Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. decembra 2018, 9:51
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

Škótsky Hannibal Lecter so svojou 50-člennou rodinou zabil a zjedol približne 1 000 obetí

ZAUJÍMAVOSTI KANIBALIZMUS
Uložiť Uložené
Citlivý obsah
Článok môže obsahovať:
  • produkty a služby určené pre osoby staršie ako 18 rokov
  • sex, nahotu a iný NSFW obsah
  • násilie, krv alebo obsah nevhodný pre citlivé povahy
mám nad 18 rokov (zobraziť obsah)
späť na hlavnú stránkuSpäť

Z činov najslávnejšieho škótskeho kanibala ťa bude mraziť.

Nasledujúci príbeh môže byť legendou, no taktiež hrôzyplnou skutočnosťou. Jedno je isté. Každý rodený Škót pozná meno Alexander „Sawney“ Bean. Sawney mal byť v 15. storočí hlavou takmer 50-člennej rodiny, ktorá sa spoločne postarala o okradnutie a zabitie viac ako 1 000 nevinných obetí. Po zavraždení ich mali jednotliví členovia skonzumovať.

Ako sme už písali vyššie, jeho pôsobenie sa zväčša datuje k 15. storočiu, iné zdroje ale odkazujú na 14., 16. či 17. storočie. Aj z tohto dôvodu mnohí historici považujú príbeh Sawneyho Beana len za škótsku legendu, ale taktiež nepopierajú, že na nej môže byť viac než kúsok pravdy.

Príbehom Sawneyho Beana sa v minulosti inšpiroval aj režisér Wes Craven. V roku 1977 natočil pomerne známy horor Hory majú oči, kde v deji vystupovala skupina mutantov – kanibalov. Inšpiráciu Sawneyho životom do svojho filmu ale údajne prevzal aj Texaský masaker motorovou pílou.

Škótsky Hannibal Lecter so svojou 50-člennou rodinou zabil a zjedol približne 1 000 obetí
Zdroj: Lionsgate

 

Takmer 50-členná rodina živiaca sa ľudským mäsom

Hovorí sa, že dospelý Sawney všetkého zanechal pre ženu menom Agnes Douglas, s ktorou sa následne oženil a odišiel žiť do jaskyne v oblasti škótskeho Ayrshire. Jaskyňa poskytovala množstvo priestoru na výchovu detí, a tak bolo len otázkou času, kedy Sawney so svojou manželkou, mnohými považovanou za čarodejnicu, privedú na svet prvého potomka.

Odporúčané
Ženský Hannibal Lecter: Austrálčanka zabila muža a z jeho pozostatkov uvarila deťom obed Ženský Hannibal Lecter: Austrálčanka zabila muža a z jeho pozostatkov uvarila deťom obed 25. januára 2024, 16:30

Dokopy Sawneyho žena porodila 14 detí – 8 synov a 6 dcér. Samozrejme, dvaja nepracujúci rodičia nemali šancu uživiť toľko hladných krkov, a preto sa začali venovať vraždeniu a okrádaniu okoloidúcich cestujúcich.

Potraviny získané krádežou im ale na dlhú dobu nevydržali. Keďže si rodina uvedomila, že disponuje slušnou várkou mŕtvych tiel, zrodila sa v ich hlavách zvrátená myšlienka. A tá sa aj onedlho stala skutočnosťou.

Ďalších 25 rokov dokázala rodina žiť z nakladaného a nasoleného ľudského mäsa a ich rod sa v priebehu rokov rozrástol o vnučky a vnukov. Vzhľadom na to, že sa žiaden člen rodiny nestretával s nikým mimo jaskyňu (teda s výnimkou obetí), nasledujúci potomkovia sa zrodili z incestu.

 

Sawney Bean so svojou manželkou v pozadí

Škótsky Hannibal Lecter so svojou 50-člennou rodinou zabil a zjedol približne 1 000 obetí
Zdroj: wikimedia.org

 

Pre deti sa stal kanibalizmus bežnou súčasťou života

Sawney si týmto spôsobom okolo seba vytvoril kult, alebo teda malú armádu, s ktorou prepadával a vraždil kohokoľvek v blízkosti jaskyne. Tým ale na seba upozornil, pretože miestne autority už tušili, že mnohé nezvestné osoby prechádzali práve oblasťou, kde sa nachádzala jeho jaskyňa.

Prehliadky obyvateľov v okolí však neprišli so žiadnymi výsledkami a pri pohľade na odľahlú jaskyňu ľudia odmietali uveriť, že by v nej mohol ktokoľvek bývať a taktiež neverili, že nezvestné osoby boli odvlečené práve na dané miesto. Podozrenie vďaka tomu častokrát spadlo na nevinné osoby, ktoré boli zlynčované miesto rodiny Beanovcov.

Odporúčané
Aby prežili, jedli mäso zo svojich spolucestujúcich. Pasažieri havarovaného lietadla boli vyše dvoch mesiacov uväznení v horách Aby prežili, jedli mäso zo svojich spolucestujúcich. Pasažieri havarovaného lietadla boli vyše dvoch mesiacov uväznení v horách 8. januára 2024, 16:30

Za 25 rokov bol pre Sawneyho rodinu charakteristický najmä pud reprodukcie a sebazáchovy. Vraždenie a kanibalizmus sa pre nich stal bežnou súčasťou života, pričom ich deti a vnúčatá ani len netušili, že môžu žiť úplne iným spôsobom.

Z určitého uhľa pohľadu ich dokonca ani za činy nemôžeme z morálneho hľadiska odsúdiť. Narodili sa totiž do sveta, kde pre nich kanibalizmus predstavoval jediný spôsob obživy a pravdepodobne nemali najmenšie tušenie, že konajú zlo.

Fotografia neďaleko jaskyne

Škótsky Hannibal Lecter so svojou 50-člennou rodinou zabil a zjedol približne 1 000 obetí
Zdroj: www.geograph.org.uk

 

Zatlačenie kanibalov a cesta za kráľom

Dlhé obdobie zabíjania ich naučilo, ako svoje obete obkľúčiť, odzbrojiť a v rýchlosti zabiť. Vedeli si taktiež strážiť svoje okolie v prípade, že by ich počas akcie náhodou vyrušil niekto okoloidúci. Nie všetko v živote sa dá ale naplánovať podľa predstáv, o čom sa čoskoro presvedčila aj Sawneyho rodina.

Domov
Zdieľať
Diskusia