Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. novembra 2018, 10:40
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

Gangster, ktorý takmer zabil nacistu Göringa, mal blízky vzťah s Frankom Sinatrom a mafiu priviedol do Las Vegas

ZAUJÍMAVOSTI LAS VEGAS
Uložiť Uložené

Benjamin Siegel stihol za svoj relatívne krátky život mnohé.

Rodený židovský Rakúšan, ktorého však ľudia poznali predovšetkým ako obávaného amerického gangstra, doplatil na svoje chyby vraždou. Podobných osudov by sme medzi mafiou mohli nájsť naozaj veľa, no Benjamin Siegel alias Bugsy bol čímsi výnimočný. Okrem toho, že pre mafiu spropagoval slávne Las Vegas, koluje o ňom aj jedna skvelá legenda.

V roku 1939 vycestoval do Talianska, kde sa diktátorovi Mussolinimu pokúšal predať výbušniny, ktoré mali byť účinnejšie než dynamit. Údajne sa ale neskôr stretol aj s vysokým predstaviteľom nacistického režimu.  Malo ísť o ríšskeho maršála Hermanna Göringa. Ich stretnutie však kvôli poznámkam voči Židom takmer skončilo streľbou.

Vraví sa, že po tom, čo Göring začal nahlas prejavovať svoje protižidovské názory, Bugsy jeho reči jednoducho nemohol vystáť a Göringa chcel na mieste zastreliť. Od tohto pre ľudstvo prospešného kroku ho však mala odhovoriť hostiteľka grófka Dorothy DiFrasso. Nebyť jej zásahu, Hitler by prišiel o hodnotného spojenca.

Benjamin Siegel osobne

Gangster, ktorý takmer zabil nacistu Göringa, mal blízky vzťah s Frankom Sinatrom a mafiu priviedol do Las Vegas
Zdroj: flickr.com

 

Šialený „Bugsy“ a vznik jeho prezývky

Síce mal mladý Benjamin Siegel rakúsky pôvod, narodil sa už priamo do sveta rozkvitajúcej Ameriky 20. storočia. Vyrastal v meste, ktoré podľa hviezdneho speváka Franka Sinatru spojovaného s mafiou jednoducho nikdy nespí. New York nepoznal spánok, no za to bol v určitých častiach liahňou nebezpečného zločinu.

Odporúčané
Obeti preťal semenníky a zverákom vytlačil oko z očnej jamky. Gangster z Chicaga nepoznal zábrany Obeti preťal semenníky a zverákom vytlačil oko z očnej jamky. Gangster z Chicaga nepoznal zábrany 10. septembra 2019, 12:26

Netrvalo to príliš dlho a Siegel sa vo svete nebezpečnej ulice naučil chodiť viac než zdatne. Benjamin nepatril medzi hlúpych zločincov, ale vynikal najmä svojou temperamentnou a miestami mimoriadne agresívnou povahou.

Priatelia o ňom odjakživa vraveli, že je šialený ako ploštica – „crazy as bedbug“. Práve z tejto frázy neskôr vznikla jeho prezývka Bugsy, ktorú údajne nemal vôbec v obľube. A je zrejmé, že len málokto mu s ňou dokázal mávať pred tvárou. Priatelia ho však vždy volali Ben.

V gangsterských začiatkoch sa spojil s ďalším židovským zločincom menom Meyer Lansky. Z Lanskyho sa v neskoršom období stal jeden z najvýznamnejších členov amerického podsvetia, ktorý spolupracoval aj s veľkým Luckym Lucianom.

Na rozdiel od Luciana a Bugsyho sa však dožil úctyhodných 80 rokov, čo je pri kariére mafiána skutočnou raritou. Oproti jeho niekdajšiemu priateľovi Bugsymu pobudol Lansky na Zemi takmer dvakrát dlhšie. K jeho smrti sa však dostaneme až neskôr.

Lucianov nebezpečný výraz

Gangster, ktorý takmer zabil nacistu Göringa, mal blízky vzťah s Frankom Sinatrom a mafiu priviedol do Las Vegas
Zdroj: wikimedia.org

 

Od zelenáča po majiteľa luxusného apartmánu

Lansky a Siegel sa v mladosti spočiatku sústreďovali na menšie krádeže aut a vydieranie (alebo teda „vypaľovanie“) obchodníkov a ako mnohí ďalší zločinci sa vytiahli v období americkej prohibície.

Odporúčané
Slovenskí zaľúbenci sa zosobášili na svadbe v Las Vegas. Vymetali nočné kluby a vyhodili ich aj z národného parku Slovenskí zaľúbenci sa zosobášili na svadbe v Las Vegas. Vymetali nočné kluby a vyhodili ich aj z národného parku 18. marca 2019, 16:54

V rovnakom čase spojili svoje sily s obávaným Luckym Lucianom. Na to, aby sa stal Luciano veľkým šéfom, ale potreboval odstrániť svojho konkurenta Salvatoreho Maranzanu. Na jeho vraždu si Luciano najal štyroch vrahov, medzi ktorých údajne patril aj Bugsy Siegel.

S pribúdajúcimi financiami na svojom konte si mohol Bugsy dovoliť kúpiť drahé obleky a taktiež apartmán v preslávenom hoteli na Manhattane Waldorf Astoria. Spolu s peniazmi sa ale u neho zvyšoval aj počet zabitých konkurenčných gangstrov. 

Siegel sa kvôli odvete musel dostať z mesta, a preto odcestoval do Kalifornie, kde taktiež dostal za úlohu rozšíriť vplyv Lucianovej rodiny. Písal sa rok 1937 a Bugsy začal získavať cenné kontakty vo filmovom biznise. V tomto období sa spriatelil aj so slávnym Frankom Sinatrom a jeho známi tvrdili, že začal tajne túžiť po kariére herca.

Frank Sinatra

Gangster, ktorý takmer zabil nacistu Göringa, mal blízky vzťah s Frankom Sinatrom a mafiu priviedol do Las Vegas
Zdroj: wikimedia.org

 

Stavba kasína a problémy s financiami

Koncom 20. rokov 20. storočia sa oženil so svojou partnerkou Esther Krakow, s ktorou neskôr splodil dve dcéry. Ich vzťah ale skončil kvôli neskoršiemu Bugsyho vyznávaniu polygamie, kedy neodmietol žiadnu peknú herečku.

V Kalifornii pôsobil niekoľko dlhých rokov, na čo sa presunul do mesta hazardu – Las Vegas. Hazard bol vo Vegas už nejakú dobu legalizovaný a Bugsy vycítil svoju podnikateľskú príležitosť. Jeho plány mu schválila mafiánska rodina, od ktorej si požičal 1,5 milióna $. Tie investoval do výstavby kasína Flamingo. Postupom času sa ale Bugsy dostal do dlhov.

Domov
Zdieľať
Diskusia