Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. októbra 2018, 14:00
Čas čítania 0:00
Vladimír Bilohuščin

Attila Végh či Ivan Buchinger. Toto sú osobnosti, ktoré formovali slovenskú MMA scénu

ŠPORT CONOR MCGREGOR
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Zmiešané bojové umenia neobišli ani slovenskú scénu, ktorá napreduje míľovými krokmi.

Ak sa povie meno Conor McGregor, azda sa nenájde športový fanúšik, ktorý by si ho nezaradil k najrýchlejšie rastúcemu športu sveta - MMA. Rovnako ako svetová scéna sa ale rozvíja aj tá slovenská a my si teraz predstavíme osobnosti, ktoré k tomu prispeli najväčšou mierou. 

Ilja Škondrič

Otec slovenského MMA. Takýto prívlastok si vyslúžil legendárny Ilja Škondrič, ktorého dnes fanúšikovia poznajú hlavne z televíznej šou Oktagon Výzva, kde vedie slovenský tím. Málokto už ale vie, že Ilja stál za zrodom domácej scény. 

Škondrič sa začal bojovým športom venovať na prelome milénia po tom, čo sa mu do rúk dostali videokazety so zápasmi UFC. Začiatky MMA mali charakter improvizovaných tréningov v pivniciach a voľných telocvičniach, kde sa spoločne s ďalšími nadšencami precvičovali techniky naučené z videokaziet a neskôr internetu.

Attila Végh či Ivan Buchinger. Toto sú osobnosti, ktoré formovali slovenskú MMA scénu
Zdroj: facebook.com

Neskôr začal Škondrič vyhľadávať zahraničných trénerov, ktorí jeho schopnosti zdokonalili natoľko, že sa odhodlal k najvýznamnejšiemu kroku. V roku 2003 spolu s Petrom Slukom vytvoril jeden zo základných pilierov slovenskej MMA scény - Octagon Fighting Academy.

Odporúčané
RECENZIA: McGregor Forever RECENZIA: McGregor Forever 22. mája 2023, 16:30

Počas bohatej kariéry prešla Škondričovými rukami kompletná slovenská špička so šampiónom Bellatoru Attilom Véghom počnúc až po vychádzajúce hviezdy ako Tomáš Deák končiac.

Slavomír Molnár

Jeden z najdôležitejších míľnikov slovenskej scény má na svojom konte Slavomír Molnár. Bol to totiž on, kto zaznamenal historicky prvý profesionálny MMA duel, ktorý bol zaregistrovaný vo svetovej databáze Sherdog.

Už od útleho veku Molnára bavili bojové športy. Najprv začal s džudom, neskôr okúsil thajský box. Keď sa potom jeho cesty skrížili s Iljom Škondričom, s ktorým sa podieľal na budovaní scény, netrvalo dlho a prišla príležitosť využiť svoje skúsenosti v ultimátnych zápasoch.

Attila Végh či Ivan Buchinger. Toto sú osobnosti, ktoré formovali slovenskú MMA scénu
Zdroj: Pavol Neruda

A že to bola poriadna skúška ohňom! Molnár sa totiž v jeden večer postavil rovno trom protivníkom. V máji roku 2003 sa tak napísali hneď prvé tri kapitoly slovenského MMA, všetky víťazné. Na svojej bohatej ceste sa Molnár stretol s veľkými osobnosťami svetového rozmeru. Spomenúť treba hlavne Francisa Carmonta a Melvina Manhoefa, ktorých mená rezonujú dodnes.

Attila Végh

Najcennejší titul slovenskej scény má na svojom páse Attila ´Pumukli´ Végh. Rodák z Gabčíkova začal už od detstva so zápasením, v ktorom ale rýchlo stratil konkurenciu, a tak presedlal na kempo karate. Tu sa mu taktiež nadmieru darilo, a tak hľadal Végh zasa o niečo väčšiu výzvu. Výborný v boji na zemi, výborný v boji v postoji. Voľba tak bola jasná!

Odporúčané
Uvidíme konečne odvetu zápasu storočia? Toto sa vo svete MMA môže udiať Uvidíme konečne odvetu zápasu storočia? Toto sa vo svete MMA môže udiať 8. januára 2022, 14:30

Attila začal svoju MMA kariéru neskutočnou šnúrou, keď z prvých 20 zápasov prehral iba dva. Razom sa začali hrnúť ponuky z kvalitných svetových líg, až prišla kľúčová pozvánka. O Végha prejavila záujem dvojka na svetovom trhu, organizácia Bellator. Už v úvodnom zápase ukázal Attila potenciál, a tak ho promotéri zaradili do pyramídy ôsmich zápasníkov, ktorej víťaz získal možnosť zabojovať o titul šampióna poloťažkej váhy.

Attila Végh či Ivan Buchinger. Toto sú osobnosti, ktoré formovali slovenskú MMA scénu
Zdroj: facebook.com

Végh postupne prešiel cez troch protivníkov a dokázal ovládnuť pyramídu v konkurencii svetovej úrovne. Od vytúženého opasku ho ale delil ešte jeden duel so šampiónom Christianom M´Pumbom. Po 5-kolovej bitke Attila zvládol aj poslednú prekážku a stal sa tak historicky najúspešnejším domácim bojovníkom.

