Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. októbra 2018, 12:01
Čas čítania 0:00
Sona O.

Slovensko sa o novom časovom pásme rozhodne podľa svojich susedov. Ponecháme si predsa len letný čas?

ZAUJÍMAVOSTI EURÓPSKA ÚNIA
Uložiť Uložené

Striedanie zimného a letného času by sa malo definitívne zrušiť 31. marca 2019. Ktorý z nich si ponecháme?

Na striedanie zimného a letného času sa väčšina ľudí sťažuje už dávno, no doteraz sme ho všetci brali ako nutné zlo, s ktorým sa skrátka musíme zmieriť. Našťastie Európska únia už podnikla prvé kroky k tomu, aby sme sa dvoch rôznych časov konečne zbavili. 

Prívrženci zastavenia striedania času by chceli, aby sa návrh schválil už do 31. marca 2019. Členské krajiny by sa dovtedy mali rozhodnúť, ktorý čas si chcú ponechať.

Nie všetci však vidia situáciu až tak ružovo a takéto závažné rozhodnutie by najradšej oddialili do roku 2021. Navrhuje to susedné Rakúsko, ktoré teraz hosťuje stretnutie Európskej únie v Grazi.

Slovensko sa o novom časovom pásme rozhodne podľa svojich susedov. Ponecháme si predsa len letný čas?
Zdroj: unsplash.com

Slovensko si zatiaľ podľa ministra práce Jána Richtera chce zachovať zimný čas, avšak svoje rozhodnutie prispôsobí susedným štátom. „Neviem si predstaviť, že pôjde vlak z Prahy do Budapešti a bude prechádzať dvomi časovými pásmami, povedal Richter na TA3.

Naši susedia sú ale v zachovaní času nejednotní. Česi by si najradšej ponechali letný čas, no výskumy, ktoré sa v krajine robili ešte stále nie sú úplne preukázateľné, keďže prebiehali iba online. Podľa prieskumu agentúry STEM/MARK je až 65 % za zrušenie striedania času. 

Odporúčané
KVÍZ: Dokázal by si žiť na vidieku?  KVÍZ: Dokázal by si žiť na vidieku? 19. februára 2023, 9:00

Aj väčšina Poliakov súhlasí so zachovaním letného času a zrušili by ten zimný.  Poľsko podporuje návrh Európskej komisie, aby sa prestali posúvať hodiny. Výsledky verejnej konzultácie ukázali, že 72 percent hlasujúcich z Poľska podporuje prechod na letný čas. Aký čas napokon Poľsko prijme, zostáva otvorené, odpísalo Denníku N poľské ministerstvo podnikania a technológií.

Najväčšmi sa zo stredoeurópskych krajín vymykajú Maďari. Tí by totiž striedanie času najradšej zachovali a považujú ho za prirodzené. Minister Gergely Gulyás chce nasledovať svoj sedliacky rozum, ktorý mu hovorí, že súčasné nastavenie je fajn. 

Rakúšania sa zatiaľ prikláňajú na stranu Čechov a Poliakov a najradšej by zachovali letný čas. Zároveň požadujú jednotnú časovú zónu v celej strednej Európe. Rovnako tak súhlasí aj Nemecko. 

Ak by sme sa teda ako krajina mali o časovom pásme rozhodovať na základe svojich susedov, najskôr by sme si ponechali letný čas. Nič však ešte nie je isté, dokonca ani to, či sa striedanie času skutočne zruší. 

Za zmenu musí najprv zahlasovať 16 z 28 členských štátov a reprezentovať ich musí viac ako 65 % obyvateľstva. 

Za ponechanie striedania času sa zatiaľ vyjadrili Grécko, Portugalsko a aj Británia, ktorá bude súčasťou Únie do marca budúceho roka.

Domov
Zdieľať
Diskusia