Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. novembra 2018, 17:21
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Bitka či facka robí z detí agresívnejších ľudí, ktorí častejšie trpia psychickými chorobami

ZAUJÍMAVOSTI BITKA DETI
Uložiť Uložené

Americká asociácia pediatrov aktualizovala svoje odporúčania.

Malé deti sa vždy nesprávajú tak, ako by od nich rodičia vyžadovali. Doteraz sa na verejnosti mnohokrát preberala téma fyzických trestov, ktoré podľa ľudí pri vychovávaní detí pomáhajú.

Americká organizácia združujúca detských lekárov American Academy of Pediatrics však v uplynulých dňoch aktualizovala svoje odporúčania, kde zaujala silnejší postoj proti používaniu fyzických trestov. Po analýze rozsiahleho množstva dát znie záver jasne.

Pediatri skonštatovali, že deti zažívajúce fyzické tresty neprestávajú byť neposlušné, ale práve naopak. Výsledky poukazujú na to, že tieto deti budú v budúcnosti vzdorovitejšie a agresívnejšie.

Bitka či facka robí z detí agresívnejších ľudí, ktorí častejšie trpia psychickými chorobami
Zdroj: Flickr

Ako hovorí lekár Robert Sege z bostonského Tufts Medical Center, fyzické tresty nemajú žiadny pozitívny účinok. Oveľa lepšie pri deťoch fungujú techniky pozitívneho vzorov, kedy môžu dlhý čas pozorovať ideálne správanie, ktoré potom aplikujú vo vlastnom živote.

Negatívny vplyv pri výchove však nemajú len fyzické tresty. Americkí pediatri upozorňujú, že deťom neprospievajú ani verbálne útoky, ktoré by deti mohli uviesť do zahanbenia. Problém nastáva v momente, keď deti síce na fyzický alebo psychický na prvých pár minút zareagujú, ale onedlho sa už správajú rovnako ako predtým.

Odporúčané
 Svetielko nádeje zlepšuje život detským onkologickým pacientom. Takto im môžeš pomôcť aj ty Svetielko nádeje zlepšuje život detským onkologickým pacientom. Takto im môžeš pomôcť aj ty 21. marca 2024, 9:00

Vo svojich nových odporúčania prízvukujú, že zákazy fungujú lepšie a dokážu deti prinútiť zamyslieť sa nad tým, čo urobili zle. Znie to síce ako samozrejmá vec, ale prieskumy v minulosti preukázali, že väčšina rodičov považuje za efektívnejšie fyzické násilie.

Svedčí o tom výsledok prieskumu z roku 2004, keď skoro dve tretiny opýtaných rodičov povedali, že vo výchove používajú jednu z foriem fyzického násilia. V roku 2013 zase dotazník spoločnosti Harris Interactive zistil, že 70 percent rodičov súhlasilo s vetou o tom, ako je dobrá bitka občas pre dieťa prospešná.

Fyzické či verbálne útoky rodičov pritom nemali takmer žiadny efekt, pretože pri 73 percentách detí sa ratolesti začali správať ako pred potrestaním už do 10 minút. Deti zažívajúce fyzické násilie opakovane preukazujú zvýšenú mieru agresivity doma aj v škole, ale vytvára sa pri nich vyššia pravdepodobnosť vzniku psychických chorôb.

Detskí lekári preto odporúčajú zamerať sa na efektívnejšie formy trestania. Odobratie možnosti hrania sa s kamarátmi či športovania vie na deti zapôsobiť, aby začali svoje správanie regulovať, pretože potrebujú získať privilégiá naspäť. Do pamäti sa im ľahšie vryjú pozitívne vnemy, ktorými boli motivované, namiesto bitiek či faciek.

Domov
Zdieľať
Diskusia