Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. októbra 2018, 22:11
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

3. séria Daredevila ponúka najlepšie súboje celého Netflixu, vynikajúce postavy a geniálne scény (Recenzia)

FILMY A SERIÁLY DAREDEVIL
Uložiť Uložené

Jeden z najlepších seriálov Netflixu si aj naďalej udržuje vysokú kvalitu.

Upozorňujeme, že recenzia obsahuje drobné spoilery týkajúce sa logiky súbojov.

2. séria odo mňa vyfasovala 10/10. Doteraz si myslím, že oprávnene. A aj napriek tomu že v istých aspektoch ju tá 3. prekonáva, každému bolo jasné, že 2. sériu ako takú sa už prekonať asi nikomu nepodarí. V podstate sa ale iba naťahujeme s číslami. Daredevil konzistentne doručuje vynikajúce série a všetky 3 stoja vysoko nad všetkými ostatnými z univerza Netflix-Marvel.

Chytá sa ešte Punisher, na ktorého druhú sériu sa nesmierne tešíme, no Daredevil je skutočný poklad a potvrdil to aj tentoraz. Matt Murdock sa prebúdza v kláštore, kam ho dostali po tom, čo mu na hlavu doslova padla celá budova. 

Postupne sa dáva dokopy, no niečo sa  v ňom za ten čas zlomí a on sa hnevá na Boha. Cítil, že bol povolaný, aby dával zlým ľuďom príučky a posielal ich za mreže. Boh mu tieto schopnosti zobral, no nechal ho žiť. S tým a mnohým ďalším sa Matthew nedokáže vyrovnať. Akosi rýchlo sa ale napríklad vyrovnal so smrťou Elektry. 

3. séria Daredevila ponúka najlepšie súboje celého Netflixu, vynikajúce postavy a geniálne scény (Recenzia)
Zdroj: Netflix

Chápem, že zomrela už druhýkrát, ale aby ženu, kvôli ktorej bol ochotný umrieť a vzdať sa svojho mesta, odbili v 10 sekundovom dialógu... no nič. A už keď spomíname tie negatíva, musíme sa venovať aj Frankovi Castleovi. Nikto ho v 3. sérii nečakal a skutočne nechýbal, keďže shorwunner Erik Oleson dokázal s postavami pracovať tak skvelo, že si vystačili aj sami, ale...

... sám Frank sľuboval Karen, že tam bude vždy, keď to bude potrebovať. Karen je v 3. sérii konštantne vystavovaná smrti, čo sme videli aj v traileri, no po Punisherovi ani stopy. Nejde tak ani o to, že ho chcem vidieť kvôli crossoveru, ako skôr o štiepenie charakterov jednotlivých postáv.

Ak Frank považuje Karen za svoju rodinu a urobí všetko pre to, aby bola v bezpečí, je skutočne divné, keď sa nikdy neukáže a tvorcovia tento fakt ignorujú. 

V porovnaní s pozitívami však ide o skutočné maličkosti. Strach z nového showrunnera (za tri série sa už na tejto pozícii vystriedali štyria) sa rozplynul po pár epizódach, kedy bolo jasné, že nás čaká ďalšia úžasná jazda. Oleson výborne napísal postavy, pochopil Matta Murdocka a skvelým spôsobom rozšíril príbehy Foggyho a Karen.

3. séria Daredevila ponúka najlepšie súboje celého Netflixu, vynikajúce postavy a geniálne scény (Recenzia)
Zdroj: Netflix

Obzvlášť druhá menovaná dostala celú epizódu, v ktorej sa pozrieme do jej minulosti, a že to bola celkom sila. Jednotlivé budovanie vzťahov však vôbec nezatieňuje akciu. Síce by sa už Matthew mohol konečne rozhodnúť, či svojich priateľov chce/potrebuje a či je ochotný vystavovať ich nebezpečenstvu, ale inak sa na dialógy a celkové budovanie charakterov pozerá dobre. 

A potom je tu akcia. Vzhľadom na televízne pomery a rozpočty ide o zázrak, ktorý sa Netflixu opakovane darí prekonávať. Síce tentoraz chýbali ninjovia, Daredevil mal však iné problémy. Po zdravotných ťažkostiach a pár nakladačkách už nie je schopný pustiť sa do 10 zločincov naraz. 

