Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. novembra 2018, 21:28
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Strašidelne vyzerajúceho pavúkovca s telom pripomínajúcim psa z Harryho Pottera by si naživo zrejme stretnúť nechcel

ZAUJÍMAVOSTI PES TVÁR
Uložiť Uložené

Živočích pritom nie je pre človeka vôbec nebezpečný.

Človek by si mohol myslieť, že nasledujúce fotografie zachytávajú nezvyčajného pavúka. Nejde však o pavúka, ale živočícha z triedy pavúkovcov, ktorého napokon biológovia klasifikujú ako kosca.

Znie to síce komplikovane, ale kosce nepatria medzi nebezpečné jedince. Množstvo druhov žije aj na území Slovenska a pravdepodobne si už v živote narazil na desiatky z nich a mal si pocit, že máš v byte pavúka.

Bunny Harvestman, Metagryne bicolumnata, Opiliones

Výrazne sfarbený exemplár z dažďového pralesa v ďalekom Ekvádore však je od slovenských koscov poriadne vzdialený. Aj keď živočícha odfotil výskumník Andreas Kay už v lete minulého roku, až teraz ho vo veľkom začali ľudia zdieľať na sociálnych sieťach. Lavínu pozornosti spustil spisovateľ Feris Jabr, ktorý fotku pridal na Twitter, a ľudia hneď polemizovali o tom, či náhodou nejde o fotomontáž.

Ako by mohol potvrdiť samotný autor fotky Kay, nejde o žiadnu fotomontáž. Živočích sa v angličtine nazýva Bunny Harvestman, po latinsky metagryne bicolumnata, a vyznačuje sa najmä tmavým telom, z ktorého vyrastajú dva rohy.

Odporúčané
Štyri týždne som skúšal žuvaciu pomôcku na rast čeľuste: Dá sa naozaj oklamať genetika a cvičením dosiahnuť rysy tváre sexidola? Štyri týždne som skúšal žuvaciu pomôcku na rast čeľuste: Dá sa naozaj oklamať genetika a cvičením dosiahnuť rysy tváre sexidola? 30. mája 2023, 12:30

Vďaka svojmu výzoru získal aj pomenovanie Bunny Harvestman, pretože rohy pripomínajú zajačie uši, alebo ak patríš medzi fanúšikov Harryho Pottera, tak skôr hlavu obrovského psa s názvom The Grim. Vo filmoch psa spomínajú ako prízrak, po ktorého zahliadnutí zvyknú ľudia zomierať, a fanúšikovia obľubujúci známeho čarodejníka hneď fotky dvoch zvierat začali prirovnávať.

Pri pavúkovcovi sa však o svoje zdravie obávať nemusíš. V tele nemá žiadne látky schopné ohroziť náš organizmus, alebo len podráždiť našu pokožku, takže by ti mohol nahnať strach výlučne z dôvodu, že trpíš arachnofóbiou.

Na fotkách síce vyzerá rozmerne, pritom v skutočnosti dorastá približne do veľkosti palca na ruke. Vedci zatiaľ neprišli ani na to, prečo mu narástlo nezvyčajné telo, ale hypotézy hovoria o tom, že mu ho mohla zariadiť evolúcia, aby pred predátormi vyzeral väčší.

Bunny Harvestman, Metagryne bicolumnata, Opiliones

Bunny Harvestman, Metagryne bicolumnata, Opiliones

Bunny Harvestman, Metagryne bicolumnata, Opiliones

Podoba so psom z Harryho Pottera nie je úplne vzdialená

Strašidelne vyzerajúceho pavúkovca s telom pripomínajúcim psa z Harryho Pottera by si naživo zrejme stretnúť nechcel
Zdroj: Andreas Kay/CC/Warner Bros

Domov
Zdieľať
Diskusia