Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. novembra 2018, 15:37
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

Pri PET fľaši záloha 12 centov, pri plechovke zase 10 centov. Do obchodov budeme motivovaní vracať obaly

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Vstupné náklady na zavedenie zálohovania sa majú pohybovať okolo sumy 80 miliónov €.

„Zavedenie zálohovania má svoje plusy aj mínusy. Mínusy sú vyčísliteľné. Naopak, plusy pre životné prostredie a pre náš každodenný život sú nevyčísliteľnej hodnoty. Práve preto sme sa rozhodli zálohovanie na Slovensku zaviesť,“ prehlásil na dnešnej tlačovej konferencii minister životného prostredia László Sólymos.

Doposiaľ sa na Slovensku separovaným zberom dosahovala návratnosť okolo 60 %, no zavedenie zálohovania by malo podľa envirorezortu zvýšiť návratnosť na približne 90 %. Vzhľadom na to, že za jeden rok prejde rukami Slovákov zhruba 1 miliarda PET fliaš a 345 miliónov plechoviek, v konečnom dôsledku by išlo o nezanedbateľný rozdiel.

„Tento rozdiel z vyzbieraných fliaš by napríklad bratislavské Námestie slobody naplnil do výšky 22 metrov,“  uviedol minister Sólymos. Podľa analýzy ministerstva je suma zálohovanej PET fľaše predbežne určená na 12 centov a suma za plechovku 10 centov.

Podľa jeho slov by sme v rámci strednej Európy boli prvou krajinou, ktorá by zaviedla zálohovanie PET fliaš. To by malo Slovensko pri počiatočných nákladoch vyjsť na 80 miliónov €. V rámci Európy týmto systémom funguje 10 krajín (8 v rámci EÚ) – a to konkrétne Fínsko, Švédsko, Nórsko, Nemecko, Dánsko, Estónsko, Litva, Holandsko, Island a Chorvátsko.

Domov
Zdieľať
Diskusia