Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. novembra 2018, 16:04
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Skoré vianočné zdobenie robí ľudí šťastnejšími, zhodujú sa odborníci

ZAUJÍMAVOSTI VIANOCE
Uložiť Uložené

Hranie sa s reťazami či svetielkami nás vracia do detstva a pripomína blízke osoby.

Možno aj ty si jedným z mnohých ľudí, ktorých poriadne hnevajú predčasne vyvesené vianočné ozdoby. Niektorí milovníci Vianoc sú schopní s reťazami na dome či balkóne začať už v októbri a svoje si odnesú aj vianočné stromčeky, ktoré sa v tej dobe predávajú len naozaj zriedkavo.

Skoré začínanie s oslavou Vianoc však môže v mnohých prípadoch skrývať zaujímavý psychologický fenomén. Ako pre VT prezradil Steve McKeown, predčasné vešanie vianočných ozdôb má svoje vysvetlenie. Samozrejme, mnoho ľudí sa na to len rado pozerá, no podľa experta existujú reálne symptomické dôvody. A tým hlavným je nostalgia.

Vo svete plnom stresu a úzkosti si ľudia radi pripomínajú veci, ktoré ich robia šťastnými. A vianočné dekorácie tieto silné pocity vzbudzujú, dokonca pripomínajú detstvo. Ide o akúsi psychologickú kotvu alebo chodníček k starým prežitým momentom a emóciám plných vzrušenia.

Skoré vianočné zdobenie robí ľudí šťastnejšími, zhodujú sa odborníci
Zdroj: pixabay.com

Vo väčšine ľudí tak vešanie vianočných ozdôb vyvoláva šťastné emócie a v danom období sa následne cítia lepšie. „Mnoho ľudí sa cez vianočné ozdoby vracia do detstva, ale niekedy môže ísť aj o trpkú spomienku. Možno Vianoce slúžia ako pripomienka na chvíle, keď ešte žila milovaná osoba. Alebo nás vracajú do detstva, keď sme všetci čakali na Ježiška a darčeky.“  Svet bol vtedy omnoho jednoduchší.

Odporúčané
KVÍZ: V ktorej krajine hádžu na Vianoce jedlo o stenu a kde majú na štedrovečernom stole KFC? KVÍZ: V ktorej krajine hádžu na Vianoce jedlo o stenu a kde majú na štedrovečernom stole KFC? 26. decembra 2023, 12:00

V prípade, že niekto už v minulosti stratil blízkeho, Vianoce slúžia aj ako prostriedok na spomínanie a včasné zdobenie dotyčného človeka s mŕtvym väčšmi spojí.

Domov
Zdieľať
Diskusia