A funguje to lepšie. Súboje sú živelnejšie, Daredevil sa pohybuje agilnejšie a menej nereálnejšie, viac cítite váhu úderov a Matthew sa aj skôr zapotí. Pôsobí to autentickejším dojmom, pritom sú dané scény stále schopné strhnúť. Hovoríme obzvlášť o stretoch s agentom Dexom, neskôr pravou rukou Wilsona Fiska, ktorého FBI pustí z väzenia ako ich informátora. 

3. séria Daredevila ponúka najlepšie súboje celého Netflixu, vynikajúce postavy a geniálne scény (Recenzia)
Zdroj: Netflix

Dex je doterajším najodolnejším a najsilnejším Daredevilovým protivníkom. Neskôr sa z neho stane Bullseye, no už teraz vás ohúri, čo všetko dokáže použiť ako zbraň a aká presná je jeho muška. Niekedy je až desivé, aký smrteľný vlastne dokáže byť. Mal teda výhodu v boji na diaľku, no akonáhle sa dostal k Daredevilovi na blízko, nikdy nemal mať šancu.

Tu však musím súbojom vytknúť jednu jedinú vec. Z nejakého dôvodu musel Matt prehrať, aj keď svojho súpera mlátil niekoľko minút. Scenár si to jednoducho pýtal, a tak sa Daredevil mohol snažiť koľko chcel, Dex zasadil jeden-dva finálne údery a bolo po všetkom. Bohužiaľ, aj Daredevil si pomáha scenáristickými barličkami.

Nenechajte sa však odradiť, ak si tieto chybičky krásy dokážete nevšímať, čakajú vás jedny z choreograficky najdokonalejších bojových scén minimálne na poli televízie. Niečo podobné by ste čakali od ázijských fight záležitostí či Raidu, Netflix to však zvláda s bravúrou. Highlightom je opäť scéna natočená na jeden "take", a teda záber. 

Narozdiel od Hallway fightu z prvej série sa však v tomto prípade skutočne bavíme o scéne bez strihu. Má takmer 12 minút a ja vám garantujem, že si ju nesmierne užijete ako z filmárskeho, tak diváckeho uhla pohľadu. Nebudem vám prezrádzať, v akej epizóde sa nachádza. Nedá sa nevšimnúť si jej genialitu.

3. séria Daredevila ponúka najlepšie súboje celého Netflixu, vynikajúce postavy a geniálne scény (Recenzia)
Zdroj: Netflix
 

Spoločne s režisérmi, kaskadérmi a celým štábom pri Daredevilovi vyrástli aj herci. Charlie Cox je ako Matthew Murdock bez preháňania vynikajúci, pričom mu skvelo sekundujú všetci jeho kolegovia. Vyzdvihnúť by som chcel Wilsona Bethela ako Dexa, no v prvom rade Jaya Aliho.

Jeho postava agenta FBI Raya Nadeema nie je z komiksov. Má teda priestor pre akýkoľvek vývoj a scenáristi to využívajú. Skvelo si zahrávajú so sympatiami divákov a Jay ich predstavy vďaka svojmu výkonu spĺňa do bodky. 

Ak si teda odmyslíte pár scenáristických barličiek a miestami logické diery (hlavne od Fiskovej tlačovky, kedy to začalo byť z viacerých dôvodov pekne hlúpe), dočkáte sa toho, čo aj naposledy. A možno ešte v kvalitnejšom kabátiku. 

Fanúšikovia rozhodne nemajú čo stratiť a tí, ktorí Daredevilovi stále nedali šancu, by to mali napraviť. Vynikajúce postavy, brutálne a choreograficky detailne nacvičené súboje, šikovne gradované napätie, dejové zvraty a odvaha scenáristov.

3. séria Daredevila nesklamala. Práve naopak, dokázala z materiálu dostať to najlepšie, pridať niečo originálne a natočiť to na vysokej úrovni. 9/10

Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
Zobraziť výsledky
Skryť výsledky
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia