Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. novembra 2018, 18:17
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

Európsky parlament vyzýva na zrušenie neonacistických hnutí. Obáva sa rastúcej podpory a žiada ich rozpustenie

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Vlády jednotlivých štátov sú podľa rezolúcie Európskeho parlamentu častokrát nečinné.

Európsky parlament v nedávnej dobe prijal uznesenie (celého jeho znenie si môžete prečítať na tomto odkaze), ktorým reaguje na rastúcu silu hnutí hlásajúcich rasovú neznášanlivosť

Podľa Európskeho parlamentu by mal byť postoj voči neofašistickým a neonacistickým skupinám tvrdší a razantnejší, pretože podpora názorov blízkych týmto hnutiam je čoraz bežnejšia.

V rezolúcii sa mimo iného spomína nórsky extrémista Anders Breivik, vražda britskej poslankyne Jo Cox a mnohé ďalšie udalosti spájané s extrémizmom po celej Európe. Ako napísal portál Euractiv, rezolúciu svojimi hlasmi podporilo 355 poslancov, 35 sa zdržalo a 90 bolo proti.

Európsky parlament vyzýva na zrušenie neonacistických hnutí. Obáva sa rastúcej podpory a žiada ich rozpustenie
Zdroj: AP Photo/Frank Augstein

Parlament týmto vyzýva vlády jednotlivých štátov o zásahy proti skupinám vyznávajúcim neofašistické a neonacistické ideológie. Tie by mali byť podľa uznesenia rozpustené. V negatívnom smere rezolúcia taktiež spomína internet, ktorý sa bohužiaľ čoraz častejšie stáva nástrojom na šírenie nenávisti.

Výkričník sa dáva aj pred francúzsku extrémistickú skupinu Génération Identitaire. Skupina má byť osobne zodpovedná za viacero nedávnych útokov na migrantov. Aj v tomto smere sa totiž nanešťastie prejavuje nečinnosť štátnych orgánov voči skupinám šíriacim nenávisť, ktorú v prípade Francúzska ukážkovo predstavuje práve Génération Identitaire.

Domov
Zdieľať
Diskusia