Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. novembra 2018, 1:09
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Taliansky politik by chcel deťom zakázať počítačové hry. Údajne kvôli nim nevedia čítať, argumentovať a zostávajú pasívne

TECH HRY
Uložiť Uložené

Carlo Calenda bol dokonca ministrom v talianskej vláde.

Kedysi ľudia vo veľkom kritizovali hranie počítačových hier, pretože sa báli, aký vplyv budú mať na vývoj detí. Postupom rokov boli uskutočnené viaceré štúdie, z ktorých sme sa mohli dozvedieť, že deti po dohraní konkrétnych hier zostávajú nervóznejšie, vystresovanejšie či dokonca agresívnejšie, avšak nikto nemôže spochybniť, že s vývojom zároveň pomáhajú.

Rodičia sa pred rokmi báli, že ak budú deti hrať vojnové a akčné hry, začnú svoju agresivitu inšpirovanú virtuálnou realitou prejavovať navonok, lenže vo väčšine prípadov to nie je pravda. Napriek tomu dnes existujú ľudia, ktorí by chceli zájsť do extrémov a počítačové hry zakázať úplne.

Ak chce počítačové hry zakázať náhodný muž či žena, zrejme si veľká časť z nás len povzdychne a pokračuje vo svojom živote, lenže najnovšie sa do tejto skupiny pridal taliansky politik Carlo Calenda.

Momentálne síce nepôsobí v talianskej vláde, ale nedávno zastával pozíciu ministra pre ekonomický rozvoj, takže nejde o človeka bez všeobecného rozhľadu. Calenda oslávil 45 rokov, a preto nie je vo veku, kedy zvyčajne ľudia zastávajú voči hrám podobne radikálny postoj.

Taliansky politik by chcel deťom zakázať počítačové hry. Údajne kvôli nim nevedia čítať, argumentovať a zostávajú pasívne
Zdroj: Flickr/kjarrett

Na Twitteri zverejnil sériu príspevkov o tom, ako je našou základnou povinnosťou postarať sa o svoje deti. Mali by sa zlepšovať v čítaní, učiť jazyky, venovať sa športom a len tak sa hrať. Vraj je potrebné deti zachrániť pred hraním hier, ktoré ratolesti dostávajú do kultúrnej a existenčnej izolácie.

Odporúčané
Vedel si, že na Netflixe môžeš hrať špičkové hry zdarma? Návod, ako na to, a výber 10 najlepších, pri ktorých ušetríš stovky eur Vedel si, že na Netflixe môžeš hrať špičkové hry zdarma? Návod, ako na to, a výber 10 najlepších, pri ktorých ušetríš stovky eur 23. apríla 2024, 14:30

Zákaz počítačových hier je podľa Calendu kľúčom k obnove demokracie. On sám považuje hry za príčiny toho, že deti dnes nevedia čítať, hrať sa a argumentovať.

Ako problém vníma najmä pasivitu pri hraní, pretože na rozdiel od čítania a bežného hrania s hračkami deti nie sú aktívne, ale iba pasívne reagujú. Hry vraj posúvajú detskú mozgovú aktivitu na najvyššiu rýchlosť, kvôli ktorej potom ostatné činnosti považujú za pomalé a nudné.

Nevedno, odkiaľ získal Carlo Calenda všetky vyššie spomenuté informácie, avšak zrejme problém nedefinoval ani nevyriešil.

Talianski hovoriaci užívatelia Twitteru mu samozrejme v komentároch pod príspevkom dali najavo, čo si o podobných výmysloch myslia, ale ak raz zhromaždí dostatok dôkazov o tom, že hry deťom výrazne škodia, možno zákaz ľudia budú akceptovať.

Domov
Zdieľať
Diskusia