Ivan Buchinger

Kto by to bol povedal, že práve Gabčíkovo stvorí nie jedného, ale hneď dvoch bojovníkov, ktorí formovali domácu scénu. Rovnako ako Végh aj Buchinger začal od detstva so zápasením, pri ktorom ale ostal, až kým neprišli prvé zápasy v MMA.

Buki do sveta najtvrdšieho športu planéty vpadol doslova strmhlav, keď v priebehu prvých dvoch rokov zaznamenal neskutočných 12 výhier v rade. Úspechy pokračovali aj naďalej, až prišlo angažmán v najlepšej lige Británie, Cage Warriors. Tu Ivan pokračoval v presvedčivých výkonoch, až kým nenarazil na vážnu prekážku. Áno, dámy a páni, Buchinger sa stretol v súboji o titul so slávnym Conorom McGregorom.

Attila Végh či Ivan Buchinger. Toto sú osobnosti, ktoré formovali slovenskú MMA scénu
Zdroj: facebook.com

Aj keď to pre nášho bojovníka nedopadlo najlepšie, práve tento duel vystrelil Conora do UFC, kde momentálne prepisuje štatistiky. Ivan sa ale nevzdal a po šnúre výhier dokázal získať opasok v pérovej váhe. Po tomto úspechu prišla ponuka z M-1 Global, ruskej ligy, ktorá momentálne patrí do top 5 svetových organizácií.

Odporúčané
Connor McGregor: zo špičkového športovca zloduch plný nechutných urážok a vyhrážok. Čo sa to stalo s MMA zápasníkom? Connor McGregor: zo špičkového športovca zloduch plný nechutných urážok a vyhrážok. Čo sa to stalo s MMA zápasníkom? 4. septembra 2021, 14:30

Ani Rusko neodolalo, keď zástupca MMA Spirit postupne porazil celú plejádu domácich bojovníkov a získal pre Slovensko ďalší prestížny titul. Momentálne je Ivan stále na európskej špici a súboje s esami ako McGregor, Beckan Taisumov či Steven Ray dokazujú, že absolútnym právom!

Pavol Neruda

Nie sú to ale iba samotní bojovníci, ktorí ovplyvnili scénu. Ako v každom športe, aj v MMA sa vyskytujú muži v pozadí. Jedným z nich je promotér a manažér Pavol Neruda, ktorý na Slovensko priniesol moderný pohľad na zmiešané bojové umenia a posunul ich do mainstreamu.

Rovnako ako v prípade Škondriča či Molnára, aj cesta Pavla Nerudu viedla cez tréningové centrum Octagon Fighting Academy, kde začínal ako manažér bojovníkov. Práve tu pochopil, že MMA sa dá robiť aj inou cestou, na akú sme boli zvyknutí.

Attila Végh či Ivan Buchinger. Toto sú osobnosti, ktoré formovali slovenskú MMA scénu
Zdroj: Pavol Neruda

Prvý prelom nastal vytvorením dokumentu MMA za oponou, ktorý zožal veľký úspech. Očami Roba Pukača a Rasťa Hanulaya totiž Neruda ukázal, že tento tvrdý šport nie je pre pouličných bitkárov, ale pre poctivých športovcov, ktorí kariére obetujú všetko.

Neruda ale cítil, že scéna môže rásť oveľa výraznejšie, a tak vsadil všetko na jednu kartu. Za cenu dlžôb vytvoril projekt, ktorý proti sebe postavil osem bojovníkov plniacich si sny. Divák mal pritom možnosť nahliadnuť ako do tréningového procesu, tak aj do súkromia a k jednotlivcom si tak vytvoril nielen športový, ale aj emocionálny vzťah. Oktagon Výzva tak naplno posunula MMA k najobľúbenejším športom na Slovensku.

Dávid Kedžuch

Zahanbiť sa ale nenechalo ani východné Slovensko. Práve tu, v historickom meste Levoča, totiž pôsobí bojovník, tréner a promotér v jednej osobe Dávid Kedžuch, ktorý sa môže popýšiť titulom najstaršej fungujúcej organizácie na Slovensku.

Odporúčané
Kto zvíťazí a vezme všetko? Nafúkaný agresor alebo pokorný srdciar? Kto zvíťazí a vezme všetko? Nafúkaný agresor alebo pokorný srdciar? 10. júla 2021, 14:35

Kedžuch sa dostal k usporadúvaniu podujatí cez skúsenosti z klietky, do ktorej po prvýkrát vstúpil už v roku 2007. Po rokoch strávených v kolotoči MMA ale nadobudol pocit, že Slovensku chýba podujatie, kde by sa mohli amatéri porovnávať v boji. Neexistovalo žiadne korektné dohadovanie zápasov a veľakrát sa stávalo, že sa veľmi skúsený bojovník stretol s neskúseným začiatočníkom.

Attila Végh či Ivan Buchinger. Toto sú osobnosti, ktoré formovali slovenskú MMA scénu
Zdroj: facebook.com

A tak sa 10. decembra roku 2011 začala písať história, keď svetlo sveta uzrelo prvé podujatie organizácie Pit Cage Fighting. To sa momentálne teší stále väčšej popularite, čo dokazujú aj čísla, keď v jari budúceho roku napíše PCF svoju jubilejnú dvadsiatu kapitolu.

Domov
Zdieľať
Diskusia