom Old (Dafoe), ktorý žije v Novom Škótsku v roku 1890. Príbeh by mal byť tiež opradený mnohými moreplaveckými mýtmi. Robert Pattinson sa v nedávnom rozhovore zveril, že nakrúcanie bolo naozaj fyzicky náročné a hercovi dokonca takmer povolili nervy.

„Bol som zatiaľ najbližšie k tomu, aby som režisérovi jednu vrazil,“ prezradil herec. „Hoci Roberta Eggersa mám veľmi rád, tak nastala situácia, kedy som musel scénu prechádzania sa po pláži opakovať rovno päťkrát. (...) Bolo to ako nejaká forma mučenia. Rozhodne to na pľaci vytvorilo zaujímavú energiu.“

Willem Dafoe súhlasil a dodal, že podmienky nakrúcania boli tak náročné, že on a Pattinson mimo natáčania takmer vôbec nekomunikovali. Robert Eggers si opäť napísal scenár (za pomoci svojho brata Maxa Eggersa) a jeho snímka si svoju premiéru odbije v priebehu roka 2019. Na presný dátum si však ešte budeme musieť počkať.

Jej námet nám však aj z toho mála znie sakramentsky zaujímavo a Robertovi Eggersovi plne dôverujeme. Dodajme ešte, že film sa nakrúcal na 35 milimetrový filmový pás, čo je v dnešnej dobe celkom rarita. Tento formát už väčšinou vytlačili digitálne technológie.

V čase, keď si Prekliate dedičstvo odbilo svoju premiéru, už Ari Aster nakrúcal svoj ďalší horor. Jeho názov znie Midsommar a momentálne sa (rovnako ako The Lighthouse) nachádza vo fáze post-produkcie.

Príbeh sa bude točiť okolo mladého páru, ktorý navštívi priateľov v izolovanej dedinke vo Švédsku. Miestni obyvatelia sa pripravujú na každoročný letný festival, ale ich tradície sa mladým zaľúbencom zdajú veľmi podozrivé. Hlavný hrdina si v sebe navyše nesie traumu z nedávnej smrti rodičov, a situácia sa veľmi rýchlo začne zlovestne meniť.

Režiséri Čarodejnice a Prekliateho dedičstva pre nás na rok 2019 chystajú ďalšie temné horory. O čom budú?
Zdroj: A24

K slovu by sa napokon mali dostať aj šialení sektári a pohanské rituály, pričom tvorcovia budú vychádzať zo škandinávskych mýtov a legiend. Scenár si opäť napísal samotný Ari Aster a v hlavných úlohách uvidíme Jacka Reynora, Florence Pugh, Willa Poultera a Williama Jackson Harpera.

Samotný režisér svoju novinku popisuje ako vzťahovú drámu, ktorá sa zmení na horor. Podobne sa vyjadroval aj o Prekliatom dedičstve, ktoré bolo rodinnou drámou o tragédii a zármutku a napokon sa stočilo do hororovej nočnej mory.

Aby sa ušetrili náklady, filmári nenatáčali priamo vo Švédsku, ale v susednom Maďarsku. Americkú premiéru si Midsommar odbije 9. augusta (srpen) 2019. Sme rozhodne radi, že Aster si ako svoj nový projekt opäť zvolil horor.

Režiséri Čarodejnice a Prekliateho dedičstva pre nás na rok 2019 chystajú ďalšie temné horory. O čom budú?
Zdroj: A24

Jeho Prekliate dedičstvo viacerí v redakcii považujeme za majstrovské dielo a sme veľmi zvedaví, ako sa mu bude dariť v druhom celovečeráku. Pokiaľ sa mu podarí podobný zásah, akým bol jeho debut, máme sa rozhodne na čo tešiť.

Od Roberta Eggersa aj Ariho Astera ešte v budúcnosti čakáme veľké veci, takže pevne veríme, že druhé filmy potvrdia ich talent. Za všetko ale snáď hovorí to, že sa na oba filmy tešíme už teraz, hoci sme ešte nevideli ani jeden obrázok či trailer. 

O The Lighthouse aj Midsommar ťa samozrejme budeme na Filmkulte priebežne informovať. Ostáva nám už len dúfať, že obe snímky uvidíme aj v tunajších kinách. Na ktorú z nich sa tešíš najviac? Určite zahlasuj v našej ankete.

Anketa:
Na ktorý z týchto hororov sa tešíš viac?
The Lighthouse
Midsommar
The Lighthouse
54 %
Midsommar
46 %
Domov
Zdieľať
Diskusia