Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. októbra 2018, 11:43
Čas čítania 0:00
Sona O.

Umelá inteligencia vytvorila obraz náhodným spájaním pixelov. Bol predaný za takmer 400-tisíc €

KULTÚRA
Uložiť Uložené

Sieť iba usporiadala pixely podľa vopred naučeného vzorca. Generatívna kontradiktórna sieť bola pritom zadarmo dostupná na GitHube.

Obvious je spoločnosť, ktorá sa sústredí na vytváranie umenia za pomoci umelej inteligencie. Tvrdia, že AI im kreatívnymi postupmi dokáže namaľovať umelecké diela, aké dnes vidíme v galériách a na aukciách. Projekt pred rokom založili traja Francúzi a pri práci využívajú generatívne kontradiktórne siete. Tie vytvárajú vlastné algoritmy, z ktorých potom vznikajú obrazy. 

Všetko to znie skutočne revolučne, no má to jeden háčik. Postup, akým umenie vzniká, vôbec nie je až taký kreatívny. Umelci pracovali s voľne dostupnou verziou generatívnej kontradiktórnej siete na portály GitHub. Tá iba spája pixely podľa vopred naučených vzorcov, imitujúcich umenie, na ktoré bola naprogramovaná. 

Umelá inteligencia vytvorila obraz náhodným spájaním pixelov. Bol predaný za takmer 400-tisíc €
Zdroj: Obvious

Naozaj si nie sme istí, či takáto technologická imitácia umenia má hodnotu takmer pol milióna dolárov, no nový majiteľ, ktorý obraz získal na jednej z prestížnych aukcií v Londýne, už svoje peniaze zrejme nedostane späť. 

Mladí Francúzi tak prišli na šikovný spôsob, ako s využitím moderných technológií môžu obrať  fanúšikov umenia o veľké peniaze.

Tím spoločnosti Obvious dokonca ani nevytvoril balík generatívne kontradiktórnej siete, ale stiahol ho z porátlu GitHub. Pôvodne ho vytvoril 19-ročný Robbie Barrat a použil obrázky z Wiki Commons

Za otca generatívnych kontradiktórnych sietí sa považuje  Ian Goodfellow zo spoločnosti Google a mladí Francúzi skrátka prišli na to, ako ich obratne využiť. 

Domov
Zdieľať
Diskusia